Cecilia Vennersten

Cecilia Vennersten vann svenska folkets hjärtan med ”Det vackraste” – detta gör hon idag

Det är inte bara bidrag som vinner Melodifestivalen som blir odödliga.

När Cecilia Vennersten tävlade med balladen ”Det vackraste” 1995 i Melodifestivalen tog hon inte hem vinsten men vann en grammis för låten.

Nu har det gått 25 år sedan dess och detta gör hon idag.

”Se på mig” blev 1995 års vinnare av Melodifestivalen med Jan Johansen. Väl i Eurovision song contest kom han på en tredje plats.

Låten blev en hit men kanske en ännu större hit det året blev Cecilia Vennerstens ballad ”Det vackraste”.

Cecilia Vennersten
ARKIV 24 FEB 1995 – Cecilia Vennersten sjunger ”Det vackraste” i svenska Melodifestivalen 1995 i Malmö Hon blev tvåa efter Jan Johansens ”Se på mig”. Foto: Gunnar Seijbold Kod: 1024 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Problem att slå igenom efter Melodifestivalen

Hon fick en grammis för låten det året och sedan dess har låten spelats flitigt på bröllop runt om i landet.

För artisten själv, betyder låten fortfarande väldigt mycket – 25 år senare.

– Det är så klart helt fantastiskt att låten har överlevt så många år. Det känns som att den har levt ett eget liv på något sätt. För mig betyder den många saker. Dels är den fundamentet som har byggt min 25 år långa karriär vilket jag är enormt tacksam över. Men det har också varit svårt för mig att försöka få fram nya hits pga dess storhet, säger Cecilia Vennersten till Nöjeslivet och fortsätter:

– Det var något som jag slet lite med i början (för 20 år sedan) men numera spelar det inte lika stor roll. Känner mig glad över att istället ha en låt i bagaget som fortfarande verkar skapa sköna känslor och minnen hos många människor. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10159443088444922&set=a.10150089305594922&type=3&theater

Hederspris på Hall of fame

Under årets Andra chansen kommer hon dessutom att uppträda och har även blivit utnämnd till Melodifestivalens hall of fame.

– Det känns kul! Speciellt att bli invald så här första året när det är helt nytt. Jag jobbar mest i Norge numera så att bli uppmärksammad i Sverige är jättekul som omväxling, säger Cecilia Vennersten.

Tillsammans med en rad andra kända artister som till exempel Lill Lindfors och Björn Skifs, kommer Mello-artister uppträda som en mellanakt i Eskilstuna.

Att få återvända till Melodifestivalen berättar Cecilia ska bli roligt, speciellt då tävlingen betytt mycket för henne.

– När jag var liten var det mitt absoluta favoritprogram och det var en dröm att få vara med där. Därför var det ganska overkligt när jag väl stod på scen och tävlade själv. Det var definitivt startskottet på min karriär så den har betytt mycket, säger hon till Nöjeslivet.

Cecilia Vennersten
Cecilia Vennersten är idag 49 år gammal och fortsätter ännu med musiken. Foto: Privat

Detta gör Cecilia Vennersten idag – 25 år efter succén

Nu har det gått 25 år sedan dess och mycket har hänt i Cecilias liv.

Idag är hon mamma till två söner, på snart 13 och 18 år.

Musiken har fortsatt funnits med i Cecilias liv.

– De 10 senaste åren har jag dock jobbat nästan uteslutande i Norge där Det vackraste blev en ännu större hit än i Sverige. Jag har bland annat gjort hundratals julkonserter där genom åren. Hösten och vintern 2019 gjorde jag 60 konserter fördelat på 2 turnéer. Så ja, jag sjunger fortfarande, bara inte så mycket på hemmaplan, säger Cecilia Vennersten till Nöjeslivet.

Cecilia Vennersten
Förutom att hålla på med musiken, driver hon också ett café i Varberg. Foto: Privat

Cecilia driver också ett eget café i Varberg.

– Cafédrömmen har jag haft sedan jag var tonåring. Så när chansen plötsligt dök upp att ta över en lokal i Varberg 2007 tog jag den. Jag var väldigt sugen på att lära mig något mer i livet än att sjunga, säger Cecilia Vennersten och fortsätter:

– Min yngste son var 2 månader när vi öppnade. Så här i efterhand känns det helt galet att jag drev igenom detta när jag precis fått en bebis men det har varit en kul ”hobby” och jag har lärt mig massvis. 

Öppnar upp för comeback i Melodifestivalen

10 år efter ”Det vackraste” återvände Cecilia till Melodifestivalen med ”Var mig nära” men tog sig inte vidare från första deltävlingen.

I dag öppnar hon upp för en chans att göra en till comeback i tävlingen.

– Jag har inga regler som säger att jag inte kan vara med igen. Men det behövs ju en passande låt. Inte en sämre kopia av Det vackraste som ofta har varit den typen av låtar jag fått som förslag. Numera ser jag programmet mer som underhållning än som en tävling. Det är ett superbra tillfälle för artister att nå ut med sin musik. Det ges inte så många tillfällen att synas i tv längre. På 90-talet fanns det hur mycket underhållningsprogram som helst, säger hon.

Cecilia Vennersten
Senast Cecilia Vennersten var med i Melodifestivalen var 2005. Men hon öppnar samtidigt för en comeback i tävlingen. Foto Björn Larsson Rosvall/EXPONERA COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN kod 9100

Turné med Robert Wells och Anders Berglund

Framöver är det ett späckat schema för Cecilia som väntar, med både turné och festivaler.

– Under våren har jag ett flertal konserter i Norge och så skall jag gästa Robert Wells & Anders Berglund när de drar ut på turné. I sommar blir det ett par mindre festivaler och i höst kör vi vidare med en turné i Norge som jag har gjort de senaste 2 åren.

Så kul att få se dig tillbaka i tävlingen Cecilia! Vi ser fram emot detta. Vad har du för minnen från 1995 när hon var med i Mello med ”Det vackraste”? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.