Efter uppbrottet från Melodifestivalen – så är Christer Björkmans liv idag

Den som inte känner igen namnet Christer Björkman känner åtminstone igen hans ansikte. Kanske är det inte så konstigt eftersom att han förknippats med Melodifestivalen i över nästan 30 års tid, och därmed varit ensam om titeln “Mello-general”.

Christer Björkman har levt ett händelserikt liv då han arbetat både bakom kulisserna och framför kamerorna för Melodifestivalen i alla år. 2021 valde han dock att lämna Mello-karusellen och flytta utomlands. Det här gör han nu. 

Dan Christer Björkman, föddes 25 augusti 1957 i Borås. Hans mamma heter Ulla Björkman, och hans pappa har Christer aldrig haft en relation till då han lämnade Ulla när hon var gravid, vilket tidningen QX skrivit om. 

Christer Björkman kom ut som gay

Det var också i QX som Christer Björkman för första gången kom ut som homosexuell.

– Det var viktigt att får berätta allt och det kände jag att jag fick i QX, har Christer Björkman berättat i efterhand.

Christer Björkman växte upp i Borås men flyttade i sin ungdom till New York för att gå en frisörutbildning. När han var färdigutbildad återvände han till Borås och öppnade egen salong. 

Vid sidan av frisöryrket skickade han demokassetter till olika skivbolag, eftersom att han hade en stor passion för musik. 

Björkman tjatade på Niklas Strömstedt

Det var när Christer fick ett backstagejobb på Rocktåget 1992 som livet fick en vändning.

I den gamla intervjun med QX berättar Christer: 

– På varenda fest plågade jag de andra med mina schlagerlåtar. Tomas Ledin och Niklas Strömtedt sa att: ”Vi får fixa in honom på Melodifestivalen så att det blir tyst någon gång”. Efter ett tag sa Niklas att han hade några låtar som jag kunde sjunga. En av dem, ”Imorgon är en annan dag”, antogs av Melodifestivalsjuryn.

Christer Björkman vann Melodifestivalen

Man skulle nästan kunna använda uttrycket “resten är historia”, för det var här allt drog igång på riktigt. Christer Björkman vann Melodifestivalen 1992, med låten “Imorgon är en annan dag”. Han var då 35 år gammal.

Björkman sist i Eurovision

I Eurovision song contest kom han dock näst sist. 

Han repade sig dock från smällen och provade artistdrömmen två gånger till. 

Ett år senare var Christer tillbaka i Melodifestivalen, där han framförde bidraget ”Välkommen till livet”. Han tog sig dock inte vidare till röstningsomgången, och slutade på delad sjätte och sista plats.

1999 ställde Christer Björkman upp i Mellon igen. Denna gång med låten ”Välkommen hem”. Bidraget kom på tionde och sista plats med 6 poäng.

Vad jobbar Christer Björkman med?

2002 sadlade Christer Björkman om till tv-makare. Då tog han över Melodifestivalen som artistansvarig och exekutiv producent, och bestämde sig för att förnya och modernisera tävlingen.

General för Melodifestivalen

Från och med då gjordes upplägget om, och istället för en omgång i Globen blev det fyra deltävlingar, andra chansen och en final. 

Hela Mello-turnén pågick från och med då i över sex veckors tid.

Christer Björkman och Charlotte Perrelli firar att låten "Hero" gick vidare till final i Eurovision.
Eurovision Song Contest 2008. Christer Björkman och Charlotte Perrelli firar att låten Hero gick vidare till final efter semifinalen i Belgrad. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Melodifestivalen 2021 blev dock Christer Björkmans sista. Efter nästan två decennier som “General” för Melodifestivalen släppte han den stora nyheten om avhoppet.

Björkmans avhopp från Melodifestivalen

2021 tog Christer farväl av den svenska Melodifestivalen, men inte av schlager.

Kort efter avskedet flyttade Christer till USA för att börja jobba med sitt nya project – American Song Contest, som är USA:s svar på Eurovision Song Contest.

Christer Björkman lämnade Melodifestivalen 2021.
Foto: Henrik Montgomery/TT

American Song Contest 2022

I början av året blev det bekräftat att American Song Contest kommer att starta i mars 2022. 

– Ja, det stämmer. Nu kan vi bekräfta att SVT kommer att sända storsatsningen American song contest och vi är verkligen glada för det. I en splittrad värld känns Eurovisions budskap att ena människor med hjälp av musik som viktigare än någonsin, sa Mikael Österby, ansvarig utgivare på SVT Programinköp, i en skriftlig kommentar till GP tidigare i år.

Han fortsätter:

– I över 20 år har den amerikanska storproducenten Ben Silverman drömt om att överföra ESC-succén till de amerikanska tv-tittarna och nu blir det äntligen verklighet tack vare Christer Björkman, Anders Lenhoff, Peter Settman och Ola Melzig.

Christer Björkmans liv i USA

Förberedelserna är i full gång, och av Christer Björkmans Instagram att döma verkar han leva livet i USA, i sällskap av bland annat Peter Settman

ASC leds av Kelly Clarkson och Snoop Dogg

Tävlingen, som är inspirerad av Eurovision Song Contest, kommer att ledas av artisterna Snoop Dogg och Kelly Clarkson. 

”Jag har varit ett fan av och älskar konceptet Eurovision och är så glad över att få vara med om att ta det här musikfenomenet till Amerika”, säger Kelly Clarkson i ett uttalande på ESC:s hemsida.

Enligt Dagens Nyheter får American Song Contest premiär i amerikansk tv den 21 mars och sänds i åtta veckor. Tävlingen sänds även i SVT.