Efter hårda anklagelserna – Jon Henrik om stödet från svenska folket och hemliga önskan

Presenteras av:

Jon Henrik avslöjar hemliga drömmen. Foto: Claudio Bresciani / TT/SVT

Kritikstormar har kommit och gått under årets Melodifestival. Flera plagiatanklagelser har kommit från bland andra TV4-profilen Nikki Amini och tidigare skivbolagsdirektören Bert Karlsson.

Och kritikerna har inte varit nådig med orden.

Bert Karlsson menade att Jon Henrik gjort sig skyldig till gravplundring då enligt honom, låten ”Norrsken” är alldeles för lik Aviciis världshit ”Without you” och superduon Axwell och Ingrossos ”Sun is shining”.

Anklagelserna har också tagit hårt på artisten själv som nu vill slå tillbaka mot kritikstormen.

– Det är så himla tråkigt att det vänts på det viset. Jag ser det som att det alltid kommer vara något likt i en låt som en annan artist. Om man ska göra musik som ingen har hört får man stänga in sig i ett rum där ingen musik finns, säger Jon Henrik Fjällgren till Nöjeslivet.

Plagiatanklagelserna har följt efter Jon Henrik sedan tredje deltävlingen. Något som nu Jon Henrik har tröttnat på. Foto: Claudio Bresciani / TT

Jon Henrik: ”Plagiatanklagelserna har gått till överdrift”

I tidigare intervjuer har Jon Henrik Fjällgren sagt att han inte hört världshitarna som han anklagats för att plagiera, något han håller fast vid än idag.

– Avicii var en väldigt fin och duktig artist. Jag önskar att man istället såg det som att det är fint att hans musik inspirerar vidare. Jag personligen tycker att plagiatanklagelserna har gått till överdrift. Det jag gör är fortfarande en helt annan grej, säger han till Nöjeslivet.

Rädslan för svenska folkets dom

Och att det just uppmärksammats mycket kring plagiat, gör att Jon Henrik känner en stor oro inför finalen.

– Det jag är rädd för är att människor övertänker det som tidningarna skriver om. Då blir jag personligen påhoppad som artist. Jag gör det här för Sverige som alla andra artister. Jag får all skit för att jag gör det här för Sverige, säger han till Nöjeslivet.

Upplever du det som att du fått mer negativitet än andra artister?

– Jag har inte direkt koll på hur det har varit för andra artister. Men jag har ju hört från mina närmsta, att det är mycket tjat om plagiat.

Jon Henriks ord om stödet

Men även om det varit mycket negativitet, har svenska folket stått troget på Jon Henriks sida i vått och torrt. Ett stöd som han är extra berörd av.

– Det betyder sjukt mycket. Det är obeskrivbart, säger en berörd Jon Henrik.

Kärleken från svenska folket har betytt extra mycket för Jon Henrik, berättar han. FOTO: SVT

Jon Henrik om distansen med kärleken

På plats i finalen kommer inte bara svenska folket heja fram honom, utan även flickvännen Maret kommer finnas på plats, något han är extra glad över.

– Jag är peppad och nervös medan hon är mer såhär jävlar anamma: ”du kommer ta det här”, medan jag tänker ”det kommer inte gå bra”. Jag är van vid att när det går för bra, så går det snart dåligt. Jag hinner aldrig ta in det positiva, säger Jon Henrik till Nöjeslivet.

Men om det blir vinst, då blir det distans mellan er, hur kommer ni hantera det?

– För mig är Eurovision viktigare än Mello. Jag vill föra min musik vidare, berätta min och samernas historia. Hon vet att detta betyder väldigt mycket för mig och stöttar mig i det. Men jag vill ha en förändring till det positiva. Det är mycket som gått åt fel håll i världen, säger han och fortsätter:

– Vi borde ta mer tillvara på varandra och naturen. Man kan alltid gå framåt inom en viss gräns, men sen behöver man hjälp framåt. Mello är samma sak. Man behöver röster för att ta sig vidare.

Jon Henrik Fjällgren berättar om sin hemliga önskan och vad den skulle betyda om den blev sann. Foto: Claudio Bresciani / TT

”Har känt mig nedslagen av saker i hela mitt liv”

Vad skulle det betyda om du vann och tog dig till Eurovision och Tel Aviv?

– Det skulle betyda så mycket för mig men också hela ursprungsbefolkningen, att vi får visas som en del av Sverige. Något man kan vara stolt över. Vi har kämpat i motvind i så många år för att bli hörda. Jag skulle inte veta hur jag skulle reagera om jag vann, säger Jon Henrik till Nöjeslivet och fortsätter:

– Jag har känt mig nedslagen av saker i hela mitt liv, åkt ner och fått kämpa upp igen. Man vill lyckas med något stort och jag tror att man behöver det själv för att känna att man gjort någon förändring.

Vilken kämparglöd du har! Det är viktigt att du står på dig och hoppas att allting går lika bra som du hoppas på lördag! Nu skickar vi vårt stöd till underbara Jon Henrik genom att trycka på gilla-knappen.

Jon Henriks stora oro för säkerheten – inför finalen

Exit mobile version