Foto: Jonas Ekströmer & Jason DeCrow/TT

Här får Abba ta emot stort hederspris – Anni-Frid Lyngstads känslosamma ord i tacktalet

Abba fick ta emot heders- och specialpriset på Grammisgalan 2022.
Då fick tv-tittarna och fansen höra Anni-Frid Lyngstads långa och känslosamma tacktal.
– Tack Agneta, Benny och Björn för allt vi har fått dela med varandra, säger Lyngstad.

Efter fyra decenniers tystnad svarade Abba för en av musikhistoriens största comebacker i rampljuset i höstas.

Då släpptes ”Voyage” – den svenska supergruppens första album på nära 40 år.

Återkomsten blev förstås en världsnyhet, och när den årliga Grammisgalan hade sin prisceremoni för det svenska musikåret under torsdagen prisades Abba.

Abba fick ta emot hederspris på Grammisgalan 2022

Gruppen fick ta emot ett kombinerat pris i sändningen: Grammis heders- och specialpris, som togs emot på plats av Abbas mångåriga medarbetare Görel Hanser.

– Jag ska framföra ett jubel till Abba nästa vecka. Jag har alltså jobbat med Abba i över 50 år, så jag vet att det ligger oändligt mycket arbete som lett fram till det här dubbla priset, säger Hanser i sändningen på Sjuan.

LÄS MER: Nya bilderna från Abba får världen att häpna: ”Herregud”

Nästa vecka startar ”Voyage”-showen i London – där Abbas nya digitala avatarer tillsammans med en orkester kommer framföra gruppens musik inför publik.

– Nu är Abba på väg mot en ny resa. En Voyage som sjösätts i London nästa torsdag, som vi tror än en gång ska befästa Abbas självklara plats på musikens stjärnhimmel, sade Hanser i sändningen.

Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson vid en tidigare ceremoni – 2010 då Abba blev invalda i Rock n roll hall of fame i New York. Foto: AP Photo/Jason DeCrow/TT
Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson vid en tidigare ceremoni – 2010 då Abba blev invalda i Rock n roll hall of fame i New York. Foto: AP Photo/Jason DeCrow/TT

Hon skojade också om att Abba tyckte det var skönt att få pris utan att vara nominerade.

– På ett sätt är Abba glada över att det här priset inte var ett pris som skulle nominerats pris, för då hade de kanske inte fått något pris i dag, säger Hanser och skrattar.

Anni-Frid Lyngstads ord till fansen – i förinspelade tacktalet

Innan hon överlämnade ordet till Anni-Frid Lyngstad – som hade förinspelat ett tacktal. Tv-tittarna fick då höra Abba-ikonens röst samtidigt som en musikvideo spelades upp på skärmarna.

– Godkväll, det här är Frida. Det som alltid styrt mitt liv i musikens värld är konsten att vara trogen sig själv och det man tror på, säger Anni-Frid Lyngstad i sitt tacktal.

STOCKHOLM 20130506 Anni-Frid Lyngstad Reuss vid invigningen av ABBA-museet på Djurgården. Foto: Jonas Ekströmer/TT
STOCKHOLM 20130506 Anni-Frid Lyngstad Reuss vid invigningen av ABBA-museet på Djurgården. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den norsk-svenska superstjärnan fortsätter:

– Att inte ge efter för trender, men att låta sig inspireras och samtidigt våga vila i sin egen begåvning. Att ha turen att möta människor i mina ungdomsår som hade den samma uppfattningen, att ha fått leva och utvecklas musikaliskt med människor jag respekterade och älskade, formade mig som musiker, och gav min livsresa nya utmaningar.

Hon passade också på att tacka de andra Abba-medlemmarna: Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

– Tack Agneta, Benny och Björn för allt vi har fått dela med varandra. Tack alla människor som har tagit vår musik till sina hjärtan och gett den en ny dimension. Tack Grammisjuryn, för att ni valde Abba som mottagare av hederspriset och specialpriset, säger Lyngstad.

Innan hon avslutade med en passning till en av Abbas största hits genom tiderna.

– Sist men inte minst, ”thank you for the music”. Den eviga, allomfattande, fantastiska musiken som ger oss tröst och glädje i livets alla skeden.

Stort grattis Abba till special- och hederspriset på Grammisgalan!

Skriv gärna en kommentar!