Hårda kritiken mot Eurovision: ”Hemsk situation”

På tisdagskvällen går den första semifinalen i Eurovision Song Contest av stapeln i Tel Aviv i Israel.

Nu riktar Laila Bagge hård kritik mot programmet.

Anledningen: Att tävlingen hålls i ett land som befinner sig i krig.

– Jag säger inte något ont om någon sida. Det enda jag menar är att det är stökigt och det är en hemsk situation, säger hon i podcasten ”Roger och Lailas podd”, uppger Expressen.

Eurovision Song Contest är ett av världens största tv-evenemang. Under en vecka bänkar sig hundratals miljoner tittare världen över för att ta del av den festliga tillställningen.

Förra året vann Netta, vilket innebär att hon tog tävlingen till Israel. Många har dock riktat kritik mot att Israel arrangerar årets evenemang, med tanke på konflikten mellan Israel och Palestina.

Laila Bagge, som har en pappa som är palestinier och själv är uppvuxen i Jerusalem, är en av alla de som är kritisk.

– Jag säger inte något ont om någon sida. Det enda jag menar är att det är stökigt och det är en hemsk situation. Och att man då gör någonting som är härligt och glatt och roligt känns lite som att nu äter vi kakor och folket svälter. Lite så känner jag någonstans, säger Laila Bagge i ”Roger och Lailas podd”, enligt Expressen.

Laila Bagge om Eurovision Song Contest i Israel: Det är misär i det landet

– Det är fortfarande ett krig, ett fullfjädrat krig. Och då sitter man och har kul och man skålar och det är fest. När det finns misär. Och skit samma vem som har rätt och vem som har fel, vi behöver inte ens gå in på det. Det är fortfarande misär i det landet.

Kollegan Roger Nordin menar att han istället försöker fokusera på själva tävlingen, skriver Expressen, men Laila Bagge vidhåller att man inte kan ”bara blunda åt ett håll”.

FOTO: SVT/Stina Stjernkvist

John Lundvik om Israel

Sveriges representant i Eurovision, John Lundvik har själv fått frågor av media om Israel kan uppfattas som ett kontroversiellt land att vara i.

– Jag tror att det är upp till olika människor att uppfatta olika. Jag uppfattar det inte så. Mitt fokus är ju igen att vara här och tävla så diskussionerna har inte heller uppstått kring det. Det har varit andra saker vi har diskuterat, säger han till Aftonbladet.

Första semifinalen av Eurovision Song Contest sänds på tisdag i SVT klockan 21.00.

Vad tycker du om det här? Håller du med Laila Bagge? Skriv din åsikt i kommentarsfältet på Facebook.

Eurovision song contest 2019: Final, vinnare och resultat