Nadja Holms osynliga kamp bakom kulisserna i Idol 2020

Nadja Holms osynliga kamp bakom kulisserna i Idol 2020

Tryck för bröstet och svårt att andas.

Najda Holm, 23, fick uppsöka läkare efter en fredagsfinal i ”Idol”.

Nu berättar finalisten om kampen bakom kulisserna.

– Det sitter fortfarande i om jag anstränger mig för mycket, säger hon till Nöjeslivet.

”Idol”-finalen 2020 avgörs på fredagkvällen med start klockan 20 i TV4 – och i år är det två småstadstjejer som gör upp om vinsten.

Nadja Holm, 23, från Piteå och Paulina Pancenkov, 21, från Bjuv.

Nadja Holm beskriver att Idol-finalisterna har mycket att repetera inför finalen. Nu gäller det att framföra tre låtar – i stället för två som det handlade om i semifinalen förra veckan.

– Det är mycket och ta in, det är tre låtar för första gången nu på fredag, säger Nadja Holm.

Upplägget är som följer – båda finalisterna sjunger vinnarlåten ”Used to me”, skriven av jurymedlemmen Alexander Kronlund. Dessutom får båda finalisterna välja varsin låt (Nadjas val är ”Never enough” av Loren Allred från The Greatest Showman) samt låten som de tvingades framföra från hotellrummet.

Minns ni hur det var i höstas? Coronapandemin gjorde att Idolerna under veckor fick sitta instängda på sina respektive hotellrum, varifrån de också sjöng sina låtar under fredagsfinalen.

Nu får Nadja en ny chans att sjunga sin ”hotellrumslåt”: Freedom med Beyoncé och Kendrick Lamar.

– Det är nog den största anledningen till att jag är så glad över att få gå till final. Att få göra just den låten på scen gör mig oerhört glad. Minns att jag tänkte ”skit, hoppas jag får tillfälle göra den här låten” när vi sjöng från hotellet. Och nu blir det i finalen till och med! Det är jag otroligt tacksam för.

Foto: TV4

Hur har det varit att tillbringa så mycket tid på hotellrummen under pandemin?

– Vi var isolerade på våra hotellrum, och det enda tråkiga var att vi inte kunde gå ut alls. Eller, vi fick gå ut på en kort promenad, jag tror vi fick gå en kvart. Annars inget särskilt.

Nadjas kamp bakom kulisserna

I samband med en annan fredagsfinal tidigare under hösten fick Nadja Holm plötsligt svårt att andas. Hon uppsökte läkarvård bakom kulisserna – och fick höra att det berodde på stress och överansträngning, vilket Expressen rapporterade då.

Nu – inför fredagens stora final – berättar 23-åringen att detta fortfarande tynger henne.

– Det sitter fortfarande i om jag anstränger mig för mycket. Eftersom jag tycker om att springa och dansa blir det som en ond cirkel. Det blir svårare för mig att stå på scenen om jag inte springer, samtidigt som om jag springer får jag andningsbesvär, säger hon.

Men Nadja har utarbetat en noggrann taktik för att hon ska kunna genomföra sitt framträdande på bästa sätt. Det handlar om en balansgång.

Foto: TV4

– Jag försöker göra så gott jag kan, säger hon.

Det har alltså gett henne en finalplats i årets ”Idol” – efter att tittarna röstat fram henne.

Insjuknade i covid-19: ”Lukten saknas lite fortfarande ibland”

Nadja Holm har dessutom kämpat mot covid-19 som hon insjuknade i under ”Idol”-säsongen. I dag mår hon mycket bättre och är frisk från sjukdomen.

– Jag är ju ung och frisk så det var aldrig frågan om liv och död, men jag tappade lukt och smak. Jag förstod att det var corona när det var lungorna, för det har jag aldrig haft problem med tidigare. Det var torrt i halsen, men jag hade inte feber. Jag upplevde också att det var spänt bakom ögonen. Det var väl de symptomen jag hade. Lukt och smak var jag utan i en och en halv vecka efter att jag blev frisk. Men nu är det så gott som tillbaka, det är väl lite lukten ibland som fortfarande saknas.

Foto: TV4

Mellan varven har Nadja hittat kraft och energi i tv-produktionens fyrfotade vänner.

Nadjas fyrfotade vän i Idol: ”Ger ett lugn”

Vid repetitionerna i studion har Idol-finalisten setts gosa till det ordentligt med den här lilla underbara valpen (se bilden nedan). För en djurvän som Nadja har detta varit gyllene stunder under Idol-resan.

– Det är en liten valp som en i produktionen är ägare till. Det är några stycken som har hundar med sig ibland och det är två som är valpar. Då brukar vi få hänga med dem. Det är så välbehövligt för mig som vuxit upp med hundar. Det ger ett lugn och är välbehövligt mitt i stressen.

I finalen ställs Nadja alltså mot Paulina Pancenkov, 21.

– Jag är så tacksam över att stå i final med henne. Hon är så peppande, och jag hade kunnat stå i final med vem som helst av de andra också. Men Paulina och jag har pratat redan från början i tävlingen att det är vore kul om en tjej kammar hem tävlingen i år. Och nu vet vi att så blir det. Det är superfint. Vi båda är också från småstäder fast åt helt olika riktningar i landet. Jag tror vi har lite av det lugnet båda två. Vi kanske är fåordiga ibland men förstår vad vi menar, säger Nadja Holm.

Hur viktigt är det för dig att vinna?

– Jag tycker att vi båda redan har vunnit, bara genom att stå här. Sen är det bara bonus om jag vinner. Klart att jag skulle bli glad, men jag blir glad också om hon vinner. Jag vill bara fokusera på att njuta av det lilla sista. Allting är liksom det sista vi gör, i den här produktionen.

Vad får inte gå fel på fredag?

– Jag vet inte om jag tänker så mycket på det. Det är en fantastisk möjlighet att stå där. Sen kan det alltid ske nånting, men så länge jag njuter så tror jag egentligen inte att något kan gå fel.

Foto: TV4

Vad drömmer om i framtiden?

– Jobba med artisteri på heltid. Men sen kommer jag också att flytta hit till Stockholm, så förhoppningsvis har jag nu blivit varm i kläderna i staden efter att ha varit här i några månader. Jag ska se till att fokusera på vad som gör mig lycklig. Att stå på scen, vara med vänner och familj, och förhoppningsvis få hänga med en hund.

Vad är det första du ska göra när du kommer hem?

– Krama om hundar, familjen och äta plättar. Eller ja, det är väl det som heter pannkakor för er andra, säger Nadja med sin härligt charmiga norrbottniska dialekt.

Stort lycka till i finalen, Nadja och Paulina! Ni är båda vinnare i årets ”Idol”.

Vem tycker du ska vinna? Skriv gärna en kommentar om du vill önska dem lycka till och dela vidare!