Foto: TV4/SVT

Magnus Carlssons besked för karriären – bekräftar stora beslutet inför sin 50-årsdag

Magnus Carlsson har ett storslaget och intensivt år 2024 framför sig.
Den folkkäre artisten ger sig ut på trippla turnéer – för att fira den kommande 50-årsdagen.
– Jag har faktiskt inte tänkt på det, men det är många som frågar: ”herregud, är du 50?”. Men jag håller igång så inåt helskotta på scenen jämt, säger Magnus Carlsson till Nöjeslivet.

Just nu har han dessutom sällskap av en artistkollega på scen som håller tempot uppe i form av Linda Bengtzing.

Duons höstturné med ”En jäkla massa schlager” gjorde publiksuccé, och nu fortsätter de med en sväng ute i landet även under våren med start i Växjö den 15:e mars.

– Man jobbar, jobbar och jobbar. Kroppen hinner liksom inte lugna ner sig och, inbillar jag mig på sätt och vis, bli äldre. För jag håller igång musklerna och rösten. Jag känner inte av det. Det är bara en siffra. Jag känner mig som samma när jag var 35, säger Magnus Carlsson.

Artikeln fortsätter under bilden.

Magnus Carlsson och Linda Bengtzing åker på turné med "En jäkla massa schlager". Foto: Peter Knutson/press
Magnus Carlsson och Linda Bengtzing åker på turné med ”En jäkla massa schlager”. Foto: Peter Knutson/press

Dessutom tar Carlsson och Bengtzing schlagershowen på folkparksturné.

Magnus Carlssons vändning med Linda Bengtzing – på folkparksturné

Det blir sannerligen en vändning i karriären för de båda Mello-veteranerna! Under sommaren besöker ”En jäkla massa schlager” sju orter i landet.

– Det ska bli jättekul. Jag har turnerat otroligt mycket i folkparkerna under 90- och 2000-talet. Men många av folkparkerna har ju tyvärr fått slå igen eller byggts om till något annat. Försvunnit. Jag tycker det är så jäkla synd, för det är en otroligt svensk, härlig tradition från förr som levt kvar.

Själv har Carlsson en romantisk bild av folkparkerna.

– Romantiken med kulörta lyktor och du vet, allt det där. Det fanns ju där i parken. Det som var häftigt att se när jag spelade i parkerna tidigare var att alla kom dit. Ungdomarna var där, för det var disco i ena hörnet. Sen kom danspubliken, för det var något dansband där. Sen var det en trubadur, sen var det ett fik … Hela jäkla samhället var ju där och hade kul ihop. Det där har jag tyckt varit så synd, att det försvunnit, säger Magnus Carlsson och fortsätter:

– Så nu ska vi äntligen då, kasta oss ut i flera av de folkparkerna som finns kvar. Det som är kul med det hela är att vi sett reaktionerna i kommentarsfälten. Folk tycker det är skitkul. ”Jaa, då kanske det är dags att gå till parken igen!” De tänker precis som jag, med den reaktionen. 

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Vad betyder folkparkerna för dig? 

– Jag är uppvuxen på landsbygden, kanske inte just i folkparkstraditionen men jag jobbade där och karriären stöptes till viss grad där i början. Så jag har ju det där kanske inte i generna men i rötterna ändå på något sätt. 

Att ta ”En jäkla massa schlager” på turné under såväl våren som sommaren innebär att samarbetet med Linda Bengtzing intensifieras för Carlsson.

– Det är en komprimerad version av vår show. Vi kommer gallra, fixa och tricksa med materialet. Det är en anpassad turnéversion så att säga. Alltifrån korta prator till musik som stompar på som ger det ännu mer fart i konserten. Nu är vi inne på varv nummer två. Och sommaren ser jag som varv tre. Det ska bli häftigt. Det drog igång för ett år sen med Mello när vi körde pausunderhållningen. Där gick startskottet.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Hur vill du beskriva samarbetet och vänskapen med Linda Bengtzing?

– Linda är väldigt häftig, för hon är en kombo av allting. Hon är energiknippe så klart, ja, men det är också en yrkes- och business-kvinna, familjemorsa. Hon är en väldigt häftig kombo av allting. Det är kul att vara runt henne och hennes energier och infall.

Inspirerar ni varandra? 

– Ja, det är väl det som gett det hela lite. Min output är väl kanske lite mer… vad ska man säga, kontrollerad? Haha. Jag kanske får ner henne lite, men hennes tokigheter och upptåg gör att hon kickar igång mig också. Jag får ner henne, hon får upp mig och så möts vi på mitten. 

Säg en tokig idé som Linda haft och som du varit tvungen att slå ner på? 

– Den är svår, för hennes infall kommer i stundens hetta när vi står på scen till exempel. Vår show är manusskriven, den är gjord tillsammans med Hans Marklund (Guldbaggebelönad koreograf som också blev mister Hamburger Börs med otaliga shower på den legendariska krogscenen i Stockholm, reds anm.)

Han är ju ett proffs ut i fingerspetsarna. 

– Ja exakt, så kan man ju tänka, och så tänker jag. Men så tänker inte Linda, utan hon vill veta var pratan börjar, och vart vi ska ta oss när den är slut. Däremellan så kan hon få infall och både säga saker eller dra in på ett annat sidospår. Det är många gånger som jag fått styra tillbaka dialogen när hon har freebasat lite. Men det är samtidigt utmaningen med det här. Vi bollar på varandra. Hon är en jäkel på att bolla, det ska sägas.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Ni har varit vänner ganska länge? 

– Ja, Gud ja. Vi satt och försökte räkna ut hur länge vi känt varandra. Jag tror vi träffades 2005 på Mellon när vi båda tävlade med varsitt bidrag. Jag var där med Alcazar och gjorde ”Alcastar” och hon gjorde ”Alla flickor” eller någon av de alla första. Det finns bilder på att vi står och håller varsin blombukett. Så från 2005 och framåt. Vi har turnerat skitmycket ihop med andra konstellationer också, säger Magnus Carlsson.

Han ser nu fram emot att få turnera med vännen.

– Det är ganska skönt att turnera med en kompis som man inte behöver tassa på tå, känna av gränser med eller trigga varandra att testa gränser. Allt det är redan klart. När det här kickar igång är det bara att köra på. Det var någonting som vi hade klart sedan tidigare. Jätteskönt.

Under hösten fortsätter Carlssons intensiva turnéår. Då i sällskap av en flygel i form av turnén ”Se mig bara för den jag är”.

– Det bottnar också i att jag fyller 50 det här året, säger Carlsson.

– Då gör jag mina egna låtar men även låtar som har influerat, om jag har några särskilda minnen av en artist från min uppväxt. Det kan vara alla möjliga. Jag har ett hyllningssjok i spelningen där jag kör små snuttar med namn och artister som jag mött, träffat och älskar. Där hittar man alltifrån Lill-Babs till Orup, Eva Dahlgren, Carola, Björn Skifs… Alla som man lyssnade på när man var liten och till viss del fortfarande gör, och som man har jobbat med. Det är det som är den röda tråden i det hela.

Publiken kommer även kunna förvänta sig en hel del avslöjanden runt dessa artister som Carlsson mött genom åren.

– Sen kan man då berätta en liten historia runt varje låt eller artist, vad som hänt. Jag har fått höra att publiken tycker det är kul. De kommer väldigt nära, för jag berättar saker som jag inte brukar göra i intervjuer och sådär. 

Hur orkar du med allt turnerande?

– Det är ganska lugnt. Där har jag mina turnéår som bonus i kroppen. Stämbanden är mer eller mindre gjorda av stål. Det är nog ingen fara. Det är mest att egentligen hinna förflytta sig rent fysiskt till nästa stad. Det blir mycket resande.

Turnéplan: Sommaren 2024 ”En jäkla massa Schlager”

31 juli Hunnebostrand, Folkets Park
1 augusti Sandviken, sommar i Trebo
2 augusti Östervåla, Skogsvallen Folkpark
9 augusti Segmon, Folkets Park
10 augusti Falun, Lilltorpet Folkpark
23 augusti Nävekvarn, Folkets Park
24 augusti Lönsboda, Folkets Park.
Fotnot: Biljettinfo via www.enjaklamassaschlager.se.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev