Faith Kakembo om okända dramat före Melodifestivalen 2020: ”Jag bröt armen”

Faith Kakembo bröt armen.

Nu berättar artisten för Nöjeslivet om okända dramat – som ledde till en plats i Melodifestivalen 2020.

Faith Kakembo, 34, gör debut i Melodifestivalen 2020. Med låten ”Crying rivers” går hon ut näst sist i deltävling 3 i Luleå på lördagen.

Nu berättar Faith, som arbetar som narkossköterska till vardags, den udda historien om hur hon kom med i schlagern.

34-åringen från Jönköping gör sitt första stora tv-framträdande på lördagskvällen. Inför miljontals tittare ska sjuksköterskan charma svenska folket – och kanske ta sig vidare i tävlingen.

LULE≈ 20200214 Faith Kakembo framfˆr lÂten Crying Rivers under fredagens publika genrep infˆr delt‰vling tre av melodifestivalen i Coop Norrbotten Arena i LuleÂ. Foto: Pontus Lundahl / TT

Även om hon gör debut på de stora scenerna på lördagskvällen, är Faith van vid att sjunga.

– Jag började nog spela och sjunga när jag var i tonåren. Piano har jag alltid spelat, ända sen jag var 6-7 år. Sen började jag sjunga i högstadiet, framför allt i körer. Mycket gospelkörer har det varit. Jag är uppvuxen i kyrkan, och där sjöng vi mycket. Sen var jag med i P4 Nästa förra året, säger hon.

LÄS MER: Mello-debutanten om sjukvårdskaoset: ”Blir provocerad”

Faith Kakembo sjunger ”Crying rivers” i Melodifestivalen 2020

Förra året var hon med i talangtävlingen ”P4 Nästa” och tävlade om en plats i schlagern. Hon kom ”bara” trea i tävlingen, men fick ändå en plats i Melodifestivalen 2020. SVT blev imponerade av sjuksköterskan från Jönköping – och erbjud en plats i Mellon. I talangjakten tävlade även Amanda Aasa som också tävlar i schlagern i kväll.

– Det var Karin Gunnarsson på SVT som hörde av sig. Hon var där under P4 Nästa och hörde av sig sen ett par veckor efter.

Hur kände du då? 

– Jag tänkte inte så mycket just då. Utan det blev mer: ”Va? Men Amanda Aasa då…” sen hörde Warner (skivbolaget) av sig, vi började leta låtar. Och nu sitter vi här, du och jag, säger hon och skrattar.

Samtidigt förklarar Faith att hon var med om en olycka före talangtävlingen. Olyckan öppnade upp för henne att sjunga in sitt bidrag till P4 Nästa.

– Jag bröt armen förra året, typ i februari förra året. Jag kunde inte jobba med gips och var hemma 10-12 veckor och då får man lite tid plötsligt, säger Faith till Nöjeslivet.

Hon fortsätter:

– Då sa en kompis: ”Ska du inte sjunga in den här låten, så skickar vi in den till P4 Nästa?”. Det här var två dagar innan låten skulle in, så det var snabba kast. Sen kom den med och då blev jag förvånad. Sen vann den länsfinalen då gick jag vidare till final.

Och resten är som bekant historia. Den blixtsnabba låtinspelningen i P4 Nästa – när Faith var sjukskriven – ledde till en plats i talangtävlingen, som i sin tur ledde till en plats i Melodifestivalen 2020.

Bidraget ”Crying rivers” beskriver hon som en modern ballad – utan körer.

– Det kommer vara mer fint och avskalat. Det passar låten tänker jag. Det kommer inte vara snabba klipp och kameror som går runt. Det blir mysiga 3:02 minuter där haha.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vad tycker du om Faiths bidrag i Melodifestivalen? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!