Foto: Instagram/Youtube/Wikimedia commons

Jan Johansens krav på SVT – för att ställa upp i Melodifestivalen 2020

Jan Johansen gör comeback i Melodifestivalen 2020 – och får rekordkort förberedelsetid.

Nu avslöjar schlagerstjärnan sitt hårda krav på SVT.

– Det är inte många som kan kliva in med så kort varsel, och som kan klara av det, säger Jan Johansen till Nöjeslivet.

Han får en rekordkort startsträcka i Melodifestivalen 2020 – inhopparen Jan Johansen som ersätter Thorsten Flinck i bidraget ”Miraklernas tid” på lördag.

  • På söndagen meddelade SVT att Flinck sparkas ut från tävlingen – och uppgav att orsaken var att Flinck står åtalad.
  • Vid lunchtid i måndags blev det helt klart att Jan Johansen ska sjunga låten som är skriven av Thomas G:son.
  • Natten till fredag ansluter Johansen till Melodifestivalen i Scandinavium i Göteborg – två dagar senare än alla andra artister, och med bara ett dygn före den stora direktsändningen i SVT.

Nu berättar veteranen anledningen bakom.

Christer Björkman, SVT:s Mellogeneral. Foto: BoråsBoråsTME AB/Flickr/Wikimedia commons
Christer Björkman, SVT:s Mellogeneral. Foto: BoråsBoråsTME AB/Flickr/Wikimedia commons

Jan Johansen hade ett tydligt krav på SVT – för att tacka ja till den rekordsnabba platsen i Mello 2020. Han har fått ställa in spelningar under helgen för att göra rum för schlagertävlande.

Ingen tvekan?

– Ojo, det var mycket tvekan. Nu har inte jag varit med och tagit fram låten alls. Utan det är ju Thomas G:son skrivit och tagit fram med Thorsten. Det är ett helt annat läge.

Förra lördagen var han med som gästartist i en mellanakt i Mello.

– När jag var med som mellanakt i Linköping kunde SVT-produktionen se på scenen hur jag var. Jag fanns på plats, men kände samtidigt inte till några turer, säger Jan Johansen.

Och fortsätter:

– Sen frågade de mig, och sa att det uppstått en situation med Thorstens medverkan och att det eventuellt hängde lite löst. De kollade med mig om jag hade tid och kunde tänka mig att hoppa in, om det skulle bli aktuellt.

På söndagen gick så SVT ut med att Thorsten Flinck sparkats ur tävlingen.

Kravet på SVT: Specialschema – missar repdagar i Mello 2020

Jan Johansens viktigaste krav när han tackade ja till att kliva in i Melodifestivalen med så kort varsel? Det var att inte tvingas ställa in spelningarna han redan hade inbokade under veckan.

Det innebär att Johansen ansluter till repetitionerna på fredagen – bara ett dygn före direktsändningen på lördag. Alla andra artister som tävlar på lördag, däribland förra vinnaren Anna Bergendahl, anslöt till Göteborg redan i onsdags för förberedelser.

– Det är inte många som kan kliva in med så kort varsel, och som kan klara av det. Jag behövde tid att fundera, och hade ett par möten eftersom jag hade lite spelningar som behövde flyttas på. Hela helgen fick jag ställa in, det var privata spelningar, säger Jan Johansen till Nöjeslivet.

Hur kändes det att behöva ställa in spelningarna i helgen?

– Det är aldrig roligt, men de inblandade var väldigt förstående. Det är en väldigt speciell situation. De andra jobben i veckan kunde jag som sagt genomföra.

På både onsdagen och torsdagen hade Johansen spelningar med storbandet Skaraborgbigband – och det ville han inte flytta på. Nu får han rekordkort förberedelse inför direktsändningen på lördag.

– Jag hade mina spelningar som jag verkligen ville göra. Det kändes taskigt att inte vara med, och det var många inblandade. Det hade varit tråkigt att säga nej till det. Jag sa det till SVT, att om jag kan göra mina spelningar onsdag-torsdag, så kan jag komma in på natten till Göteborg. Det är skönt att det var nära, för spelningarna är i Tidaholm. Sen får jag börja köra hårt på fredagen på scen med genrep och allt.

Jan Johansen osäker på att ge ut ”Miraklernas tid” efter Mello 2020

I veckan meddelade SVT att Thorsten Flincks version av låten kommer att ges ut på samlingsskivan för Melodifestivalen 2020.

Om Jan Johansen kommer att ge ut sin version av ”Miraklernas tid” på skiva? Så här svarar han på frågan:

– Jag vet inte… Jag har faktiskt inte tänkt på det. Det är klart, det är fortfarande Thorsten som spelat in den för länge sen. Och samlingsskivan för Melodifestivalen är klar och producerad… Men jag vet inte.

Jan Johansens comeback i Melodifestivalen 2020 – alla års frånvaro: Vann med ”Se på mig”

Han vann hela Mello 1995 – och fick representera Sverige i Eurovision Song Contest i Dublin. Väl där blev det en hedersam bronspeng för Jan Johansen och schlagerklassikern ”Se på mig”.

Men sedan år 2003 – då i duett med Pernilla Wahlgren (”Let Your Spirit Fly”) – har Johansen varit utanför schlagern. På lördag kväll klockan 20.00 i SVT gör han comeback – 17 år senare.

– Ja, det var längesen jag var med nu. Det har bara inte blivit så. Jag har gjort andra grejer, varit ute och spelat. Tiden rullar på. Jag har gjort ny musik och spelat in nya plattor. Det har nog skickats in några låtar till tävlingen genom åren, men det är inte alltid de kommer med.

Minns du hur det såg ut när Jan Johansen vann hela Melodifestivalen 1995 och gick till Eurovision-finalen med ”Se på mig”? Se efter i videoklippet här nedanför:

Dela gärna vidare för att önska Jan lycka till i comebacken!

TV: Svenska vinnare i Melodifestivalen genom tiderna