Helen Sjöholm om stora förändringen i karriären – folkkära artistens nya framtidsbeslut

Äntligen får Helen Sjöholm möta publiken igen.
Nu ger sig den folkkära artisten ut på vägarna – med ett helt nytt band.
– Det är smått overkligt, säger Sjöholm till Nöjeslivet.

I snart ett och ett halvt år har konsertscener runtom i landet stått tomma till följd av coronapandemin.

Men nu – i takt med att samhället öppnar upp – får det levande kultur- och musiklivet i landet åter välkomna publiken.

En av alla artister som jublar över detta är Helen Sjöholm. Den folkkära artisten kan nu äntligen få möta sin publik igen, efter att tidigare ha tvingats skjuta upp sin turné.

Nu – över ett år efter att hennes senaste skiva ”En ny tid” gavs ut – ger sig Sjöholm ut på vägarna.

– Det är smått overkligt, men det känns härligt och spännande på flera sätt. Jag har ett helt nytt band med mig den här gången, med fantastiska musiker som jag aldrig jobbat med på scenen tidigare. Det är roligt, säger Helen Sjöholm till Nöjeslivet.

Helen Sjöholms nya drag – med ”Så mycket bättre”-profil

På den landsomfattande turnén, som inleds i Västerås 7 november, får med sig en rutinerad samling på scen. Det handlar om trummisen och producenten Andreas Dahlbäck (som tidigare jobbat ihop med artister som Ulf Lundell och Olle Ljungström). Dessutom backas Helen Sjöholm upp av Martin Höper (bas), Ola Gustafsson (gitarr), keyboardisten Rickard Nilsson (som jobbat ihop med bland andra Peter Jöback) och violinisten Erik Arvinder (som varit med i alla ”Så mycket bättre”-säsonger).

– Det är ett gäng jag känner sedan tidigare men aldrig jobbat med på scen förut som sagt. Alla har varit med på de här nya låtarna och har de lite i kroppen, så nu behöver vi bara spela in oss, säger Helen Sjöholm.

Turnén kommer till alltifrån Luleå i norr till Malmö i söder, innan finalen i Norrköping den 8 maj nästa år.

STOCKHOLM 20200811 Helen Sjöholm på scen under Allsång på Skansen förra sommaren. Nu ger hon sig ut på vägarna igen. Foto: Anders Wiklund / TT

Att få med sig nya musiker på scen tycker Sjöholm ska bli spännande.

– Det är skönt med ny energi, inte minst ska det bli intressant att höra var låtarna, som kom till i coronainspelning, tar vägen. Att få göra låtarna livs levande, med lite mer ”kött”, säger Sjöholm och fortsätter:

– Vi börjar repa från sista veckan i oktober. Det längtar jag efter. Det kommer bli underbart att repetera för att sedan få åka ut och resa, och möta publiken. Det är smått overkligt.

Nervositeten på scenen

Tror du att det kommer bli känslosamt än normalt att möta publiken? 

– Det är det säkert alltså, verkligen. Jag kan inte föreställa mig riktigt. Det är någon slags färskvara, som det väl är i alla yrken, att man måste ha det i sig. Det har ju varit otroligt lite av den varan för oss artister på sistone. Säkert kommer det vara någon slags tröskel. ”Hur var det här egentligen?”.

Kanske mer nervöst också?

– Tror jag säkert, även om jag bara talar för mig själv nu. Det brukar samtidigt vara en ganska bra injektion om det finns en del nervositet inblandat. Det är inte så att man glömmer bort hur det är att spela ihop, men när man jobbar och det rullar på så är det lätt att ta för givet. Så har det inte varit på ett tag nu. Det kommer bli en fest.

Vad kan publiken vänta sig av den här turnén? 

– Turnén bygger på nya låtar som jag gav ut för ett år sen, och som rör sig i men någon slags vispop. Många av de låtarna tror jag kommer växa väldigt live, det ser jag fram emot jättemycket. Sen blandas det upp med material från senare tid och på lång sikt. Det finns flera bitar av min karriär med i konserten. Det blir sånger från många år, och att se var de hamnar med det här nya gänget scen ska bli spännande.

”Gabriellas sång” och ”Du är min man” efterfrågade av publiken

Helen Sjöholm är en av våra mest prisade och hyllade artister. Redan 1996 tilldelades hon en Grammis för albumet ”Kristina från Duvemåla”, och därefter har hon bland annat fått ta emot medalj av kungen, fått Grammis med Benny Anderssons Orkester, BAO, och fått Guldmasken för Bästa kvinnliga musikalartist två gånger.

På topplistorna har framför allt ”Du är min man” utmärkt sig – låten som tog över Svensktoppen i fem och ett halvt år. Den har fortfarande rekordet på 278 raka veckor på listan, flest i radioprogrammets historia.

Finns det någon låt som du bara ”måste” spela på dina konserter? 

– Det finns sånger som folk alltid längtar efter. ”Gabriellas sång” brukar vara sån som folk väntar sig att få höra. ”Du är min man” gör jag inte alltid, men många vill höra den. De som är lite mer ”hardcore” kanske vill höra något från Billy Joel-skivan eller Kristina från Duvemåla. Vi får utgå från vad som passar ihop med det nya materialet. Jag vill våga köra lite nytt, men det kommer absolut bli en del av det som folk känner igen från förr också, säger Sjöholm.

Hon gjorde under förra året flera bejublade framträdanden i TV4:s ”Så mycket bättre”, då hon tolkade Jakob Hellman, Markus Krunegård och Loreen Talhaoui.

Kommer ni att spela ”Så mycket bättre”-låtarna på turnén?

– Absolut, jag var glad för alla de tre låtar jag gjorde, så det kommer.

Skivan som kom ifjol heter ”En ny tid”. Är titeln en direkt konsekvens av pandemin? 

– Inte egentligen, titellåten skrevs innan corona klev in i våra liv. Plattan spelade vi in för ett och ett halvt år sen och släpptes i september 2020. Men titeln känns så klart otroligt aktuell, även den är lika aktuell i livet i stort. Att man själv kommit in i en ny tid i livet på något sätt. Tillsammans med att vi får öppna upp nu och med tanke på vad det kommer göra med oss, hela jordklotet, och vårt sätt leva i framtiden… Det är alltid en ny tid men ibland känns det som man är med om ett trappsteg upp till något nytt.

Känner du själv att du kommit in i en ny tid i livet?

– Ja, definitivt. Allt står ganska still från 25-45, tycker jag, och det händer så klart mycket men man är en vuxen människa rent allmänt. Nu är man inne i en helt ny tid… Det är bitvis en ny kropp, annorlunda ork och med en lite ny överblick över livet på något sätt. Men att man inte är ung längre är inte bara negativt. Det känns som något nytt att förhålla sig till både inombords men också hur man blir sedd på.

Hur upplever du att musikbranschen ser på detta?

– Att det finns en helt annan ingång i branschen. Under många år var känslan lite, ”vad gör hon egentligen, är inte hon musikalartist?”. Jag ser mig själv i första hand som sångerska och skådespelerska. Det har bara varit möjligheter och jag har väl aldrig riktigt känt att jag behövt leva upp till saker, säger Helen och fortsätter:

– Nu har man hamnat i nytt fack som ”etablerad artist”. Det kan vara skönt men kan ibland kännas lite så där, ”jaha gick det så fort?”. Att man representerar något som man gjort för längesen, något som levt vidare. Som ”Duvemåla”. Det är fortfarande den jag levt med och som många förknippar med mig i första hand och det har känts aktuellt, men för en tid sedan kände jag att, ”det var längesen”. Men jag bär med glädje med mig det.

Helen Sjöholm om samarbetet med Ola Salo

STOCKHOLM 20160719 Helen Sjöholm under repetitioner med Benny Anderssons Orkester inför en sommarturné. Foto: Maja Suslin / TT

Vad betyder singeln ”Jag är elden” för dig, det är ganska mycket naturromantik i texten?

– Den är upphöjd på något vis, nästan som Höga Visan. Den handlar jättemycket om ett givande och tagande på något sätt. Att man kan känna sig halv, och jag ska inte säga ”bli hel” av någon för det har jag aldrig riktigt upplevt. Men att man kan lyfta varann i olika delar av livet och träffa någon som man blir bättre av. Att man är Yin och Yang och blir en bra helhet, både i passionen men också i det absoluta livet.

Du sjunger också en duett med Ola Salo på senaste skivan. Hur var det samarbetet? 

– Det var så fruktansvärt kul. Vårt första möte var i Malmö med ”Kristina från Duvemåla”. Han hade hoppat in för Peter Jöback, och höll på med sitt band även om de kanske inte hade kommit på namnet då ännu. De höll på i Malmö och började ”födas” som band på något sätt i den vevan. Vår regissör kände till Ola och han fick hoppa in för Peter. Jag vet inte hur många föreställningar han gjorde som ”Robert” då, men det var några i alla fall. Han var jättefin att jobba med, och var väldigt ung då. Vi spelade också kärlekspar i ett halvår på Malmö stadsteater. Det var en stor uppsättning av ”Spelman på taket” 1997, med samma regissör. Jag spelade Hodel, dottern i den judiska familjen det handlar om, som gifter sig med den revolutionära Perchik. Den rollen gjorde Ola!

När det så var dags att spela in en ny platta ville Sjöholm ha med Salo på en av låtarna. Det blev en duett (”Kommer du ihåg”) som hon är väldigt nöjd med.

– Han är ju helt fantastisk. Andreas (Dahlbäck, producent) har jobbat en del med honom, och när jag sa ”vi ringer Ola” reagerade han direkt med ett ”fan vad kul”. Det är jätteroligt att han ville vara med på låten.

Fakta: Turnéplan Helen Sjöholm

7 november Västerås – Västerås Konserthus
8 november Halmstad – Halmstad Teater
11 november Jönköping – Jönköpings Konserthus
12 november Göteborg – Göteborgs Konserthus
13 november Växjö – Växjö Konserthus
17 november Luleå – Kulturens Hus
18 november Umeå – Idunteatern
19 november Uppsala – UKK
20 november Karlstad – Karlstad CCC
25 november Kalmar – Kalmarsalen
26 november Helsingborg – Helsingborg Arena
29-30 november Stockholm – Göta Lejon
3-4 december Sundsvall – Tonhallen
5 december Gävle – Gävle Konserthus
8 december Linköping – Linköping konsert och kongress
7 maj Malmö – Malmö Live
8 maj Norrköping – Louis De Geer

Dela gärna vidare artikeln och skriv en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida om du också uppskattar Helen Sjöholms musik!