Unge Peter Jöbacks succé med Helen Sjöholm – för 26 år sedan

En ung Peter Jöback tar ton ihop med känd brunett – i dag är de två av våra största stjärnor

Ibland är det svårt att föreställa sig att de artister som är välkända för oss i dag en gång har varit unga och relativt okända. I denna video från arkiven ser vi en 26-åring vid namn Peter Jöback.

Hans stora genombrott kommer samma år som videon spelades in.

Under en musikalkväll i Malmö 1997 sjunger han en klassisk duett med en annan stor artist – en person som kom att betyda mycket för Jöbacks framtida karriär.

Åh, Kristina. Guldet blev till sand”.

Så sjunger Peter Jöback i låten Guldet blev till sand från musikalen Kristina från Duvemåla. Han gjorde sig ett namn som rollkaraktären Robert.

Superhiten, som hämtats från Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal som i sin tur baserats på Vilhelm Mobergs utvandrarsvit, placerade sig på Svensktoppens lista 1997-1999.

Den låg sedan kvar i hela 110 veckor, vilket då var ett nytt rekord! I dag är det fem andra låtar som legat kvar en längre tid, men jösses vilket genombrott det blev för 26-åriga Jöback.

Läs mer: Här värmer Peter Jöback hela Liseberg med sin ljuva stämma – belönas med stående ovationer

Peter Jöbacks dundersuccé på Svensktoppen

I detta Youtube-klipp ses en ung Peter Jöback, faktiskt samma år som Guldet blev till sand ansågs vara svenska folkets favoritlåt, sjunga en duett ihop med en sångerska som han redan då kände väl.

De hade hunnit kampera ihop i två år då de spelat Kristina från Duvemåla ihop – men hon var fortfarande inte helt igenkänd i Sverige vid den här tiden.

Peter Jöback i april 1997, ett par månader innan framträdandet i Malmö. FOTO: Pawel Flato/TT

Helen Sjöholm spelade Kristina herself i succémusikalen – senare fick hon även förtroendet att spela huvudrollen i Björn och Bennys nästa stora musikalsatsning: svenska versionen av Chess.

I dag är både Peter Jöback, 52, och Helen Sjöholm, 53, två av våra största stjärnor på den svenska musikhimlen. De har släppt otaliga mängder med album, deltagit i Melodifestivalen, turnerat runt med egen musik och med musikaler, ställt upp i tv-program och spelat in filmer.

Vem minns till exempel inte Helen Sjöholms otroliga insats i filmen Så som i himmelen eller Peter Jöback i filmen Jag kommer hem igen till jul, och som rösten till Aladdin?

Läs mer: Björn Skifs och Helen Sjöholms fräcka duett som fick hela Skansen att kippa efter andan

STOCKHOLM 2017-01-24 Tommy Körberg, Helen Sjöholm och Peter Jöback ställde sig för första gången på scen tillsammans när "I love musicals" sommaren 2017 kom till Ullevi. Foto: Anders Wiklund / TT
Helen Sjöholm och Peter Jöback ihop med en annan favorit, Tommy Körberg. FOTO: Anders Wiklund/TT

Framförde Thuressons och Lindfors klassiker

Men här, en solig sensommarkväll i augusti 1997, på musikalkvällen i Pildammsparken i Malmö, är Jöback och Sjöholm fortfarande två unga, aspirerande superstjärnor.

De framför låten Nygammal vals, som Svante Thuresson och Lill Lindfors sjöng i Melodifestivalen 1966 (och faktiskt kom tvåa med i Eurovision).

Låten börjar 09:05 in i klippet.

Innan de kommer upp på scenen sjunger även härliga Marianne Mörck, 73, en låt ihop med Helen Sjöholm. Det är en låt från den amerikanska musikalen Gypsy. Den kan också vara värd att se och lyssna på säger jag.

Var så god att lyssna och njut av Peter Jöbacks och Helen Sjöholms magiska nummer! De är superstjärnor i dag – och visst katten var de det redan då för 26 år sedan.