Fredrik Belfrage blev legendarisk programledare i Melodifestivalen – så här lever han i dag 40 år senare

Fredrik Belfrage. Foto: SVT/TT

Så här lever Fredrik Belfrage i dag – 40 år efter succén i Melodifestivalen.

Han har för evigt skrivit in sig i Melodifestivalens rekordböcker.

SVT-profilen Fredrik Belfrage ledde schlagerfestivalen vid tre tillfällen på 1980-talet – det placerar honom på en andraplats i tabellen över de värdar som lett Mello flest årgångar någonsin.

Bara Lena Philipsson (fyra årgångar) har lett festivalen fler gånger än Belfrage, som med sina tre år är tvåa i listan tillsammans med Gina Dirawi, Ulf Elfving och Sarah Dawn Finer.

Belfrage – som blev känd som en av ”Hylands pojkar”, upplärd av legendariske radio- och tv-mannen Lennart – ledde tre minnesvärda årgångar av Mellon. Dels 1982, då Chips med Kikki Danielsson och Elisabeth ”Bettan” Andreassen tog hem segern med låten ”Dag efter dag”.

Programledaren återkom i sin roll två år senare – till den historiska schlagerfestivalen 1984, då bröderna Herreys blev vinnare med ”Diggi-loo, Diggi-ley”. Låten som senare kom att bli Sveriges andra vinnare i Eurovision Song Contest.

Därefter fick festivalen klara sig utan Belfrage i tre års tid, innan han gjorde sin sista (senaste?) insats som värd 1987. Året då Lotta Engberg vann och fick tävla för Sverige i Bryssel.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Belfrage, som tillhör den adliga ätten med samma namn, blev också vida känd för sina insatser på TV-sporten, men han gjorde även flera insatser i olika typer av underhållningssatsningar på public service-kanalen.

”Måndagsbörsen”, ”Prat i kvadrat” och ”Vinna eller försvinna” är bara exempel på vad Belfrage gjorde i tv under dessa år. Från 1985 var han dessutom värd för långköraren ”Gomorron Sverige”.

Artikeln fortsätter under bilden.

Stockholm, Sverige, 2001-01-28, Foto:Claudio Bresciani/SCANPIX Code 30230 Svt:s nya frågesport Vinna eller försvinna med Fredrik Belfrage som programledare. Foto: Claudio Bresciani/TT

Där blev han kvar till 1989.

– Jag kände att det hade gått hyggligt och ville inte riskera att folk skulle tala om för mig att jag borde sluta. De ville att jag skulle vara kvar, men jag hade bestämt mig. Jag jobbade extremt mycket och i efterhand tror jag att jag brände ut mig, har Belfrage sagt till Aftonbladet

I dag odlar han sina intressen – bland annat läsning och golf.

– Jag gör absolut ingenting, men har fullt upp. Under sommarhalvåret är jag i Båstad och sedan börjar vinterförvaringen i Göteborg i samband med Bokmässan. Jag läser mycket, spelar golf och umgås med folk. Jag är en nöjd människa, säger Belfrage.

MÖLNLYCKE 20220316 Fredrik Belfrage och Jan Rippe på väg in till sportjournalisten och programledaren Ingvar Oldsbergs begravning i Råda kyrka i Mölnlycke. Foto: Adam Ihse / TT

Fotnot: Här kan man se Melodifestivaler från förr i SVT:s arkiv.

Vad minns du bäst från Fredrik Belfrages karriär och tid i tv-rutan? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version