Foto: TT

Anders Bagges ord mitt under Melodifestivalen 2023-finalen – därför väljer han bort Loreen som favorit

Loreen Talhaoui pekas ut som storfavorit i Melodifestivalen 2023 – av nästan alla.
En som går emot strömmen är förra årets tvåa, Anders Bagge.
Nu avslöjar den folkkäre Idol-jurymedlemmen vem som är hans favorit.

Loreen och ”Tattoo” har tidigt pekats ut som storfavorit i Melodifestivalens final 2023.

Faktum är att Sverige redan är favorit att vinna hela Eurovision Song Contest – spelbolagens odds justerades i blågul favör sedan Loreen uppträtt i deltävlingen.

Inför lördagens avgörande i Friends arena har bland annat skivbolagsdirektören Bert Karlsson pekat ut Loreen som vinnarkandidat.

Artikeln fortsätter under bilden.

MALMÖ, SVERIGE 20230225 Pressträff med Loreen som är klar för finalen efter deltävling 4 av Melodifestivalen 2023 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT
MALMÖ, SVERIGE 20230225 Pressträff med Loreen som är klar för finalen efter deltävling 4 av Melodifestivalen 2023 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT

– Jag tror det står mellan Loreen, och sen tror jag faktiskt hon den tjejen från Ukraina (Maria Sur, reds anm.) kan bli farlig. Inte på grund av att låten är så fruktansvärt bra, utan det blir mer tycka synd-kontot. Det är mer det. Annars tycker jag inte det finns någon. Jag vet inte vad som ska bli en hit i år? Det brukar alltid bli någon bra låt som kommer ut av det, även bland de som inte vinner. I år finns det ingen sån, säger Bert Karlsson till Nöjeslivet.

Han hyllar Loreen, men är inte övertygad om att låten kan ta hem även Eurovision.

– Det är inte världens bästa låt, den är skaplig och sen är hon bra. Hon är grym, Loreen, säger Karlsson.

Även veteranen Siw Malmkvist, med två Melodifestivalsegrar på cv:t, har på förhand utnämnt Loreen som favorit till vinsten i finalen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Loreen med bidraget "Tattoo" är favorit inför finalen av Melodifestivalen 2023. Foto: Loreen med bidraget "Tattoo" i Melodifestivalen 2023. Foto: Alma Bengtsson / SVT
Loreen med bidraget ”Tattoo” är favorit inför finalen av Melodifestivalen 2023. Foto: Loreen med bidraget ”Tattoo” i Melodifestivalen 2023. Foto: Alma Bengtsson / SVT

– Jag kan inte tänka mig någon annan, men man vet ju aldrig hur folk röstar. De kanske röstar på något helt annat. Men nu när man har hört allihopa, så säger i alla fall jag att det måste vara hon, säger Siw Malmkvist till Nöjeslivet.

Vad är det som gör Loreens bidrag så bra, enligt dig?

– Jo, alltså jag skulle aldrig själv kunna sjunga hennes låt, men framförandet tänker jag närmast på. Hon gjorde ett fantastiskt framträdande. Det var kanon med hennes framtoning. Om du frågar mig, så tror jag på henne, säger Malmkvist.

Internationella jurygrupperna ger Bert och ”Siwan” rätt.

När deras poäng delats ut fanns Loreen i topp.

Men inte alla har ”Tattoo” som personlig favorit.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

Anders Bagge slutade på andraplats i Melodifestivalen 2022 med ”Universe”.

Han blev faktiskt svenska folkets etta – men jurygrupperna valde Cornelia Jakobs och ”Hold me closer” vilket fällde avgörandet.

Stjärnproducenten har under åren utanför tv-rutan jobbat med världsartister som Madonna, Janet Jackson och Céline Dion, och har genom ”Idol” upptäckt otaliga svenska stjärnor genom åren.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20221104 Juryns Anders Bagge under den sjätte fredagsfinalen av Idol 2022. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20221104 Juryns Anders Bagge under den sjätte fredagsfinalen av Idol 2022. Foto: Christine Olsson / TT

I år väljer Bagge bort Loreen när han ska utse sin personliga favorit i den stora Mello-finalen. I stället blickar han mot två norska bröder – Marcus & Martinus som sjunger bidraget ”Air”.

– Detta är min favorit i år så fräscht, så proffsigt wow Marcus & Martinus bra jobbat, skriver Anders Bagge på Instagram under finalkvällen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Till slut blev det Loreen som tog hem det – i tät toppstrid mot just Marcus och Martinus. Loreen fick högst poäng av både tv-tittarna och juryn, och landade på 177 poäng totalt. Marcus och Martinus med ”Air” blev både tv-tittarnas och juryns tvåa, och landade på 138 poäng.

Resultat final Melodifestivalen 2023: Loreen med "Tattoo" vinnare.
Resultat final Melodifestivalen 2023: Loreen med ”Tattoo” vinnare.

Vad tyckte du om årets Mello-final? Vann rätt låt? Skriv gärna en kommentar!