Förhandsfavoriten Angelino debuterar i Mello – det här visste du inte om 24-åringen

Melodifestivalen 2022 pågår för fullt, och finalen i Friends Arena närmar sig med stormsteg. Den 12 mars avgörs det vem som är vinnare av Mello 2022, och därmed får representera Sverige i Eurovision Song Contest.

En av deltagarna som tidigt förhandstippades som favorit är doldisen Angelino, som sedan tidigare är totalt okänd. Eller? 

Här är allt du behöver veta om Angelino – deltagare i Melodifestivalen 2022. 

Erfarna Mello-deltagare som tävlat i Melodifestivalen mer än en gång finns det gott om. Charlotte Perrelli, Linda Bengtzing och John Lundvik för att nämna några.

Flera av ovanstående tävlar även i årets omgång, och några av dem har även vinster på meritlistan. 

Melodifestivalen.
Artisten John Lundvik under en pressträff i greenroom i Löfbergs Arena inför deltävling 1 i Melodifestivalen 2018. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Men på den stjärnspäckade listan över deltagare i Melodifestivalen 2022 finns en minst sagt blandad kompott av tävlande.

Mot veteraner som Anna Bergendahl och John Lundvik tävlar flera okända doldisar. En av dessa är artisten Angelino

Vem är Angelino?

Den 26 februari 2022 gör Angelino debut i Melodifestivalens fjärde deltävling, inför drygt tre miljoner tittare. 

Hur gammal är Angelino?

Angelino föddes den 15 februari 1998 i Skåne, och har nyligen fyllt 24 år. Angelino bor i Malmö, där har han ägnar sig åt att skapa musik.

På kort tid har unge Angelino gått från att spela och skapa musik utanför rampljuset, till att 2021 få ett genombrott med låten ”With or Without Me” tillsammans med Lucky Luke & Delaney Jane.

Vad heter Angelino egentligen? 

Angelinos fulla namn är Angelino Markenhorn, men som artist använder han bara namnet “Angelino”. 

Att Angelino Markenhorn för de flesta är helt okänd beror på att han till skillnad från många andra inte medverkat i tv-program eller offentliga sångtävlingar. Musiken har dock varit hans stora intresse, vilket gjort att han helhjärtat ägnat sig åt att skapa musik. 

Vad är Angelino känd för?

2021 debuterade Angelino med sin EP Livingroom Sessions, och han fick även internationellt genomslag med låten ”With or Without Me”, som han gjort tillsammans med artisterna Lucky Luke & Delaney Jane.

Angelino har aldrig varit med i Melodifestivalen tidigare, och att ha kommit med beskriver han som “en ynnest”. 

– Ja men helt fantastiskt. Jättestort, som en enorm ynnest att få göra det också, och få dela scen med så många fantastiska artister, säger Angelino när han intervjuas av Sveriges Radio

Debuterar i Melodifestivalen

När det blev klart att Angelino kommit med i Melodifestivalen 2022 skrev 24-åringen ut glädjebeskedet på sin Instagram: 

“YESS!! Då kan jag äntligen berätta att jag är med & tävlar i @melodifestivalen 2022 med låten ”The End” 🎵💥

Längtar verkligen tills jag får visa er denna otroliga låt & hoppas ni hänger med på resan och är med & supportar mig hela vägen fram i tävlingen

Ett mega stort tack till dessa fantastiska producenter & låtskrivare @thomasstengaard @melaniewehbe @killjkill & @melodifestivalen för denna chansen”. 

Angelinos låt ”The End”

Angelinos bidrag “The End”, är en låt som för honom blivit personlig. För Sveriges Radio beskriver han låten som “En ballad med ändå väldigt mycket tryck och känsla i”. 

– Den handlar om en period i mitt liv som var väldigt tuff, där hela min värld egentligen vändes upp och ner. Men som också mynnade ut i en ny början. Jag tror att många kommer kunna relatera till texten, säger han när han intervjuas i Melodifestivalens egna Instagramkanal, där artisterna presenteras. 

För den som kikar in på Angelinos privata Instagram finns en hel del smakprov på hans röst att tillgå.

De videoklipp den hittills okände Angelino lagt upp visar att han suttit på en ljuv stämma under lång tid, och att han även kan spela gitarr. 

“Sjunger upp inför deltävling 4. Det är dags”, skriver 24-åringen i en video.