Foto: SVT

Christer Björkmans tråkiga besked till Tusse i natt – efter historiska segern i Melodifestivalen 2021: ”Tyvärr”

Tousin ”Tusse” Chiza, 19, jublar efter segern i Melodifestivalen 2021.
Men här är artistens fråga som genast får nej från schlagergeneralen Christer Björkman.
– Tyvärr får du inte välja helt själv, säger Björkman till artisten i SVT.

Känslorna svallade över för Tusse i natt. Efter den förkrossande segern i Melodifestivalen rann tårarna längs Mello-vinnarens kinder på pressträffen.

STOCKHOLM 20210313 Tusse gråter under pressträffen efter att ha vunnit lördagens final i Melodifestivalen, som sänds från Annexet utan publik på plats på grund av coronapandemin. Foto: Henrik Montgomery / TT

I SVT:s sändning efter finalen försökte Tusse Chiza, 19, sätta ord på känslorna – och vägen till vinsten.

– Resan hit… Det har varit krokigt för mig som person, och att det har inspirerat folk… Det har tagit mig hit, gjort mig till den jag är i dag. Jag är så stolt över den jag är i dag. Att komma ut på andra sidan, du vet när man upplevt mycket negativitet finns det bara positivitet kvar. Till tittarna som varit med mig hela tiden, jag vill bara säga tack, säger Tusse till programledaren Shima Niavarani.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Varpå Christer Björkman och Måns Zelmerlöw anslöt.

– Är du taggad för Eurovision nu? frågade Måns Zelmerlöw i SVT:s eftersändning.

Tusse, som är 19 år och går i gymnasiet, svarade då:

– Nä, på måndag har jag naturkunskapsinlämning som jag är väldigt taggad på.

Foto: SVT

Programledare Christer Björkman, som också kommer att följa med Tusse Chiza och den svenska truppen till Eurovision i Rotterdam, berättade i sändning att artisten vunnit en klar seger i Mello.

Tusse vann både tittarnas röster överlägset, och var också etta hos internationella juryn.

– Jag tror verkligen vi har en väldigt glad och nöjd nation därute. Det var ju väldigt övertygande. Det finns ett väldigt starkt stöd ute i landet för dig, säger Christer Björkman till Tusse i SVT-sändningen.

Måns Zelmerlöw, som själv vunnit hela Eurovision 2015 med ”Heroes”, tror att Tusse har goda chanser i den stora Europafinalen.

– Det är ett fantastiskt nummer. Jag tycker Tusse ska vara sig själv på scen och ha precis lika kul som här. Du har hela paketet,budskapet, sången… Jag tror, om man tittar på oddslistorna, att det kan se bra ut det här. Jag kan ju lite om motståndet, har lyssnat på det mesta, och kan säga att det här är väldigt, väldigt bra i jämförelse, säger Måns Zelmerlöw i SVT.

Björkmans tråkiga besked till Tusse

Inför Eurovision Song Contest kan den svenska delegationen behöva sitta i karantän, beroende på hur pandemiläget ser ut. Som det ser ut i skrivande stund blir ESC av på plats i Rotterdam i maj.

– Nu händer följande, att vi ska börja finslipa på det här numret, vi ska meddela EBU vad vi kommer med, och att det här är det vi förväntar oss att de ska göra för oss. Vi ska göra det här numret fast ännu vassare och bättre, säger Björkman och fortsätter:

– Sen kommer vi åka ner i slutet av april, början av maj. Antagligen sitta i karantän på något hotell i två veckor, men ändå, det blir trevligt.

Foto: SVT

Björkman, som gör sitt sista år med Melodifestivalen, vill uppenbart vinna ESC ännu en gång. Sverige har just nu sex segrar i tävlingen – en färre än Irland som har rekordet på sju Eurovisionvinster.

– Man ska slå alla för att kunna vinna, och jag tänker att vår målsättning är att vi ska åka dit och vinna det här, säger Björkman och för medhåll av Tusse som frågade om han behövde köpa flygbiljetten själv.

Det behöver han inte, fastslår Björkman med ett leende.

– Vilka tar jag med mig då, får jag ta med mig vem jag vill? frågar Tusse.

Men där får stjärnan ett negativt besked från schlagergeneralen.

– Nej, tyvärr är det så här, att det är en väldigt begränsad delegation som får åka i år. Den är mindre än vanligt på grund av pandemin. Vi är tjugo personer och alla har multifunktioner för att vi ska kunna täcka upp. Så att tyvärr får du inte välja helt själv, säger Björkman.

– Men jag får ta med mina dansare? frågar Tusse.

– Jadå, haha, säger Christer.

– Underbart, jag känner mig trygg, säger Tusse.

Skriver historia i Melodifestivalen och Idol

Tusse skrev på lördagen historia – som den förste artist som vunnit både Melodifestivalen och Idol.

– Det känns sjukt. Det är tack vare alla därhemma som har gjort mig historisk, de har valt att rösta på mig och på sig själva, säger en märkbart rörd Tusse på pressträffen.

Foto: SVT

Vad tror du om Tusses chanser i Eurovision? Skriv gärna en kommentar och dela vidare på Facebook!