Artisten kan diskvalificeras från kvällen Mello-tävling – efter nya upptäckten

Kamferdrops ska i kväll uppträda med låten ”Solen lever kvar hos dig”.

Men nu har det kommit fram att låten funnits på internet i åtta år och SVT utreder ett eventuellt regelbrott.

– Finns det en skuld inom laget kan det finnas läge för diskning, säger Christer Björkman till Aftonbladet.

Kamferdrops, artistnamnet bakom Heidi Musum, gör i kväll sitt första uppträdande i Melodifestivalen. Sedan tidigare har hon gjort flera covers på bland annat Kikki Danielsson och med låten ”Solen lever kvar hos dig” debuterar hon nu med sin första originallåt.

Men nu kan hon riskera att bli diskad från deltävlingen i Karlstad i kväll.

Finns redan på internet

Uppgifter till Aftonbladet gör gällande att låten funnits tillgänglig på internet i minst åtta år. Det är artisten Jonny Fagerman som har släppt den med titeln ”Solen ligger kvar”.

Tidningen rapporterar att Fagerman haft med låten i sin repertoar under gig sedan 2009. Artisten bekräftar att han sjungit och spelat in den under flera av sina framträdanden.

Kamferdrops på genrepet inför kvällens Melodifestival-tävling. Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

För att en låt ska tillåtas att tävla i Melodifestivalen måste den vara outgiven.  Den får inte ha genomförts offentligt, tillgängliggjorts på internet eller ha släppts på skiva innan den framförs i tävlingen.

Låtens upphovsmän, Herbert Trus och Dan Attlerud, ska ha kontaktat Fagerman förra året och instruerat honom att aldrig spela eller sprida låten igen.

– De hörde av sig och sa att jag inte fick använda den här låten på något sätt, och det har jag inte gjort. De ville att jag inte skulle använda den eftersom den eventuellt skulle vara med i Melodifestivalen, säger han till Aftonbladet.

Melodifestivalen 2018: Artister, låtar, städer, tider, datum och biljetter

Kan diskvalificeras

För två år sedan diskades Anna Book då hennes låt ”Himmel för två” visade sig ha tävlat i Moldaviens uttagningar till Eurovision Song Contest.

Efter att Christer Björkman fått reda på uppgifterna kring Kamferdrops låt säger han att det utan tvekan rör sig om samma låt fast i två olika versioner. Skulle artisten varit medveten om att de använt en låt som tidigare redan spelats in kan det vara läge för att diska.

– Jag måste kolla omständigheterna exakt så som ni har gjort och prata med upphovsmännen, försöka få tag på honom (Jonny Fagerman) också och komma fram till en åtgärd. Det beror lite på skuldfrågan och avsikten. Har de (textförfattarna) någon inblandning, om en tredje person gjort det här är det han som gjort felet, säger Björkman till Aftonbladet.

Christer Björkman. Foto: Wikipedia Commons
Vem av kvällens artister tror du tar sig till finalen? Lämna gärna dina tankar och åsikter i kommentarsfältet och dela vidare!