Kritikstorm mot SVT – därför kräver tittarna att bandet diskas från Melodifestivalen: ”Väldigt märkligt”

Rockbandet Mustasch gör sig redo för att uppträda under Melodifestivalens tredje deltävling.

Men nu kräver flera att bandet ska sparkas ut ur tävlingen då frontmannen Ralf Gyllenhammar är dömd för sexuellt ofredande.

Nu svarar mellogeneralen Christer Björkman på uppgiften.

– Man kan på ett personligt plan diskutera det etiska i att göra merchandise av det, det är verkligen märkligt i allra högsta grad, säger han till Aftonbladet.

Melodifestivalen är i allra högsta grad igång.

Under lördagen är det dags för den tredje deltävlingen där bland annat schlagerdrottningen Charlotte Perrelli och dansbandsstjärnan Elisa Lindström medverkar.

Men det är ingen av dem som har riktat den största uppmärksamheten till sig.

Rockbandet Mustasch ska medverka med bidraget ”Contagious”.

Men det är inte bidraget som väckt kritik.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har flera personer hört av sig till SVT för att ifrågasätta varför bandet ska vara med.

För tre år sedan dömdes frontmannen Ralf Gyllenhammar, för sexuellt ofredande för att under en reklamfilmsinspelning ha tryckt ner en ölflaska mellan en kvinnas bröst, skriver tidningen.

Mustasch, Ralf Gyllenhammar
Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Kritiken mot Mustasch

Ett år senare valde Mustasch dessutom att försöka tjäna pengar på domen genom att trycka upp t-shirts med bandets logga och en ölflaska nedtryckt i en kvinnas dekolletage.

Detta har fått flera tittare att ifrågasätta deras medverkan.

– Ett tiotal personer har hört av sig efter att det blev känt vilka som skulle tävla i Melodifestivalen. Svaren har sett lite olika ut beroende på mejl men kommunikatörerna har främst försökt förklarat hur Melodifestivalen har resonerat kring beslutet, säger Camilla Hagert, presschef för företagsfrågor på SVT till tidningen.

Björkman: Därför får de medverka

Under fredagens presskonferens kom även Mustasch medverkan på tal och Mellogeneralen Christer Björkman berättade då hur beslutet hade tagits kring att bandet får vara med.

Utifrån ett tävlingsperspektiv inte finns några hinder för Mustasch att medverka, eftersom Gyllenhammar avtjänat sitt straff.

– Sedan kan man på ett personligt plan diskutera det etiska i att göra merchandise av det, det är verkligen märkligt i allra högsta grad. Men rent deltagandemässigt, har man avtjänat sitt straff ska man inte bli dömd för det igen och inte av oss. Vi är ingen domstol, säger han.

Foto: Wikkicommons

Även programledaren Jason ”Timbuktu” Diakité håller med.

– Jag håller med Christer. Och jag är också här för att programleda. Det är helt och hållet Melodifestivalens beslut, säger artisten.

Vad tycker ni om SVT:s beslut? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.