Foto: SVT

Hårda anklagelsen mot Melodifestivalen 2022 efter dramat – SVT svarar på kritiken

Efter stora dramat i Melodifestivalen 2022.
Nu riktar flera tittare hårda anklagelser mot SVT:s omröstning – där Lisa Miskovsky plötsligt snuvades på finalplatsen i sista stund.
– Siffrorna stämmer, skriver Melodifestivalbossen Anette Brattström till Aftonbladet.

Det blev minst sagt dramatiskt när Melodifestivalens tredje deltävling avgjordes i Avicii arena, även känd som Globen, under lördagskvällen.

Nytt för i år är hur SVT avslöjar resultatet av tittaromröstningen.

Numera går ett vinnande bidrag direkt till final, medan övriga sex bidrag får tävla vidare i nästa omröstningsomgång. Därefter utropas två bidrag till semifinal, och ytterligare ett bidrag till final.

Anders Bagge med "Bigger Than The Universe" i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT
Anders Bagge gick raka vägen till final med bidraget ”Bigger Than The Universe” i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

Melodifestivalens nya system

Nytt för i år är också att detta görs extra spännande i och med att alla artister får poäng enligt en skala av Eurovision-inspirerad modell.

”Resultatet i denna omgång baseras på hur de åtta olika tittargrupperna har röstat sammanlagt under kvällen. Tittargruppernas röster summeras och resulterar i 39 poäng baserat på skalan 12-10-8-5-3-1 poäng. Om två bidrag har fått samma totalpoäng från tittargrupperna avgör flest antal röster”, skriver SVT om de nya reglerna för 2022 på sin hemsida.

Samtidigt har det nya systemet stött på kritik från tittarna, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

I helgens deltävling gick Anders Bagge med ”Bigger than the universe” och Faith Kakembo med ”Freedom” till final och Lisa Miskovsky med ”Best to come” och Cazzi Opeia med ”I can’t get enough” till semifinal. Efteråt har många tittare hört av sig till SVT via sociala medier.

Hårda anklagelsen från tittarna efter dramat i Mello 2022

Anledningen?

Flera tittare reagerar på att Lisa Miskovsky fick höga poäng av alla andra tittargrupper – men plötsligt placerades i botten när 16-29-åringarnas röster till slut avlämnades.

Där fick Miskovsky nämligen bara en poäng – sämst av alla. Samtidigt som bidraget ”Shut me up” med gruppen Tribe Friday plötsligt fick näst högst poäng av samtliga, tio. Tidigare hade just deras låt enbart fått längsta respektive näst lägsta poängen av tittargrupperna.

Lisa Miskovsky under den dramatiska omröstningen. Foto: SVT

Detta innebar att Miskovsky i sista stund petades ner från finalplatsen, och i stället skickades till semifinal av tittarna.

Dramat i SVT har fått många tittare att reagera starkt.

”Hur är det möjligt att Liza bara fick 1p i sista??? Inför sista låg hon på 74p & slutade på 75p. Och varför fick man inte se poängen fr ålder 16-29?? Mygel?”, skriver en misstänksam tittare i en kommentar på Melodifestivalens Instagram-sida.

”Grattis men vad hände i sista röstningen?? Fick Lisa bara 1 poäng??”, skriver en annan tittare i samma kommentarsfält.

Flera tittare menar att det hela är mycket märkligt.

”Antagligen riggat för drama, eller så gjorde de ett stort misstag och vägrar erkänna det. att sången som var top 3 i alla andra grupper kommer sist luktar väldigt skumt”, skriver en besviken tittare på Instagram.

”Mygel tänkte jag direkt. Dom hemlighöll sista röstningen och tänkte direkt att vad hände? Lisa kan inte ha fått 1 poäng bara”, skriver en annan tittare i kommentarsfältet på Melodifestivalens sociala medier.

SVT bemöter tittarnas anklagelser: ”Siffrorna stämmer”

Nu väljer SVT att gå ut och bemöta de tuffa anklagelserna.

Enligt Anette Brattström, exekutiv producent på SVT och Melodifestivalen, kommer samtliga röster och all statistik att presenteras av kanalen efter det att finalen avgjorts i mitten på mars.

”Siffrorna stämmer och vi kommer att presentera alla deltävlingarnas statistik efter finalen”, skriver Brattström till Aftonbladet.

Detta är ingenting ovanligt – SVT har de senaste åren presenterat all statistik runt programmet just efter det att finalen avgjorts.

Lisa Miskovsky och Cazzi Opeia får nu kvala vidare i semifinalen som avgörs i Friends arena om två veckor. Veckan därpå är det dags för den stora finalen i samma arena.

Oscar Zia är programledare. Foto: SVT

Vad tycker du om årets Melodifestival? Skriv gärna en kommentar!