Jill Johnsons nya drag med 18-åriga dottern Havanna – starka känslorna i kulisserna: ”Bröt ihop”
Jill Johnson är aktuell med föreställningen "Simply the best" i Göteborg. Foto: Krall Entertainment, Werecki PR & Instagram @jilljohnsonmusic

Jill Johnsons nya drag med 18-åriga dottern Havanna – starka känslorna i kulisserna: ”Bröt ihop”

Jill Johnson är åter högaktuell i rampljuset.
I en stor intervju med Nöjeslivet berättar stjärnan om showen ”Simply the best” i Göteborg – och dottern Havannas roll bakom kulisserna.
– Det är väldigt fnissigt och roligt, säger hon.

Hon har vunnit Melodifestivalen, tagit hem tv-priset Kristallen för populära musikprogrammet ”Jills veranda” och gjort succé i ”Så mycket bättre”.

Nu är Jill Johnson åter aktuell i rampljuset. Den folkkära artisten som tidigare i år fyllde 50, återkommer nu med showen ”Simply the Best”. Med start torsdag 21 september uppträder hon på Draken Live – en scen som är en del av Petter Stordalens nya storsatsning i Göteborg.

Johnson ger flera konserter fram till och med den 14 oktober – och artisten själv är laddad till tänderna inför att möta publiken igen.

– Jag har så fina erfarenheter av Göteborg sen jag gjorde min stora krogshow. Jag är otroligt laddad och peppad. Sen är jag väldigt glatt överraskad av lokalen som är k-märkt och som jag inte får göra så mycket med. Men sen visade det sig vara en riktig skatt med väldigt intim, härlig och anrik scen som funkar hur fint som helst. Så det ska bli väldigt roligt att trycka in publiken där och se hur det känns på riktigt, säger Jill Johnson till Nöjeslivet.

Det låter som en väldigt varm miljö?

– Det är det. Det är liksom träbeklädda väggar som går upp i tak, så det ser ut som guldbeklädda väggar. Det är ljust och härligt trä som suttit i många, många år. Uttrycket ”det sitter i väggarna” passar här, det känns verkligen så när man går in. Sen är scenen ganska grund, för det har egentligen varit en biograf. Så att man kommer väldigt, väldigt nära publiken. Så nära att jag nog får tänka mig för både en och två gånger om kjolen är kort. Så det är väldigt intimt. 

Artikeln fortsätter under bilden.

Jill Johnson är aktuell med föreställningen "Simply the best" i Göteborg. Foto: Krall Entertainment, Werecki PR
Jill Johnson är aktuell med föreställningen ”Simply the best” i Göteborg. Foto: Krall Entertainment, Werecki PR

Petter Stordalen har ju ett finger med i spelet. Kan du berätta om det?

– Han har byggt ett gigantiskt hotell i anslutning till, och som jag uppfattat honom och de som jobbar runt honom, så vill man skapa lite Las Vegas-känsla mitt i Göteborg. Där man i princip kan äta fantastisk mat, både på hög höjd och bottenvåning, och sen bo över i vackra rum, och sen gå över till en scen. Lite som det är i Las Vegas: man äter, sover och underhålls på samma yta. Jag tyckte väl att det är ett format som säkert är försvenskat på ett sätt som sig bör, men jag tycker det är ett underbart koncept. Jag har genom alla tider i min karriär haft folk som tagit en weekend någonstans och gått och tittat på ens konserter. Så jag tycker det är underbart att det sitter ihop. Det tror jag på.

Jill Johnson om mötet med Petter Stordalen: ”Chockartat”

Hur är han att jobba med?

– Jag jobbar inte med honom, han är inte inblandad på det sättet utan är ju en upptagen man. Han har ju hotell på flera ställen i världen, så det är inte så att han sitter här vägg i vägg med oss. Jag hade ett fantastiskt roligt och lite chockartat möte med honom. Jag har spelat på ett av hans event en gång, så jag har träffat honom förut. Jag tror inte att det är någon som inte pratar om honom som inte nämner hur mycket energi han har och vilken karaktär han är. Han är ju helt otrolig.

Artikeln fortsätter under bilden.

Jill Johnson är aktuell med föreställningen "Simply the best" i Göteborg. Entreprenören Petter Stordalen ligger bakom nya stora nöjessatsningen Draken Live där Johnson står på scen. Foto: Krall Entertainment, Werecki PR
Jill Johnson är aktuell med föreställningen ”Simply the best” i Göteborg. Entreprenören Petter Stordalen ligger bakom nya stora nöjessatsningen Draken Live där Johnson står på scen. Foto: Krall Entertainment, Werecki PR

Kopplingen till Tina Turner – hyllar publiken i nya föreställningen

”Simply the Best” – då tänker jag genast på Tina Turner. Hur kommer det sig att det blev den titeln på showen?

– Den har många bottnar. Tina levde ju först, vill jag säga, när vi döpte den här showen och det gör hon inte längre. Så nu blev det ytterligare en botten, som en slags hyllning till henne. Tina Turner fanns med på min låtlista när jag var 16-17 år och sjöng i coverband, säger Jill Johnson.

I showen utlovar hon sina största hits – men också en del överraskningar.

– Det är liksom de bästa låtarna ur min karriär, alla som sticker ut i min karriär eller haft en mening för mig privat eller min publik. Självklart finns ”Crazy in Love”, ”Kärleken är” och ”Open your heart” med. Men jag har också kommit undan med mycket i min karriär, säger Jill Johnson.

Hon förklarar att hon tidigare även överraskat sin publik när hon har tolkat Bruce Springsteen på scen.

– Då fick jag en helsida i kvällstidning där det stod ”Jill är Bossen”, och då stod jag på scen med en massa då mycket creddigare artister än mig själv. Jag var en nykläckt schlagerbrutta liksom. Så det finns många relevanta låtar.

Titeln på showen vill hon framför allt rikta till publiken.

– ”Simply the Best” är ju, vilket man får reda på när man går på den här showen, egentligen riktat till publiken. De är fantastiska som lägger sina hårt arbetade pengar på kultur, kommer ut och tar emot det jag vill förmedla. Sen får jag någonting tillbaks av det, så det är en hyllning till publiken, säger hon.

Dottern Havannas roll bakom kulisserna

Samtidigt är ”Simply the Best” också en familjeangelägenhet.

För Jill Johnson kommer nämligen att ha äldsta dottern Havanna med sig.

Hon arbetar i produktionen bakom kulisserna – och kommer även att märkas på ett hörn i showen, avslöjar Jill.

Artikeln fortsätter under bilden.

Jill Johnson är aktuell med föreställningen "Simply the best" i Göteborg. Foto: Krall Entertainment, Werecki PR
Jill Johnson är aktuell med föreställningen ”Simply the best” i Göteborg. Foto: Krall Entertainment, Werecki PR

– Min äldsta dotter jobbar för produktionen, så hon kommer vara där. Hon kör följespot (ett slags ljusanordning, reds anm.) så det är väldigt fnissigt och roligt. Hon förekommer också i showens material, därför att vi har sjungit in en duett en gång som finns med, säger Jill Johnson.

Hon kommer också att ha flera familjemedlemmar på plats fördelat på flera olika konserter.

Föräldrarna har Jill gett särskilda instruktioner om att se finalgiget.

– Sen är min sambo på plats, och mina föräldrar har jag bett att de ska komma i slutet i stället, för det händer så mycket med en föreställning. De har gått på så himla många premiärer, så att jag tycker det ska se den i slutet när den har landat i det som blev kvar. För en föreställning är ju jättepampig från början men den filtreras ju och allting ändras längs vägen. De har redan sett en premiär i Stockholm, så nu kan de se slutföreställningen.

Har det alltid varit så under hela din karriär, att varje spelning lever sitt eget liv?

– Ja, Gud ja. Varje publik är ny, man står på tå inför sin publik varje kväll. Jag älskar det. Det är det bästa med mitt jobb. Sen har jag musiker som jag litar på, och de litar på mig, och de har stor frihet för att hitta spelglädjen varje kväll är det så viktigt att våga improvisera. Det är också ynnesten i mitt jobb, vi har så roligt när någon helt plötsligt gör något oväntat och alla måste stanna upp där de är, hänge sig och bara vara inlyssnande liksom. 

Kommer din dotter vara med på scen?

– Nej, hon kör spot. Men hon är med på scen i content

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Instagram @jilljohnsonmusic

Har hon valt att gå i dina fotspår rent musikaliskt? 

– Egentligen inte. Det är roligt att se hur hon dras till media. Hon var nyligen till Nashville fyra veckor och jobbade. Hon är ju uppväxt med det här. Hon har ju varit med mig till Nashville sen hon var nyfödd. Hon var där första gången när hon var fem månader. Men det här var en ren slump, faktiskt. Jag skrev med hennes godkännande en hel platta till henne, som heter ”Dear Havanna”. Det var i hennes frigörelseperiod när hon blev frigörande tonåring. Vilket jag tyckte var separationsmässigt så svårt. Att hon var så fri i sig själv och inte behövde mig lika mycket. Det var ganska omtumlande, säger Jill Johnson.

Då skrev artisten ett helt album som kom ut 2021, till dottern.

Jill Johnsons starka känslor under inspelningen med dottern: ”Bröt ihop”

Inspelningsprocessen blev mycket minnesvärd för både mor och dotter. Artisten ville gärna att Havanna skulle sjunga tillsammans med henne på en av låtarna.

– Vi kom så nära varandra under den proceduren så när jag skulle åka ner och sjunga in singeln som heter just ”Dear Havanna”, så ville hon följa med in i studion. På vägen ner sa jag: ”Kan inte du, även om du inte brukar sjunga så mycket, bara sjunga in den här så att vi kan ha det som minne?” För den låten är ett samtal mellan mor och dotter på varsin sida av Atlanten som är ganska gripande. ”Jo, det kan vi göra!” sa hon lite lättsamt.

Väl på plats i inspelningsstudion uppstod ett magiskt ögonblick.

– Sen visade jag henne hur det funkade med lurarna. Hon har ju varit i studio massa gånger men aldrig i ett sångbås. Sen tryckte vi på REC-knappen (spela in-knappen, reds anm.), hon började sjunga och jag och producenten bara bröt ihop. Jag hade aldrig hört henne sjunga, inte mer än i bilen, på sitt rum lite sådär hellre än bra. Och så var det bara hur bra som helst. Hon blev nog också rörd när hon såg att vi blev så rörda. När hon kom ut från det sångbåset så sa jag bara: ”men hur har du kunnat lära dig sjunga så här?” Och ”varför har jag inte hört det”, säger Jill Johnson.

Dottern Havanna var vid tillfället 17 år.

– Jag hade aldrig hört henne sjunga på det sättet. Då bestämde vi oss, väldigt spontant, för att leva med tanken att det här kanske skulle vara den versionen som var på plattan. Den tagningen är den första tagningen. Så det är väldigt sårbart och genuint, säger Jill Johnson och förklarar att publiken kommer märka av Havanna på ett hörn under konserterna.

– Hon finns liksom med i en story i content och också i ljud. 

Det låter som ni står nära varandra? 

– Ja. Jag har två döttrar och står båda nära. Och alla frågar mig: ”Men Gud, när ska Bonnie få en platta då?”, haha. Men hon är bara 13 och jag försöker skydda dem från det offentliga tills de känner att de vill kliva ut där själva. Vi lever ett ganska vanligt liv, för det mesta.

Premiär för Jill Johnson ”Simply The Best” 21 september 2023. Showen spelas fram till 14 oktober på Draken Live i Göteborg. Biljetterna är släppta via drakenlive.se.

Stort lycka till med konserterna, Jill!

Dela gärna vidare artikeln om du också uppskattar denna stjärna.