Därför ska Melodifestivalen 2021-finalen sändas på engelska – SVT:s nya drag: ”Helt nytt kapitel”

För första gången efter alla år – nu sänds Melodifestivalens final med engelska kommentatorer.
Här är SVT:s nya drag inför lördagens schlagerfest.
– Vi jobbar hela tiden med att göra programmet tillgängligt för så många som möjligt i Sverige, bland annat genom att teckenspråksgestalta och syntolka alla program, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.

Den engelska sändningen kommer att visas på SVT Play under lördagens direktsända final från Stockholm, vid sidan av den traditionella sändningen i SVT utan engelska kommentatorer.

Det blir första gången någonsin som SVT erbjuder tittarna att se Mello-finalen med engelsk kommentering – och sändningen kommer finnas tillgänglig för alla tittare i världen. Många Eurovision-fans lär jubla över nyheten.

Samtidigt kommer det som vanligt inte gå att rösta i den svenska Melodifestivalen från utlandet. Det är Sveriges tv-tittare som bestämmer vilket bidrag som ska skickas till den stora Europafinalen i maj.

Christer Björkman leder sin sista Melodifestival på lördag. Foto: Claudio Bresciani/TT
Christer Björkman leder sin sista Melodifestival på lördag. Foto: Claudio Bresciani/TT 

– Att kunna erbjuda Melodifestivalen till tittare som inte helt kan följa programmet på svenska, är en dröm som slår in. Vi jobbar hela tiden med att göra programmet tillgängligt för så många som möjligt i Sverige, bland annat genom att teckenspråksgestalta och syntolka alla program, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen i ett pressmeddelande.

”Alla ska känna sig inbjudna”

Hon menar att det är viktigt för SVT att kunna inkludera alla i Melodifestivalen.

– Alla ska känna sig inbjudna till Hela Sveriges fest och detta är ännu ett steg för att fler ska kunna ta del av programmet. Tack vare dagens teknik och tjänsten SVT Play är det möjligt i år, säger Anette Brattström.

Det blir en svensk och en britt som står för kommenteringen på engelska i SVT Play – Bella Qvist och Olivia Le Poidevin. Båda har medverkat som experter i olika Eurovision-sammanhang genom årens lopp.

– Att sända Melodifestivalens final med engelsk live-kommentering, är ett helt nytt kapitel för hur vi kan nå ut med Melodifestivalen, både i och utanför Sverige, säger Anette Brattström.

Finalen av Melodifestivalen 2021 sänds som vanligt i SVT1 på lördag 13 mars klockan 20.00. Här på SVT Play hittar man alternativet med engelsk kommentering.

Charlotte Perrelli tävlar med bidraget "Still young" i finalen av Melodifestivalen 2021. Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Charlotte Perrelli tävlar med bidraget ”Still young” i finalen av Melodifestivalen 2021. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på Facebook och dela vidare!