Efter stora sorgen – Jill Johnsons nya gripande initiativ för cancerdrabbade kvinnor: ”Har fått äran”

Jill Johnson är countrysångerksan som tog Sverige med storm.

Under många år har hon berört och skapat musik som spelas flitigt hemma i de svenska hushållen.

Nu är hon aktuell med ny musik, och det är inte vilken låt som helst.

– Mitt fina samarbete med den ideella föreningen Folkspel och Sverigelotten, till förmån för Bröstcancerförbundet, skriver Jill på sin Instagram.

Jill Johnson är en av våra absolut mest folkkära svenska artister.

Genom hennes långa karriär och med sin stora talang har hon blivit en mycket uppskattad sångare och musiker.

Nu släpps en mycket speciell låt, nämligen ”Ja, må hon leva!”, som hon skrivit till förmån för Bröstcancerförbundet.

”Ja, må hon leva!”

På hennes Instagram skrev hon precis innan låten kom ut om det fina initiativet. Hon förklarade då att hon själv haft nära som påverkats och även dessvärre gått bort till följd av sjukdomen.

”Imorgon släpps mitt fina samarbete med den ideella föreningen Folkspel och Sverigelotten, till förmån för Bröstcancerförbundet och deras viktiga kampanj ”Ja, må hon leva”. Jag har fått äran att skriva en låt med samma titel och vid midnatt ligger den uppe på Spotify. En dag när jag hade svårt att släppa kontrollen, uppmanade en arbetskollega mig att slappna av och leva lite.… hon sa bara så, ”-Lev lite Jill”! Det fastnade hos mig och har hjälpt mig att reflektera kring livets skörhet.”, skriver hon och fortsätter:

”Lev lite” blev grundkänslan jag utgick ifrån i ”Ja, må hon leva”! Ja, och ”i hundrade år”! Jag har förlorat en väninna i bröstcancer och jag har två kära väninnor som lever med bröstcancer i detta nu. De är min stora inspiration och verklighetsförankring. Tack älskade kvinnor i världen för er inspiration och era superkrafter!”

Fick en förfrågan om oktoberkampanjen

Det hela startade med en förfrågan från Folkspel och Sverigelotten som ville att hon skulle vara en del av deras oktoberkampanj.

Det är en kampanj under hela månaden med en rosa Sverigelott, och där överskottet för varje såld lott går till Bröstcancerförbundet. 

– Genom åren har vi betalat ut drygt 4.5 miljoner kronor enbart på Oktoberkampanjen och vi har stora förhoppningar om att i höst kunna överträffa fjolårets resultat, vilket innebär ett viktigt tillskott till Bröstcancerförbundet. Dessutom ska kampanjen hjälpa till att sprida uppmärksamhet och kunskap, säger Eva Kåpe, produktansvarig på Folkspel för Sverigelotten i ett pressmeddelande.

Hennes första egenskrivna svenska låt

Låten är mycket speciell på så sätt att pengarna går till ett viktigt ändamål, men den är även speciell eftersom det är Jill Johnsons första egenskrivna låt på svenska.

– Det har jag aldrig gjort tidigare och innebar en utmaning. Samtidigt kände jag ett stort ansvar då jag önskar att såväl drabbade som friska kvinnor ska ta till sig texten. Jag har vridit och vänt på varje ord för att den ska träffa rätt och landa mjukt, det har varit en process, säger Jill i pressmeddelandet och fortsätter berätta hur musiken kom till: 

– Jag fick till mig en ganska sårbar melodi som jag filade på och den har verkligen fått värka fram. Sedan har refrängen i högre grad blivit förlösande och handlat mer om att leva.

Vill sprida kunskap

Förhoppningen med kampanjen är att sprida mer kunskap om bröstcancer.

– Arbetet med att bekämpa bröstcancer behöver många starka krafter. Vi är tacksamma att Jill Johnson höjer sin röst till förmån för cancerforskningen och stöd åt drabbade, säger Bröstcancerförbundets generalsekreterare, Marit Jenset i pressmeddelandet.

Här kan du lyssna på Jills underbara låt: