Foto: TT

Björn Ulvaeus besked om Abbas framtid i Sverige – svarar nu på frågan alla vill veta: ”Allt hänger på…”

Abba har premiär för storslagna showen i London om bara några veckor.
Men kommer föreställningen att landa även i Sverige?
Nu svarar Björn Ulvaeus på frågan alla fans undrar över i en exklusiv intervju med Sveriges Radios ”Svensktoppen”.

Det är nu en månad kvar till Abbas storslagna show i London – ”Voyage” – drar i gång.

Den svenska supergruppen överraskade hela världen när de förra året bekräftade nyheten om att de skulle släppa sitt första album på fyra decennier – och dessutom ackompanjera detta med en ny show. Det handlar om den omtalade ”abbatar”-föreställningen där de fyra medlemmarna Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson och Björn Ulvaeus framträder som digitala avatarer tillsammans med en live-orkester.

STOCKHOLM 2013-03-14 Den norske programledaren Fredrik Skavlan (mitten) tillsammans med gästerna Mats Wilander (tv), svensk fd tennisspelaren och Agnetha Fältskog, fd medlem i svenska popgruppen Abba, i samband med inspelningen av fredagens avsnitt av pratshowen "Skavlan" i SVT. Foto Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 2013-03-14 Den norske programledaren Fredrik Skavlan (mitten) tillsammans med gästerna Mats Wilander (tv), svensk fd tennisspelaren och Agnetha Fältskog, medlem i Abba, i samband med programmet ”Skavlan” i SVT 2013. Foto: Claudio Bresciani / TT

Bakom den påkostade showen – som kommer att genomföras i en helt ny Abba-arena i Storbritanniens huvudstad – står bland andra producenten Ludvig Andersson, som är Bennys son.

– Det är en enorm apparat och vi har otroligt mycket människor, säger producenten Ludvig Andersson i en intervju i Sveriges Radios program ”Musikguiden i P3”.

Han hoppas att publiken i arenan ska bli hänförd av att se ”abbatarerna” som bland annat tagits fram med hjälp av cirka 160 infraröda kameror som filmat både Abba-medlemmarna och yngre skådespelare.

LÄS MER: Abba-medlemmarnas okända krav på utseendet – Bennys son Ludvig berättar nu: ”Några av dem tyckte…”

Nu är den stora premiären bara veckor bort – och i en exklusiv intervju med ”Svensktoppen” berättar nu Björn Ulvaeus om nervositeten inför starten.

Björn Ulvaeus ord inför premiären av Abba-showen i London

Enligt ”Svensktoppen” har det nu beslutats att Abba-showen i London kommer pågå åtminstone till december månad 2022.

– Det är väldigt svårt att sälja biljetter över huvud taget idag. Så vi är glada för att vi har så pass bra framförhållning. Allting beror ju på hur det går och vad som sprids i sociala medier under själva första konserten. Det är läskigt idag för så var det inte förr när man väntade på recensioner. Nu så händer det direkt. Tycker de om det eller inte? Eller är de ljumma? Ingen aning, säger Björn Ulvaeus i ”Svensktoppen”.

Året har annars öppnat starkt för Abba, som nyligen belönades med regeringens musikexportpris och även fick ta emot pris på QX-galan för årets låt (”Don’t Shut Me Down” från den nya skivan).

STOCKHOLM 20220323 ABBA, företrädda av Björn Ulvaeus och Benny Andersson, får musikexportpriset 2021. Vinnaren av musikexportpriset för 2021 tillkännages av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg på Utrikesdepartementet. Foto: Fredrik Sandberg / TT
STOCKHOLM 20220323 ABBA, företrädda av Björn Ulvaeus och Benny Andersson, får musikexportpriset 2021. Vinnaren av musikexportpriset för 2021 tillkännages av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg på Utrikesdepartementet. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kommer Abba-Voyage show till Sverige? Björn Ulvaeus svarar

Abbas storslagna Voyage-scen ska gå att flytta mellan olika platser, och på frågan om Abba-showen i framtiden kommer att komma till Sverige, svarar Ulvaeus:

– Det där är lite överdrivet, att det bara är att fälla ihop och flytta på. Det är ganska omständigt, men det går. Men vi måste slå oss ner där vi kan spela åtminstone tre, fyra år. Och då måste man ha publikunderlag. Det finns i sydöstra England, säger Ulvaeus till ”Svensktoppen”.

Abba-stjärnan utvecklar:

– Utanför England är det väl närmast i Tyskland som det finns samma typ av publikunderlag, eller i Nordamerika eller Asien. Allt hänger på hur det går där den 26:e maj. Då får vi domen.

Sedan tidigare finns som bekant Abbas museum, som är ett stort turistmål, i Stockholm, och gruppen har tidigare arrangerat föreställningar som ”Mamma Mia! The Party” både i Stockholm och Göteborg.

Vad tror du om Abbas nya ”abbatar”-show? Skriv gärna en kommentar!