Ica-reklamens syrliga pik mot Melodifestivalen – kängan före avgörandet: ”Tycker det är löjligt”

Foto: Youtube/TT

Ica-reklamens syrliga pik mot Melodifestivalen – kängan före avgörandet: ”Tycker det är löjligt”

Här skickar gänget i Ica-reklamen en pik till Melodifestivalen 2023.
Före stora avgörandet i finalen kommer en känga från reklamsåpan.
– I våra reklamfilmer försöker vi ibland skoja lite om aktuella händelser, säger Sofia Swärd, projektledare, till Nöjeslivet.

Monica Zetterlund: Hur gick det till när hennes lägenhet plötsligt fattade eld? Och vad blev hennes absolut sista ord i livet? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:

När det är finaldags i Melodifestivalen är i alla fall en sak helt säker på förhand.

Det är då som de internationella jurygrupperna gör entré i programmet – och har halva makten i sina händer. Övriga 50 procent av rösterna har svenska folket som vanligt i form av hjärtröster i Mellons app, samt telefonröster.

Sverige har i många år haft en internationell jury som bedömt finalbidragen. Under dessa år har det bland annat blivit två segrar på 2010-talet: ”Euphoria” 2012 och ”Heroes” 2015.

Melodifestivalexperten Emil Löfström, som programleder egna podcasten ”Eurovision Legends” och även är artist under namnet O!Dorian, menar att den internationella juryn påverkat svenska uttagningen positivt.

Artikeln fortsätter under bilden.

GÖTEBORG 20230203 Programledarna för Melodifestivalen 2023, Jesper Rönndahl och Farah Abadi, under fredagens publikgenrep i Scandinavium inför deltävling 1. Foto: Adam Ihse / TT
GÖTEBORG 20230203 Programledarna för Melodifestivalen 2023, Jesper Rönndahl och Farah Abadi, under fredagens publikgenrep i Scandinavium inför deltävling 1. Foto: Adam Ihse / TT

– Jag tycker det är genialt att ha en internationell jury som röstar innan telefonröstningen stängts. Den ger en tydlig bild för vad som förmodligen kommer gå hem i Eurovision där ändå vinnaren ska tävla, har Emil Löfström, tidigare sagt till Nöjeslivet.

Det har genom åren hänt att den internationella juryns åsikter skilt sig åt från svenska folkets. Detta inträffade så sent som förra året, då tittarna ville ha Anders Bagge som vinnare. Men juryns röster gick till Cornelia Jakobs och ”Hold me closer” blev också 2022 års segrare.

Varje gång det sker att svenska folket och jurygrupperna har olika vinnare, kan man räkna med att debatten kring juryns vara i tävlingen blossar upp igen. ”Vann rätt låt?” brukar trots allt vara en het potatis på lördagskvällen efter att finalen i Mellon avgjorts …

LÄS MER: Anders Bagges första ord i natt – sänktes av juryn i Melodifestivalen: ”Jag hade ju ingen chans”

Piken mot Melodifestivalen inför finalen

Nu pikas SVT av en riktig långkörare i svensk tv. Ica-reklamen, som brukar beskrivas som världens längsta reklamsåpa, tar tillfället i akt att driva med just internationella juryn inför den stora finalen på lördagen.

I en ny film kan man se hur Suzanne Reuters och Björn Kjellmans karaktärer Ica-Stina och -Stig sitter i tv-soffan för att titta på schlagern.

Artikeln fortsätter under bilden.

Suzanne Reuter som Ica-Stina i reklamen. Foto: Youtube
Suzanne Reuter som Ica-Stina i reklamen. Foto: Youtube

– Jag tycker det är löjligt med den internationella juryn, säger Reuters rollfigur.

– Ja, vilka sitter i den liksom? säger Ica-Stig.

Det hela slutar med att Paul Tillys karaktär, Ica-Ulf, kommer in i rummet. Han förklarar att han fått i uppdrag att dela ut poäng för Tysklands räkning.

Artikeln fortsätter under bilden.

Björn Kjellman som Ica-Stig i reklamen. Foto: Youtube
Björn Kjellman som Ica-Stig i reklamen. Foto: Youtube

– De ville att jag skulle bedöma någon musiktävling. Min tolvpoängare gav jag till någon som hade rolig tyrolerhatt, säger ”Ica-Ulf” och skrattar.

Piken mot internationella juryn i Melodifestivalen förklarar tv-makarna så här:

– I våra reklamfilmer försöker vi ibland skoja lite om aktuella händelser. Idén kom av att vi funderade kring den internationella juryn i Melodifestivalfinalen, och vilka som egentligen sitter i den, säger Sofia Swärd, projektledare på Ica Sverige, till Nöjeslivet.

Hon fortsätter:

– Vi låter därför våra Ica-karaktärer prata om frågan i veckans film, ta litegrann för givet att det förstås är musikexperter som sitter i juryn, men det visar sig att Ica-Ulf på något sätt hamnat i juryn och helt enkelt röstat på det bidrag han tyckte var roligast. Våra filmer är alltid roliga att spela in ihop med våra proffsiga skådespelare och team.

Vad tycker du om Ica-reklamens pik mot Melodifestivalen? Skriv gärna en kommentar!

Så här startar bidragen i finalen av Melodifestivalen lördag 11 mars:

1. Where You Are (Sávežan) – Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods

2. Rhythm Of My Show – Tone Sekelius

3. One Day – Mariette

4. Air – Marcus & Martinus

5. On My Way – Panetoz

6. Never Give Up – Maria Sur

7. Six Feet Under – Smash Into Pieces

8. Where Did You Go – Kiana

9. Släpp alla sorger – Nordman

10. Tattoo – Loreen

11. Mer av dig – THEOZ

12. Royals – Paul Rey