Foto: TT/Baillie Walsh

Janne Schaffers ärliga ord om Abbas återförening

Han har spelat massor av låtar med Abba under storhetstiden.
Nu ger Janne Schaffer sin syn på supergruppens plötsliga återförening efter 39 år.
– Det bevisar att äldre människor fortfarande kan spela musik, säger Schaffer till Sky News.

På torsdagskvällen kom avslöjandet som Abba-fans väntat på i närmare fyra decennier.

Den svenska supergruppen med Björn Ulvaeus, 76, Benny Andersson, 74, Agnetha Fältskog, 71, och Anni-Frid Lyngstad, 75, har återförenats.

Redan nu har Abba släppt de två första nya låtarna på 39 år – ”I Still Have Faith In You” och ”Don’t Shut Me Down” – och 5 november kommer ett helt nytt album, ”Voyage”. Dessutom väntar en virtuell show i London, där Abborna framträder som hologram.

LÄS MER: Abba återförenas – nytt album efter 39 års väntan

ABBA släpper nya albumet Voyage med tio nya låtar samt sätter upp en show i London där deras avatarer ackompanjeras av en orkester. Inför inspelningen bar medlemmarna speciella dräkter. Fr.v. Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson. Foto: Baillie Walsh / TT

Nyheten slog förstås ner som en bomb i nöjesvärlden – och i brittisk tv lät mångårige Abba-medmusikern Janne Schaffer, 75, sig intervjuas om det historiska ögonblicket. Schaffer spelade gitarr på många av Abbas största hits i den legendariska Polarstudion.

I Sky News passade han på att gratulera sina tidigare kollegor.

– Det bevisar att äldre människor fortfarande kan spela musik och det är vad jag gör själv. Jag åker runt på turné hela tiden. Det är fantastiskt och väldigt kul, jag måste säga stort grattis till Björn, Benny, Frida och Agnetha. Det är fantastiskt! säger Janne Schaffer till Sky News.

Foto: Lars Bergstrand/pressfoto janneschaffer.se

Janne Schaffers reaktion efter Abbas besked: ”Väldigt överraskad”

Schaffer förklarar att han inte har ”någon aning” om varför det tog så lång tid för gruppen att återförenas – men att han är väldigt överraskad av beskedet som kom på torsdagen.

LÄS MER: Här bryter Agnetha och Frida tystnaden – berättar om Abbas återförening

– Första gången vi spelade in var 1972, ”People need love”, sen var jag med på runt 50 låtar tror jag. Jag spelar på ”Ring, ring”, ”Mamma mia”, ”Waterloo”, ”I have a dream” och så vidare. Den senaste skivan jag spelade in med Abba var ”Under attack” och ”Cassandra”, det var -81. Sen tänkte jag att, de kanske ville göra nya saker. Och de har gjort många saker i Sverige och runtom i världen. Nu är de tillbaka och för mig var det… Jag blev väldigt överraskad men också väldigt glad, och det betyder mycket för svensk musik eftersom det är producerat i Sverige.

Janne Schaffer har hela tiden haft ett gott öga till Abbas musik – även på 1970-talet.

– De tänker alltid på kvalitet. På den tiden var jag väldigt involverad i inspelningarna och hade min egen karriär med instrumental musik. Folk frågade mig ”vad tycker du om Abba?” men jag sa alltid att, ”Abba är väldigt bra och väldigt hög kvalitet”. Sådant betyder mycket och jag tror publiken insåg det. Det är fantastiskt att de är tillbaka nu, säger Schaffer till Sky News.

STOCKHOLM 2010-04-13 Janne Schaffer, gitarrist. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Schaffer får också frågan om han tror att Abbas nya, virtuella show kan bli framtiden för nöjesbranschen. Den i Sverige folkkäre gitarristen poängterar då att det är osäkra pandemitider då musiker inte får turnera på samma sätt som tidigare, och att man aldrig vet vad framtiden har att ge. Han menar att det är ”fantastiskt” att teknologin nu är i Abbas händer.

Här kan man ta del av intervjun med Janne Schaffer i brittisk tv:

Vad tycker du om att Abba nu återförenats? Vad tycker du om de nya låtarna? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Här kan man lyssna på nya Abba-låten ”I Still Have Faith In You”:

Här kan man lyssna på nya Abba-låten ”Don’t Shut Me Down”: