Anna Bergendahls kollaps – öppnar upp om svåra kampen: ”Gick mot min egen avrättning”

Anna Bergendahl drabbades av panikångestattacker.

Nu berättar favoriten i Melodifestivalen 2020 om den svåra tiden hon tvingades ta sig igenom.

Man får så fint stöd av att prata om det, och det visar hur himla vanligt det är, säger Anna Bergendahl till Nöjeslivet.

Hon är artisten som både hunnit med att vinna Melodifestivalen – för tio år sen, 2010 – och dessutom pluggar till läkare.

Anna Bergendahl om läkarstudierna: ”På hyllan”

Anna Bergendahl har tagit en tillfällig paus från studierna, men säger att hon står redo att återuppta dem – efter Mellon.

När hon var med i schlagern förra året kombinerade hon nämligen SVT-tävlingen med studierna. Det fungerade inte så bra. Bergendahl gick till final via Andra chansen – och tävlade således under tre veckors tid i Melodifestivalen. Det har hon lärt sig av, och fokuserar därför enbart på musiken den här gången.

LÄS MER: Anna Bergendahl isolerar sig från skriverierna – favorit i Melodifestivalen efter succén

– Det ligger på hyllan, men inte på högst upp på hyllan. Jag hoppar på igen när jag kan. Jag pluggade samtidigt som jag var med i Mello förra året, och det blev väldigt splittrat då. Först skulle man tävla, sen på måndag skulle man vara i skolan. Jag återvände i höstas men nu är det paus och fokus på det här, säger Bergendahl till Nöjeslivet.

Nu öppnar Anna Bergendahl samtidigt upp om panikångesten som drabbade henne mitt under läkarstudierna. Anna förklarar att det var ”en rad olyckliga omständigheter som krockade och utlöste en stressreaktion”.

Med sin historia hoppas hon kunna hjälpa andra.

Artisten har varit öppen med sin panikångest, och i tidningen Doktorn berättar hon inför deltävlingen på lördag om terapin.

Det var när Anna pluggade inför en tenta som hon drabbades av en ”blackout”.

– Jag mindes inte ”citronsyracykeln” som jag hade kunnat dagen innan. Dessutom kände jag mig sjuk, fick hjärtrusningar, svettningar, illamående och kräkningar. Jag förstod absolut inte vad det var. Det kändes som om jag inte fick plats i min kropp och ingenting lyckades distrahera mig. Känslan var att jag gick mot min egen avrättning, på grund av tentorna, säger Bergendahl i hälsotidningen Doktorn.

Anna Bergendahl berättar om panikångesten – och vill sprida kunskap. Foto: Bengt Nyman/Wikimedia commons

Hon klarade tentan och alla andra skrivningar därefter – men fick panikångest inför proven.

– Tyvärr är detta vanligare än man tror och just läkarstudenter är överrepresenterade när det gäller ångest, depression och självmordstankar. Läkarprogrammet är ett svårt program med enormt höga krav och det är dessutom många ”duktiga flickor och pojkar” som studerar till läkare. Något som blivit viktigt för mig att tänka på, är att man inte blir en riktigt bra läkare tack vare höga betyg, utan det krävs år av praktisk erfarenhet, säger hon till tidningen Doktorn.

LÄS MER: Anna Bergendahl om nya bidraget Kingdom Come

Hon läste själv på om symptomen och insåg att det var panikångestattack hon drabbats av. Då bestämde hon sig för att prata om det med sina studiekamrater – och det visade sig att fler hade samma symptom.

View this post on Instagram

✨ @eweliinal

A post shared by Anna Bergendahl. (@annabergendahlofficial) on

”Man får så fint stöd”

Därefter har hon gått i terapi.

Vad har det gett dig att gå i terapi?

– Jag tog bara ett par sessioner via campushälsan, KBT, och fick verktyg att hantera panikångest. Det som hjälpte framförallt var att få prata om det med andra och även med media faktiskt. Man får så fint stöd av att prata om det, och det visar hur himla vanligt det är, säger Anna Bergendahl till Nöjeslivet.

Anna Bergendahl tävlar i Melodifestivalen 2020 med ”Kingdom come”

På lördag tävlar hon alltså igen i Melodifestivalen. År 2020 heter bidraget ”Kingdom come”.

– Den betyder jättemycket, den heter ”Kingdom Come” som är metaforiskt för en större plats. Någonting bättre och högre, för alla, säger Bergendahl.

LÄS MER: Anna Bergendahls stöd i Melodifestivalen 2020

Hon hoppas att människor ska kunna ta till sig låten.

– Musik är det som jag tar till när jag går igenom något svårt eller något som är tråkigt. Då lyssnar jag på låtar som jag älskar. Det är det som är syftet med den här låten. Att få känna glädje, hopp och kraft. Om det går fram till folk på lördag så skulle jag vara jättenöjd.

Anna Bergendahl går ut sist i deltävlingen i Göteborg på lördag klockan 20.00 i SVT1.

Här kan man läsa mer om paniksyndrom på 1177 Vårdguidens hemsida.

Så starkt av dig, Anna att gå ut och berätta om detta. Det är nog många som kan ta till sig av din historia och förhoppningsvis gå stärkta ur det. Dela gärna vidare om du tycker det är bra av Anna att lyfta denna viktiga fråga!

TV: Artisterna med flest segrar i Melodifestivalen genom tiderna