Benny Andersson avslöjar sin favoritlåt med Abba – överraskande valet: ”Visste att vi var något på spåren”

De har genom åren släppt en hel armada av kioskvältare.

Men vilken är egentligen Benny Anderssons egen favoritlåt med Abba?

I en intervju med BBC ger han svaret.

Efter 40 års uppehåll gjorde Abba nyligen en efterlängtad, och bejublad, comeback.

Albumet ”Voyage” väckte stor uppmärksamhet i hela världen och bjöd på ett par nya guldkorn, i den outtömliga låtskatt som gjort Abba till Sveriges största musikexport genom tiderna.

För nog är det en rik låtskatt som den legendariska popgruppen har byggt upp genom åren. Även om Benny Andersson är något blygsam när han talar om musikarvet från supergruppen bestående av honom själv, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad.

– Jag tror att vi kanske har gjort 10-15 bra låtar, bra inspelningar, med Abba, sa han häromåret i en intervju med BBC.

Men vilken som egentligen är Abbas allra bästa låt genom tiderna, tvistar de lärde om. Ser man exempelvis till strömningstjänsten Spotify så hör klassiker som ”Dancing Queen”, ”Gimme! Gimme! Gimme!” och ”Mamma Mia” till de mest lyssnade låtarna.

LÄS MER: Anni-Frid Lyngstads ord om Agnetha Fältskog – nu berättar hon det många anat: ”Så fort vi stänger dörren bakom oss…”

abba
Foto: Svenskt Pressfoto / TT

Benny Andersson om favoritlåten med Abba

Frågar man Benny Andersson själv, så är det dock ingen av dessa som är favoritlåten. I stället lyfter den 75-årige Abba-legendaren upp ”The Winner Takes It All” som Abbas stora mästerverk.

– För att den är bra, säger han till BBC med ett skratt.

Låten släpptes 1980, både som singelskiva och på studioalbumet ”Super Trouper”, och blev snabbt en internationell jättehit som seglade upp på topplistorna.

Benny Andersson minns ögonblicket då han och Björn Ulvaeus hittade det som skulle komma att bli, enligt honom själv, Abbas främsta låt.

– Jag satt där och hade den här frasen innan, men det var inte tajmat exakt så här. Och vi kände båda att, wow, vi har något här! Vi spelade den om och om igen. Samma lilla stycke, i flera timmar. Vi visste att vi var något på spåren, säger han till BBC.

LÄS MER: Abba-Frida och Benny tar sig an vackra julsången – visar sin genialitet och golvar alla

benny andersson
Foto: Pontus Lundahl / TT

Skrevs efter uppbrottet

Nog är det också en låt med en speciell historia. Texten skrevs av Björn Ulvaeus, i samband med att han gick igenom en skilsmässa med Agnetha Fältskog 1979.

Många fans har genom åren spekulerat kring att ”The Winner Takes It All” handlar om just skilsmässan, något som Björn Ulvaeus själv har förnekat.

Men i en intervju med tidningen You Magazine häromåret, berättade Agnetha Fältskog att låten visst handlar om det smärtsamma uppbrottet.

– Björn skrev den om oss efter att vårt äktenskap gick i kras. Det faktum att han skrev den precis när vi skilde oss är rörande faktiskt. Det gjorde mig inget. Det var fantastiskt att göra den låten eftersom jag kunde lägga in så mycket känsla, sade hon då till tidningen.

Liksom Benny Andersson, håller även Agnetha Fältskog låten som hennes absoluta favorit med Abba. Kanske för den starka historien som låten bär på?

– Det är så mycket i den låten. Det var en mix av vad jag kände och vad Björn kände men också om vad Benny och Frida gick igenom, säger Agnetha Fältskog till You Magazine.

Här nedan kan du lyssna till BBC-klippet då Benny Andersson berättar om ”The Winner Takes It All” och hur den kom till.

Vilken är din favoritlåt med Abba? Lämna gärna en kommentar!

Och du – glöm inte att dela vidare för att hylla en av våra största svenska musiksagor genom tiderna!