Faith Kakembo är sjuksköterskan från Jönköping som gör debut i Melodifestivalen vid 34 års ålder.
I en stor intervju med Nöjeslivet berättar ”Crying rivers”-sångerskan om livet på ”coronasjukhuset”, kärleken från familjen – och reagerar på kaosrapporterna inifrån sjukvården.
– Jag blir väldigt provocerad av vissa politiker, faktiskt. För man tänker väldigt kortsiktigt, säger hon.
I kväll gör Faith Kakembo tv-debut i direktsändning – inför miljontals tittare i SVT under deltävling 3 i Luleå.
34-åringen sjunger ”Crying rivers” i Melodifestivalen 2020 – men till vardags jobbar hon som sjuksköterska.
– Jag trivs jättebra med det och har oftast bara en patient åt gången. Ibland undrar jag varför jag inte läste till det tidigare. Det är ofta uppskattat och man kan ägna sig åt en person, så de får ens fulla uppmärksamhet. Det är tacksamt, säger Faith Kakembo till Nöjeslivet.
Hon arbetar på Ryhov i Jönköping – ett länssjukhus som tidigare i vintras blev omskrivet när de tog emot Sveriges första fall av coronaviruset.
– Folk frågar om jag jobbat med det, men nej. Jag var inte ens i närheten. Så bra om du förtydligar det, annars kommer alla att backa undan från mig. Jag har inga förkylningssymptom heller, har Faith i veckan berättat i intervjuer med Aftonbladet.
Till en början pluggade 34-åringen, vars föräldrar kom till Sverige från Uganda 1986, till lärare i matematik – men sen blev det ändå sjuksköterskelinjen.
– Jag har alltid gillat akutsjukvård, eftersom jag tidigare jobbat med ambulans och så. Ambulans fixade jag inte, det är mycket med arbetstiderna. Narkossköterska är mycket dagtid, måndag-fredag. Jag mår bra av det.
Hur är det att arbeta som sjuksköterska i dag?
– Jag gör mitt bästa. Ofta är det inte så dramatiskt. Det kan vara någon fraktur någonstans som måste lagas. Eller så är man jättesjuk. Det är hela spannet, alltifrån 1-100 år. Vi har till och med haft några som är ännu äldre än så.
Faith Kakembo om sjukvårdskaoset: Blir provocerad
På senare tid har det rapporterats mycket om underbemanning inom sjukvården. Frågan engagerar förstås även Melodifestivaldebutanten Faith Kakembo.
– Jag blir väldigt provocerad av vissa politiker och hur de tänker, faktiskt. För man tänker väldigt kortsiktigt. Man tänker på de där fyra åren som ligger framför sig, inte på de 20-30 åren som man måste tänka på vad gäller skolan och sjukvården och så. De har ju lyckats med lärarlyftet. För sjuksköterskor tror jag det handlar mycket om att ha en bra löneutveckling, efter 45 så existerar det inte.
Faith Kakembo säger att hon inte upplever något kaos på sin egen avdelning i Jönköping, men har full förståelse för hur det kan se ut i resten av landet.
– Inte på min klinik, men jag har flera kollegor som har det supertufft. Speciellt på akutmottagningen, det är sån omsättning på sjuksköterskor så ingen kommer in i det. Där på avdelningen har de problem för de får stänga ner platser för att det inte finns…och speciellt i Stockholm har de ju fått stänga ner mycket vårdplatser.
”Svårt att göra karriär som sjuksköterska”
Hon pekar ut löneutvecklingen och möjligheten att göra karriär som nycklar för att lyfta yrket.
– Det är svårt att göra karriär som sjuksköterska om man vill. Det är nog många som ändå skulle vilja det tror jag. I så fall får man bli chef eller administratör, och det kanske man inte vill.
Vad är lösningen?
– Jag tror bara att man kanske inte behöver ha superhög ingångslön utan det snarare ska vara påslag efter varje år. Eller att, efter fem år så får du så här mycket. Det ska löna sig att vara kvar på en arbetsplats. Jag jobbade lite som ”hyrsyrra” ett tag och fick ut kanske dubbelt så mycket. Jag tillförde inte så mycket på den arbetsplatsen, mer än att göra ett jobb. Och det är slöseri med pengar. Det kostar enorma summor. Så pengar finns ju, onekligen. Men jag vet inte hur man ska lösa det, men på något sätt måste man ju.
Samtidigt medger Faith att hon inte lägger så mycket tankeverksamhet på frågan i dag (”det tar för mycket energi”).
– Jag har slutat tänka på det för det tar för mycket energi. Just nu trivs jag väldigt bra på mitt jobb. Det är ganska lagom stressnivå, jämfört med akuten. Jag kunde komma hem och bara: ”Vad har jag gjort i dag egentligen?”. Det mår man inte bra av. Därför slutade jag där och läste. Blev för stressad helt enkelt. Det gick ut över resten av livet.
Kollegorna på länssjukhuset Ryhov i Jönköping är laddade till tänderna inför Faiths schlagerdebut på lördag.
– De tycker det är jätteroligt. Jag har fullt stöd från dem. När nyheten släpptes den 26 november så var det någon som hade hört på radion, vi brukar ha ett sterilförråd där någon alltid brukar ha radion på. Då ringde de från jobbet och någon skrek i telefon: ”SKA DU VARA MED I MELLO?”. Haha. Jag hade lyckats hålla det hemligt.
Familjen stöttar på plats i Luleå i deltävling 3
Deltävlingen avgörs i Luleå – 120 mil från Jönköping – men trots avståndet kommer Faith ha stöd på plats i arenan i form av familjen.
– Min syster, bror, mina föräldrar och min man Kristian kommer åka upp. Och ett par kompisar också kanske, vi får se om de löser barnvakt. Jag tycker det är jätteroligt. Är det någon som alltid varit med så är det dem. Det är absolut bästa stödet man kan ha.
Dina föräldrar betyder mycket för dig?
– Ja, så klart. De flyttade hit -86 från Uganda och planen var att de skulle stanna i några år…det gick ju så där haha. Nu har det gått, vad blir det, 35 år nästan? Både jag, min syster och min bror har haft en bra uppväxt. Vi har haft bra vuxna i våra liv. Det är nog det bästa man kan göra som vuxen: Se till så folk får bra självkänsla och trygghet.
Sjuksköterskekollegorna laddar för stor schlagerfest hemma i Småland.
– Jag sa till dem det är helt okej om ni inte åker upp. En kollegas man äger en lokal så jag tror de ska titta där på storbild, och dricka lite skumpa och så. De kommer vara med mig ändå. Det är fullt förståeligt att inte åka ända upp till Luleå.
Bidraget som Faith Kakembo tävlar med heter ”Crying rivers” och är skriven av Jörgen Elofsson (Britney Spears med flera) och Liz Rodrigues.
– ”Crying rivers” handlar om en relation av något slag som inte funkar längre. Man måste gå vidare. Det var bra medan det varade men nu går man sin egen väg. Man behöver egentligen inte gråta över det, utan det var rätt. Ganska kärleksfull men sorglig låt.
Själv började hon sjunga i tidiga år i kyrkokören, och i samband med talangtävlingen ”P4 Nästa” upptäcktes hon. Trots att hon inte vann tävlingen, fick hon en plats i Melodifestivalen 2020.
Faith Kakembo hyllas med ”Crying river” i Melodifestivalen 2020
I veckan har hennes bidrag blivit uppskrivet och hyllats av recensenterna på plats. Själv är Faith en tävlingsmänniska – framför allt efter alla år som fotbollsspelare.
– Jag vill gå vidare. Men sen är det lite…jag styr ju inte över det till fullo. Hade jag styrt hade jag vunnit hela skiten, haha.
Hur skulle DET kännas då, att vinna allt? Det har ju skrällt förut…
– Haha, nej det är så svårt. Du får fråga mig då. Jag är övertygad att det är massa som är med i tävlingen som är jätteduktiga, bra låtar, nummer och sjunger bra. Det kommer nog landa i tycke och smak i slutändan, tror jag.
Vad är det viktigaste när du stått på scen och programmet är slut?
– Att jag levererade allt jag kunde. Jag kommer nog vara besviken just då, om jag åker ut. Men i efterhand kommer jag nog vara nöjd. Den värsta känslan jag vet är om jag inte gett allt. Jag har spelat mycket fotboll genom åren, bland annat i Mariebo och J-Södra, då vet man också att om man bara varit lat…den känslan vill man inte lämna tävlingen med.
En sak är i alla fall säker: Hemma bland kollegorna på länssjukhuset Ryhov i Jönköping är Faith redan en schlagervinnare.
Dela gärna vidare för att önska Faith Kakembo lycka till!
Vad tycker du själv om sjukvården av i dag, håller du med om kritiken? Skriv gärna en kommentar av hur du upplever det!