Christer Sjögrens nya ödesbesked om Vikingarnas framtid efter alla år – nu berättar han

Efter över ett års pandemi – nu är det äntligen dags för show och dans igen.
Vikingarna ger sig nu ut på finalturné.
I en stor intervju med Nöjeslivet berättar sångaren Christer Sjögren, 71, om framtiden för bandet, ekonomiska bakslaget under corona och förväntningarna inför nya showen.

De skulle egentligen ha inlett turnén förra året – men coronapandemin sköt upp planerna.

Nu siktar kultförklarade dansbandet Vikingarna och sångaren Christer Sjögren på att genomföra sin finalturné. Med start 6 augusti turnerar Arvikabandet som sålt cirka elva miljoner skivor på 44 orter i fyra länder i över ett års tid.

Trots att Vikingarna turnerade kanske som allra mest på 1970-, 80-, och 90-talet, berättar Sjögren att gruppen fått en hel del yngre fans.

– Det är ju kul, det är verkligen roligt. Det här att vi överhuvudtaget… När vi hållit på så länge, att yngre personer kan komma fram till mig och säga ”tjena, vad kul att ni spelar i kväll”. Då tänker jag, eftersom att åldersskillnaden ändå är på flera decennier, ”vet du vem jag är?”. Då kan de svara saker som, ”ja men jag har växt upp med dig, mamma och pappa hade alla skivor” och så där. Då känns det väldigt varmt och gött i bröstet på något sätt. Det har tillfört någonting. Det har blivit lite kult med Vikingarna, och det är inget man går och förväntar sig, säger Christer Sjögren till Nöjeslivet.

STOCKHOLM 2016-10-25 Christer Sjögren presenterar självbiografin ”Får jag lov att berätta – kramgoa minnen från Christers garage” vid en pressträff i Stockholm på tisdagen. Foto: Anders Wiklund / TT

På grund av coronapandemin har stora delar av artistbranschen stått still i ett och ett halvt år. Scener har stått tomma och musiken har tystnat.

Vad har du haft för dig i stället under den här perioden?

– Vardagliga sysslor man har med hem och hus, och jag har ju min bilsamling som jag pysslar om. Sen är det planeringen framöver, för pandemins omfattning visste vi inte om för 14-15 månader sen, hur länge det skulle hålla på. Vi stod i startgroparna för en återförening med bandet. Sen satte pandemin stopp. Vi har flyttat fram turnén några månader i taget. Nu har vi en turné som ligger framför oss om det går vägen.

Och läget börjar alltså ljusna. Coronasiffrorna sjunker, samhället öppnar upp – och därmed också scenerna.

Christer Sjögrens besked om Vikingarnas framtid

Med start 6 augusti ger sig Vikingarna ut på vägarna igen för den allra sista finalturnén – eller?

Det blir verkligen sista spelningarna för dig och Vikingarna nu i höst och fram till 2022?

– Just det där med varför vi kallar det ”finalturnén”… Det var någon tidning som drog det ytterligare ett steg och kallade det för ”avskedsturné” och det tyckte jag lät lite sorgligt, va. Vi la av 2004, kom igång igen 2016 och då var det meningen att det skulle bli en kortare grej för vi tyckte det var roligt. Nu står vi inför finalturnén och vi vet inte om vi kör längre än så. Det kan vi inte säga i dag. Men en finalturné kan vi kalla det, och om vi alla vill så går det att förlänga den lite grann. Det är inte definitivt, om jag säger så, säger Christer Sjögren.

Han fortsätter:

– Vi har hållit på så himla länge. Vi kan inte säga att vi ”öppnar upp” som vi gjort under storhetstiden. Vi är pensionärer, även om vi är pigga och glada.

Ekonomiska bakslaget: ”Inte jobbat på över ett år”

Samtidigt medger dansbandskungen att pandemin inneburit en ekonomisk nedsida.

– Det är klart att det är ett stort inkomstbortfall, det är det, vi inte jobbat på över ett år. Men visst, det är inte så att vi är tvungna att gå ut och knega.

Nu ser han fram emot att få spela tillsammans med vännerna igen.

– Jag brukar säga, det var en hobby när man var väldigt ung, som sen blev ett yrke och nu har man hållit på ett helt liv men man kan inte gå tillbaka på hobbynivå. Vi gör det av ren glädje.

Vikingarna är redo att ge sig ut på vägarna igen. OBS! Arkivfoto. Foto: Jenni Ahlbäck/pressfoto

Saknaden efter publiken har varit stor, medger Sjögren.

– Det är klart att man märker av att i det yrket jag har, musikaliskt och konstnärligt, är man van vid att komma ut på scen och få den uppskattningen av publiken. Det är en naturlig del av mitt jobb. Nu har det där uteblivit, och då kan jag känna en tomhet ibland, säger Sjögren och fortsätter:

– Energi från folk, det är något som jag behöver påfyllning av. Det är så.

Vad kommer du att göra när finalturnén är slut?

– Nej det har jag inte tänkt på, det får ge sig själv. Under de 12-13 åren som gått sen vi la av har jag fått gjort en väldig massa olika grejer. Musikaler och krogshower… ja, jag har fått göra det mesta. Jag har inga drömmar att ”åh, det där måste jag få göra”. Man kan avvakta och se. Det behöver inte hända så mycket heller. Jag trivs rätt bra med tillvaron, säger Sjögren som sedan 50 år tillbaka varit tillsammans med sin fru Birgitta.

Under pandemin har paret tillbringat mycket tid ihop.

– Det har gått mycket bättre än förväntat, skulle jag säga. Vi har varit ihop så länge att vi finner varann och tar hänsyn till varann. Det har faktiskt gått över förväntan. Det kan bli så att man går och nöter på varandra annars, men det har funkat fint, säger Christer Sjögren.

Som nu alltså kan glädjas över att Vikingarna ger sig ut på en turné på 44 orter i fyra länder 2021-22 med start 6 augusti i Fredrikshamn i Danmark. Biljetter finns ute nu.

Visst ser vi fram emot att få se Vikingarna och Christer Sjögren på scen igen? Skriv gärna en kommentar och dela vidare inlägget.