Här trollbinder Josefin Nilsson publiken – men titta nu när hemliga gästen avslöjas och får Skansen att koka

.

Josefin Nilsson var en unik artist, med en självklar förmåga att kunna trollbinda en publik. Redan när hon tog första tonen satt publiken som på nålar, både som soloartist och i uppskattade popgruppen Ainbusk.

”Josa” som hon kallades, lämnade oss efter en tids sjukdom 2016, och blev bara 46 år gammal. Nyligen visades en dokumentärfilm i SVT där Josefin Nilssons liv, både i det offentliga och det privata, visas upp med hjälp av vänner, arkivklipp och systern Marie Nilsson Lind.

I dokumentären berättas det om det våld hon blev utsatt för, men man visar också upp en hel del klipp ifrån hennes makalösa karriär.

Vi brinner för Josefin, och vi glömmer heller inte hennes fantastiska kulturarv. Det som hon kämpade för, både med Ainbusk och som skådespelare i bland annat kultfilmen ”Adam och Eva” där hon spelade mot Björn Kjellman.

Det här klippet kommer från en varm och vacker sommardag år 2001, alltså för 18 år sedan.

”Josa” stiger upp på Sollidenscenen under Allsång på Skansen och stämningen går verkligen att ta på.

Foto: Youtube

Hennes vackra, sköra och unika stämma fyller verkligen hela Skansen – och ända in i tv-apparaterna runtom i landet. Hon framför låten ”Jag vet vad han vill” från musikalen Chess på svenska, skriven av bland andra Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Hennes sånginsats visar varför hon var en unik talang som verkligen sken på scenen. Snart ska hon också få sällskap av en annan folkkär och speciell artist – nämligen Helen Sjöholm. Tillsammans skapar de magi på scenen.

Lyssna och njut! Och dela gärna vidare för att sprida ”Josas” musikarv. ❤️