Gullan Bornemark hyllas – får doktorshatt
Gullan Bornemark. Foto: Naina Helén Jåma / TT & Pressens bild / TT

Foto: TT

Gullan Bornemark hyllas med doktorshatt – familjens glädje: ”Ett erkännande”

Barnvisornas drottning Gullan Bornemark, 95, hyllas.
Nu blir låtskrivaren hedersdoktor vid Lunds universitet.
– Gullan och hela familjen ser utmärkelsen som ett erkännande för hennes mångåriga prestationer, säger Gullans son, Dan Bornemark.

Gullan Bornemark har genom åren gett ut mängder av sångböcker, stått för flera klassiska musikkompositioner för både radio och tv och – inte minst – gett ut massor av klassiska barnvisor.

Det stora genombrottet kom via radio och tv. Gullan skrev bland annat melodier åt det klassiska SVT-barnprogrammet Anita och Televinken.

– Radio och tv hade ett väldigt genomslag på den här tiden och plötsligt började jag få brev från tidigare obekanta människor. Det var en omvälvande upplevelse, som nog nådde en kulmen i slutet av 60-talet, har Bornemark berättat i en intervju med Stim.

Den melodi som kanske är mest förknippad med henne är förmodligen barnvisan Sudda, sudda (bort din sura min). Den blev en radiohit i slutet av 1960-talet.

Artikeln fortsätter under bilden.

1963. SEKLET-KULTUR-60. Gullan Bornemark med barnen. Foto: SCANPIX SWEDEN / Pressens Bild / TT
1963. SEKLET-KULTUR-60. Gullan Bornemark med barnen. Foto: SCANPIX SWEDEN / Pressens Bild / TT

– Ja, den fungerade. Men tillsammans med Är du vaken, Lars? är det också visan som lärde mig att ironi inte fungerar i barnvisor. En del anklagade mig för att vara en snusförnuftig hemmapedagog när budskapen egentligen handlade om att vi inte ska tjata på barnen, sade Bornemark till Stim, och förklarade att hon även håller visan Månstegen högt bland sina egna barnsånger.

Under alla år i rampljuset har Gullan prisats ett antal gånger. Bland annat på Cirkus i Stockholm år 2019 då hon mottog en Grammis för årets barnmusikalbum för Mina egna favoriter. Tio år dessförinnan var hon bjuden till slottet och fick ta emot medalj av kungen i 8:e storleken i högblått band för sina kulturinsatser.

Nu är det dags igen för Bornemark att hyllas.

Det är Konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet som den 26 maj i år utser låtskrivaren till hedersdoktor.

”I hennes kompositioner förenas en gedigen hantverksskicklighet, musikalisk kvalitet och pedagogisk tanke med finurlighet och humor. Gullan Bornemark har skapat en musikskatt som levt vidare genom alla samhällsförändringar det senaste dryga halvseklet och med stor sannolikhet fortsatt kommer att sjungas med samma entusiasm av nya generationer barn i framtiden”, skriver juryn i motiveringen.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20190207 Gullan Bornemark med sitt pris efter Grammisgalan på Cirkus. Foto: Naina Helén Jåma / TT
STOCKHOLM 20190207 Gullan Bornemark med sitt pris efter Grammisgalan på Cirkus. Foto: Naina Helén Jåma / TT

Gullan, som åren 1952-2007 drev egen musikskola för barn, Musikleken Blåklockan i Malmö, uttalar sig genom familjen:

– Gullan och hela familjen ser utmärkelsen som ett erkännande för hennes mångåriga prestationer. Det är fint att musiken för barn genom henne får en upplyst plats i akademin, säger Gullans son, Dan Bornemark, också musiker och kompositör, i ett pressmeddelande.

Stort grattis till denna utmärkelse, Gullan Bornemark! Tack för alla visor du gett oss genom åren.