Foto: Stina Stjernkvist, SVT/TV4

Elisa Lindströms tuffa kamp i Melodifestivalen 2021 – oväntade stödet från folkkära veteranen tittarna inte får se

Hon får kämpa för att hålla tårarna borta och stöttas samtidigt av Ann-Louise Hanson.
Nu berättar Elisa Lindström om de stora känslorna inför comebacken i Melodifestivalen 2021.
– Jag bara brast när jag fick ta del av låten för första gången, säger hon.

Elisa Lindström är tillbaka på bästa sändningstid. I fjol var hon aktuell i ”Stjärnornas stjärna” i TV4 – nu tävlar hon i Melodifestivalen 2021 i SVT.

Bakom kulisserna döljer sig en känslostorm hos den folkkära artisten som under förberedelserna fått kämpa för att hålla tårarna borta.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Artisten berättar att hon och hennes nära har klarat sig från covid-19 hittills och att hon är väldigt tacksam för det.

– Vi har klarat oss allihopa. Vi har verkligen en möjlighet att kunna vara lite isolerade, och så har vi en fin natur ute där vi kan träffa nära och kära, säger Elisa Lindström.

Hon tävlar för andra gången i Melodifestivalen. Förra gången, 2014, tävlade hon med dängan ”Casanova” men tog sig inte vidare från deltävlingen.

Hur känns inför nya Melodifestival-äventyret?
– Det här är något annat för mig. Det här är det jag drömt om sen jag var liten. Från hjärtat. ”Casanova” som jag sjöng 2014 var mer av ett shownummer, och det var jätteroligt. Men det här är ett budskap som ligger mig väldigt nära och en låt jag får vara mig själv i fullt ut, säger hon om bidraget ”Den du är”.

Elisas tuffa utmaning på scen – hålla tårarna borta

Elisa gör debut som låtskrivare i Melodifestivalen 2021. Hon har skrivit bidraget tillsammans med schlagerveteranerna Bobby Ljunggren och Ingela ”Pling” Forsman – som tillsammans faktiskt vunnit tävlingen två gånger: ”Kärleken är” 1998 och ”Se på mig” 1995. Bäst gick det i Eurovision med det sistnämnda bidraget, som sjöngs av Jan Johansen och slutade trea.

– Jag och Bobby hade jobbat med en liten idé som han sen utvecklade. När jag kom upp till studion så han hade skrivit klart melodin och ”Pling” samtidigt skrivit text och fick ta del av det för första gången… Jag bara brast. Jag blev så drabbad. Den gick bortom allt försvar, rakt in bara. Kroppen bara reagerade. Jag är så himla glad för den här möjligheten.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Låter som det kan bli svårt att hålla tårarna borta även på scenen på lördag?
– Det kan det säkert bli. Jag har gråtit när jag övat den. Musik öppnar upp hjärtat. Jag är ju också ganska nybliven mamma med allt vad det innebär, alla de stora känslorna. Låten handlar om att vara sann. Att våga vara den man är och det är ju Irma som är den styrkan.

Kan du koppla ihop den till ditt eget liv?
– Absolut. ”Pling” har ju förmågan att med ord nå det innersta. Jag beundrar verkligen hennes sätt att skriva på. Ibland när melodi och text hör ihop blir att det öppnar upp för alla känslor inom en. Det är det som är så häftigt med musik. Låten handlar om att vara sann. Att våga vara den man är och det är ju Irma som är den styrkan för mig. Jag tänker på all kärlek jag har i mitt liv, alla fina människor. Familj och vänner. För mig handlar det om att sprida glädje och kärlek, säger Elisa Lindström.

Elisa Lindström om livet som mamma: ”Så mycket stora känslor”

Den folkkära artisten blev mamma till en dotter för snart två år sedan tillsammans med maken Markus. Hon har bland annat skrivit en sång till henne som heter ”Irmas visa”.

Hur har andra året som mamma varit för dig?
– Det är väldigt omtumlande att bli mamma. Det är så mycket stora känslor som kommer och som man ska förhålla sig till. Det har varit magiskt, jag kan inte minnas hur livet var innan hon kom. Att känna den totala kärleken… jag är jättetacksam.

Har ni några planer på att utöka familjen?
– Det får vi se, det är ganska slitigt att ha småbarn. Jag njuter av Irma nu.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Bakom kulisserna har Elisa Lindström fått stort stöd av flera andra rutinerade artister. Bland dessa – schlagerdrottningen Ann-Louise Hanson som flera gånger skrivit stöttande meddelanden till Lindström via Instagram. Det oväntade stödet har påverkat Elisa.

Ann-Louise Hanson stöttar kollegan Elisa Lindström med trevliga kommentarer på Instagram. Foto: Instagram

Du får fin support på Instagram från flera andra artister, Ann-Louise Hanson bland annat. Hur ser er relation ut?
– Vi har bara träffats någon gång så där och känner inte varandra, men vissa människor får man som kontakt med ändå. Jag har jobbat lite med hennes dotter Josefin (Glenmark) och kanske träffat henne bara någon gång. Vi klickar så fint och det är bara jättegulligt att hon skickat så mycket kärlek. Hon vet ju resan man gör som kvinna och artist, jag känner att det är fint att få det i ryggen, säger Elisa Lindström.

– Sen får jag en del kommentarer från John (Lundvik) också. Vi fann verkligen varandra under ”Diggiloo”-turnén, säger Elisa Lindström.

Ann-Louise Hanson
Foto: TV4/Youtube

En annan av Elisas artistvänner Jessica Andersson tävlade i första deltävlingen men åkte ut direkt. De har också hörts av och stöttat varandra bakom kulisserna.

– Ja, vi har hållit kontakten och peppat varandra. Jag känner hennes stöd, säger Elisa.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vad har du annars haft för dig nu under pandemin?
– Jag har åkt skidor varje dag på vårt gärde. Det är skönt att snöra på sig pjäxorna och ge sig ut. Man har ju inte haft så mycket planer nu i och med corona, utan fått ta det som det kommer. Jag har vant mig lite och det är en befriande känsla att ta med sig när man jobbar i studion.

Efter att du var med i ”Stjärnornas stjärna” sa du att du ville fortsätta utveckla andra sidor i ditt artisteri. Gör du det nu?
– Ja, det som är så fint med den här låten, den känns genrefri, traditionell och fräsch för mig. Den har landat mitt i prick. Jag ville inte låsa in mig i ett hörn, det har jag gjort tillräckligt, utan känner mig öppen för att leka fram andra sidor, säger Elisa Lindström.

På lördagskvällen går hon ut med startnummer fem i Melodifestivalen.

Har ni fått anpassa numret någonting på grund av corona?
– Vi visste om förhållningsreglerna när vi började skapa numret. Det är Jennie Widegren som skapat mycket av koreografin och som ser till att vi inte är för nära varandra på scenen. Det var några idéer vi fick stryka på grund av avståndet. Det är lite begränsat.

Stjärndesignern Lars Wallin står bakom Elisa Lindströms scenkläder.

– Oj, oj, oj, vad han har skapat här! I hela den processen har vi blivit rörda väldigt många gånger också. Han har förstått min version och skapat något extraordinärt, säger Elisa som första gången visade upp den iskristall-blåa kreationen på scenen under veckans repetitioner.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Hur ser du på tävlingsmomentet, du vill gå vidare?
– Egentligen är jag ju en väldig tävlingsmänniska. Men jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det den här gången. Jag känner mig som en stor vinnare bara att få vara här. Jag vet att många som känner mig inte kommer känna igen svaret, men det är så det är. Jag njuter verkligen av att vara med i år.

Elisa Lindström och bidraget ”Den du är” går ut med startnummer fem i tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2021.

Deltävlingen direktsänds i SVT1 på lördag 20 februari klockan 20.00.

Vad tycker du om årets Melodifestival? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida om du samtidigt vill passa på att önska Elisa lycka till! Dela också gärna vidare inlägget.