Bodies Without Organs tog svenska folket med storm för 20 år sen och försvann – håll i hatten när du får se dem idag

BWO

Foto: Maja Suslin/TT, Leif R Jansson/TT

Den svenska electropopgruppen BWO slog igenom som en storm i början av millenniet.

Men lika snabbt som de kom så försvann de från rampljuset.

Så gick det sedan för medlemmarna i succégruppen.

BWO, eller Bodies Without Organs, grundades 2003 av Alexander Bard. Med sig hade han Marina Schiptjenko, som han tidigare spelat med i gruppen ”Vaccum”, samt Martin Rolinski, som tidigare upptäckts i programmet ”Popstars”.

Tillsammans gjorde de sin debut i april 2004 på en elektromusikfestival i Göteborg. Och därefter så fortsatte bandets framgångar. Debutsingeln ”Living In A Fantasy” låg i tre veckor på Sverigetopplistan.

2005 så fortsatte BWO att toppa topplistorna, inte bara i Sverige, utan även i Ryssland och Ukraina där de fick stor popularitet. Tillsammans turnerade de även i bland annat Storbritannien och Polen.

Foto: Maja Suslin/TT

Omgångarna i Melodifestivalen

Det dröjde inte länge förens gruppen sökte sig till Melodifestivalen och 2005 debuterade de i tävlingen. De framförde då låten ”Gone”, som dock inte tog sig vidare till finalen.

Redan året därpå så ställde de upp igen. Denna gång med låten ”Temple of Love”, som tog andraplatsen i finalen i Globen efter Carola Häggkvists vinnarbidrag – ”Evighet”.

Men trots att de blev snuvade på vinsten så gav sig inte BWO från att fortsätta sin jakt på Eurovision. 2008 ställde de återigen upp med låten ”Lay Your Love on Me” som var det startande bidraget i den tredje deltävlingen i Linköping. De tog sig direkt till finalen i Globen men slutade där på en tredjeplats.

Året efter, 2009, deltog BWO för sista gången i Melodifestivalen. I den andra deltävlingen som avgjordes i Leksand så gick de vidare till andra chansen, där den sedan slogs ut.

Samma år som de deltog i Melodifestivalen för sista gången så släppte de även sitt sista album. Albumet ”Big Science” släpptes den 1 april 2009.

2009-02-19 BWO, med Marina Schiptjenko, Martin Rolinski och Alexander Bard repeterar inför melodifestivalens tredje deltävling. Foto: Leif R Jansson/TT

Därför försvann BWO från rampljuset

Under hösten 2009 beslutade sig gruppen för att göra ett uppehåll, ett uppehåll som varar än idag.

Anledningen till beslutet var att medlemmarna ville satsa på andra projekt. Alexander Bard valde att satsa på gruppen ”Gravitonas” tillsammans med Andreas Öhrn.

Marina Schiptjenko gick vidare med synthpopduon ”Page”. Martin Rolinski å sin sida ville satsa på solokarriären.

Det gör medlemmarna i dag

Alexander Bard, som under sin karriär gjort sig känd kanske framför allt med gruppen ”Army of Lovers”, har åren efter BWO släppt musik med ”Gravitonas”. Han har även synts till i olika tv-sammanhang, däribland ”Talang”.

Det tycks dock som att Alexander Bard inte fokuserar särskilt mycket på musiken längre. Däremot är han en flitig samhällsdebattör och aktiv inom politiken. Han driver även en podcast.

Bard har också fått mycket kritik efter kontroversiella uttalanden som han gjort, däribland om Black Lives Matter-rörelsen under 2020, vilket gjorde att han hamnade i blåsväder.

Marina Schiptjenko driver sedan flera år tillbaka och fram till i dag konstgalleriet Andréhn-Schiptjenko som finns i Stockholm och Paris.

Men hon är även fortfarande verksam som musiker i duon ”Page” samt i duon ”Julian & Marina”.

Martin Rolinski är inte bara musiker, han är dessutom utbildad civilingenjör och har tidigare jobbat för Telia. Dessutom har han drivit content-byrå och produktionsbolag.

Efter sin tid i BWO har Martin deltagit i bland annat Körslaget 2012 samt Melodifestivalen 2013, dock utan vinster. Han har även legat bakom konserten ”We are voice”, samt applikationen som gör det möjligt för folk att sjunga tillsammans med artisterna.

På senare år har han försvunnit lite från rampljuset. Bland annat har han arbetat som föreläsare.

Men efter en tids uppehåll från scenen så är han nu aktuell med en disco-show tillsammans med Tess Merkel från ”Alcazar”.

I spelaren nedan kan du se hur Martin Rolinski ser ut idag:

Tänk vad många bra låtar BWO gav oss under sina år!

Dela gärna den här artikeln på Facebook om du också saknar BWO!

Exit mobile version