Därför stoppas Nanne Grönvall från Melodifestivalen 2023 – folkkära stjärnan ratas efter SVT:s beslut
Nanne Grönvall, artist. Jesper Rönndahl och Farah Abadi, programledare i Melodifestivalen 2023. Foto: Johan Nilsson / TT & Alma Bengtsson / SVT

Foto: TT/SVT

Därför stoppas Nanne Grönvall från Melodifestivalen 2023 – folkkära stjärnan ratas efter SVT:s beslut

Hon är en av de största stjärnorna i Melodifestivalens moderna historia.
Men när Nanne Grönvall ville återförena One More Time i 2023 års tävling satte SVT stopp – och tittarna snuvas på comebacken.
Nu siktar hon på ett nytt försök till 2024.

– Vi hoppas väl på nästa år, säger den folkkära artisten till Nöjeslivet.

Nanne Grönvall är en av våra största stjärnor i den moderna, svenska Melodifestivalen.

Den folkkära artisten fick sitt genombrott redan 1986 i gruppen Sound of Music – och exakt tio år senare vann hon Melodifestivalen, då med gruppen One More Time. Bidraget ”Den vilda” slutade sedan på en hedersam bronsplats i den stora Eurovision Song Contest-finalen i Oslo senare samma år.

MALMÖ 20200222 Nanne Grönvall anländer till efterfesten efter lördagens deltävling fyra av Melodifestivalen i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
MALMÖ 20200222 Nanne Grönvall anländer till efterfesten efter lördagens deltävling fyra av Melodifestivalen i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Grönvall har sedan dess också haft en lång och framgångsrik solokarriär.

Totalt åtta gånger har hon kommit till start i Mellon, varav fem tillfällen solo. Närmast en ny seger var hon år 2005 med schlagerklassikern ”Håll om mig”. Låten blev svenska folkets favorit i finalen i Globen det året.

Men Martin Stenmarck och ”Las Vegas” kunde ta hem segern, efter att jurygrupperna fällt avgörandet.

”Håll om mig” slutade på andraplats.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

2020 var senast Nanne provade lyckan i Mellon – då med låten ”Carpool Karaoke”, som hon skrev tillsammans med maken Peter Grönvall.

LÄS MER: Nanne Grönvalls stora ilska – därför ryter folkkära artisten ifrån rejält: ”Det är hemskt att se”

Men låten, som blev utslagen i deltävlingen, skrevs faktiskt inte i första hand för Mellon, berättar stjärnan nu i en stor intervju med Nöjeslivet.

– Den skrevs faktiskt på engelska från början. Sen var det min man Peter som föreslog att, ”ska du inte skicka in den till Mello?”. ”Äh”, sa jag, ”det är ingen Mellolåt. Då behöver vi göra den på svenska”, eftersom det har blivit min grej i Mello. Jag förstod att det inte skulle få riktigt fäste, eftersom det inte var tänkt som en Mellolåt. Men det var kul att få göra den, säger Nanne Grönvall till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Nanne Grönvall hyllar programledarna: ”Älskar Mello”

I år har Nanne Grönvall så klart koll på Melodifestivalen, vars andra deltävling avgörs direkt från Linköping på lördag kväll.

Grönvall är engagerad som gästartist i Eslövsrevyn under vintern, och förklarar att hon därför fick se den första deltävlingen av Mellon i efterhand.

– Jag tycker det är bra, jag älskar ju Mello! Jag tycker det är många bra låtar, jag älskar Eva och Ewa (Rydberg och Roos) naturligtvis. Sen bägge som gick vidare tycke jag om, EPA-låten också… jag gillar blandningen, att det finns något för alla.

Hur tyckte du programledarna Farah Abadi och Jesper Rönndahl skötte sig? 

– Jag tyckte de var jättebra! Väldigt trygga, härliga och bussiga. Det kändes jättefint. Det ska bli kul följa dem nu.

LÄS MER: Efter ”Välkommen till Köping”: Därför sätter Nanne Grönvall ner foten – oron efter dystra upptäckten

Nannes festplan för Mellon: ”Brukar göra det…”

Personligen ser Grönvall också fram emot att delta i Melodifestivalen – på efterfesten.

ESKILSTUNA 20200229 Christer Lindarw, Linda Bengtzing och Nanne Grönvall med Linnea Henriksson under Andra chansen i Melodifestivalen i STIGA Sports Arena. Foto: Naina Helén Jåma / TT
ESKILSTUNA 20200229 Christer Lindarw, Linda Bengtzing och Nanne Grönvall med Linnea Henriksson under Andra chansen i Melodifestivalen i STIGA Sports Arena. Foto: Naina Helén Jåma / TT

– Jag ska eventuellt åka ner till en av deltävlingarna, bara för att vara med på efterfesten, säger Nanne och skrattar karaktäristiskt.

– Jag brukar göra det nämligen. När jag inte är med själv och tävlar så åker jag med till någon av deltävlingarna för att bara hänga med vänner och kollegor.

Jesper Rönndahl och Farah Abadi leder Melodifestivalen 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT
Jesper Rönndahl och Farah Abadi leder Melodifestivalen 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Samtidigt öppnar hon själv dörren för att medverka fler gånger i Melodifestivalen.

Nanne avslöjar: SVT ratade One More Time i Melodifestivalen 2023

Nanne Grönvall avslöjar att hon faktiskt skickade in ett bidrag med gruppen One More Time till årets Melodifestival – som dock ratades av SVT. ”Bara” 28 bidrag får plats i musiktävlingen dit tusentals låtar varje år skickas in.

Och One More Times bidrag fick kalla handen, den här gången – och tittarna snuvas på Nannes comeback med den tidigare vinnargruppen i schlagern.

LÄS MER: Maria Rådsten försvann helt efter vinsten med Nanne Grönvall i Melodifestivalen – detta gör hon idag

Kommer vi få se dig i Melodifestivalen någon gång i framtiden? 

– Inte i år i alla fall men vi hoppas väl på nästa år. Vi håller på och skriver med One More Time nu och hoppas kunna släppa lite till hösten. Då får vi också se om vi skickar in en låt till nästa års Mello. Vi skickade även in i år men kom inte med, det var också med One More Time.

Om ni skickar in en låt till Melodifestivalen 2024, så blir det med One More Time?

– Ja, det blir det i så fall. Det är där satsningen finns. Vi har spelat in så många låtar nu och det är väldigt roligt, säger Nanne Grönvall som ingår i gruppen tillsammans med maken Peter och Maria Rådsten.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Hon ser mycket fram emot comebacken med etnopop-gruppen som alltså vann Melodifestivalen 1996.

– Det känns jätteroligt för det är så längesen. Vi har verkligen längtat och har material till mer än ett album. Det kan bli i vår som vi släpper första singeln, kanske i maj. Vi får se. Sen så kanske det blir en EP till hösten, framåt september, säger Nanne Grönvall som också är aktuell med en ny musikvideo – till den engelska versionen av Carpool Karaoke.

Nanne Grönvall om nya musikvideon till ”The Carpool Karaoke song”

Musikvideon har redan fått över 70 000 spelningar på Youtube.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Pressbild

– Jag kände att jag ville göra en rolig video runt den och då spånade jag med Henric Brandt som är regissör, att det vore kul att göra lite tecknat! tTänk Jessica Rabbit i bil i form av en tecknad värld. Vi fick lite extra tid tack vare pandemin. När videon började ta form tog vi kontakt med tecknaren Jimmy Wallin och frågade om han kunde tänka sig börja med den. Sen har det tagit ett år, säger Nanne och fortsätter:

– Det har tecknats febrilt och det blev verkligen som vi ville ha det. Allt är tecknat från grunden, och även hela manuset. Jimmy är verkligen en superduktig illustratör. Jag är så stolt och glad över videon. Det blev så kul! Låten känns lite rockig i animerad kostym.

Här kan man se Nanne Grönvalls nya musikvideo:

Visst vill vi se mer av Nanne Grönvall och One More Time i Melodifestivalen även i framtiden? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!