Här hyllas Pugh Rogefeldt av vännerna – stående ovationer på konserten: ”Pugh hade älskat det”

Pugh Rogefeldt hyllades med stor konsert på ett utsåld Cirkus i Stockholm onsdagen den 18 oktober 2023. Foto: TT

Pugh Rogefeldt hyllades med stor konsert på ett utsåld Cirkus i Stockholm onsdagen den 18 oktober 2023. Foto: TT

Här hyllas Pugh Rogefeldt av Sveriges artistelit – med en unik och utsåld konsert.
Stjärnans minne hedrades av vännerna på scen och publiken på plats.
– Pugh hade älskat det. Han visste att det skulle bli en hyllningskonsert, var väldigt glad för det, säger vännen och arrangören Bo Frölander till Nöjeslivet.

Pugh Rogefeldt gjorde sin sista konsert på Cirkus i Stockholm i oktober 2019.

Då framförde stjärnan klassiska och banbrytande albumet ”Ja dä ä dä” inför en fullsatt arena med sitt band.

På onsdagskvällen var i stort sett samma band tillbaka på samma scen – för att hedra minnet av den bortgångne stjärnan.

Hyllningskonserten ”De va dä, dä” till Pugh, som avled 1 maj i år, sålde slut på bara 12 minuter när biljetterna släpptes. Besökarna på Cirkus fick på onsdagen en unik upplevelse när Sveriges artistelit hedrade minnet av en evigt saknad men aldrig glömd rockikon.

Tomas Ledin var märkbart tagen inför konserten.

– Pughs egensinne och associationsrika poesi och melodik, öppnade dörrarna till att skriva på svenska för undertecknad i början på 70-talet. Tack Pugh, jag ska sjunga för dig ikväll, skrev Ledin på Instagram inför konserten.

Artikeln fortsätter under bilden.

Med sin magiska sångröst och sina unika texter skrev sig Pugh Rogefeldt in i historieböckerna som en av våra största rocklegender genom tiderna.

Generation efter generation har blivit trollbunden av västeråsarens musikaliska alster och ännu i dag spelas hans musik flitigt – inte minst hitlåtar som ”Små lätta moln”, ”Här kommer natten” och ”Dinga linga Lena”.

Ett av alla stora fans till Pugh är Per Gessle. Han fanns också på plats under hyllningskonserten för att framföra sin nyinspelade tolkning av Pughs ”Vandrar i ett regn” med Linnea Olsson.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20231018 Marie Bergman, Mats Ronander, Ulf Dageby, Per Gessle och Linnea Olsson under onsdagens hyllningskonsert till minne av Pugh Rogefeldt på Cirkus i Stockholm. Pugh Rogefeldt avled 1 maj 2023 i Slite. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Per Gessle om Pugh: ”Finns en likhet med John Lennon”

Gessle har sedan tidiga år varit influerad av Rogefeldt.

– Han skapade ju faktiskt sitt eget språk, hans andra platta hette ju ”Pughish” där han skrev texter på sitt eget språk helt enkelt. Det är ju väldigt unikt. Sen fanns det en musikalisk galenskap i allt det här fantastiska melodiarbetet. Han skrev ju fantasitska låtar, men det är också väldigt flippat, säger Per Gessle i Nyhetsmorgon.

Roxette-stjärnan vill också likna Pughs musicerande med en av musikhistoriens största.

– Jag tycker det finns en likhet mellan Pughs texter och John Lennons ibland. En sorts nonsenstext som du kan göra till dina egna och tolka som du vill, lite som jag försökte skriva i ”The Look” som inte handlar om någonting egentligen. Man kan ta till sig den och göra den till sin egen. Det är en häftig grej med popmusik, och Pugh var en mästare på det, säger Per Gessle.

Artikeln fortsätter under bilden.

På onsdagskvällen framförde Gessle, Ledin och flera av landets största artister – bland andra Lill Lindfors, Ulf Dageby, Mats Ronander, Amason, Eva Dahlgren, First Aid Kit och Markus Krunegård – sina egna tolkningar av Pughs låtar.

Allt detta på ett utsålt Cirkus där publiken var med på noterna.

Succé för hyllningskonserten på Cirkus: ”Pugh hade älskat det”

För initiativet stod två nyckelpersoner varit med redan från start i Rogefeldts sagolika karriär: Legendariska konsertarrangören Thomas Johansson och Bo Frölander, vän till Pugh och en gång trummis i artistens två första band, Hjärtans Ungar respektive Rainrock.

Och det är ingen tvekan om att hyllningskonserten till Pugh blev en succé.

Efteråt var arrangörerna nöjda och tacksamma.

– Vilken kväll det blev, jag och Thomas Johansson trodde nog det skulle bli bra men det här överträffade alla våra förväntningar. Artisterna och bandet var fantastiska, Pugh hade älskat det. Han visste att det skulle bli en hyllningskonsert, var väldigt glad för det, säger Bo Frölander i ett uttalande till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20231018 Tomas Ledin uppträder under onsdagens hyllningskonsert till minne av Pugh Rogefeldt på Cirkus i Stockholm. Pugh Rogefeldt avled 1 maj 2023 i Slite. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Överskottet från hyllningskonserten går oavkortat till Hjärnfonden.

Pugh Rogefeldt gick ur tiden den 1 maj i år. Han blev 76 år gammal.

Tack för allt, Pugh. Vila i frid.

Exit mobile version