LÖFSTRÖM: Anna Bergendahl kan vinna allt – men ett stort hinder kan fälla henne i finalen i Melodifestivalen 2020

Favoriten höll.

Anna Bergendahl tog sig direkt till final i Melodifestivalen 2020.

Nu menar Nöjeslivets expert Emil Löfström, programledare i podcasten ”Schlagervännerna”, att artisten kan vinna allt.

Anna Bergendahl, 28, tillhörde en av de stora förhandsfavoriterna inför lördagens deltävling i Melodifestivalen 2020.

Hennes bidrag ”Kingdom Come”, som hon varit med och skrivit själv, gick ut sist i Göteborg – och ropades en stund senare upp som kvällens första finalist.

– Det är så otroligt generöst att de har röstat på mig. Det kändes väldigt öppet i kväll. Och jag är så glad att min familj sitter i publiken, sade Anna Bergendahl i SVT:s sändning direkt efter avgörandet.

Samtidigt passade hon på att hylla sina dansare.

– Jag tycker att mina dansare är helt otroliga i sitt uttryck. De är män men de är kvinnliga i sin koreografi. Och låten är väldigt stark, sade Anna Bergendahl som tar med sig artisten Dotter (Johanna Jansson) till finalen i Friends Arena i mars.

Foto: SVT

Allt om efterfesten i Melodifestivalen – bakom kulisserna! Historiska resultatet – första gången i schlagern på över 10 år! Exklusiv intervju med Linda Bengtzing! Allt om deltävlingen i Göteborg i programmet ”Schlagervännerna” här.

Kan Anna Bergendahl vinna Melodifestivalen 2020?

Om hon tror att bidraget kan ha en god chans i Eurovision?

Så här svarade Bergendahl på frågan inför deltävlingen:

– Det är också svårt svara på… Nu är det tio år sen jag gjorde Eurovision, men den har ett tempo, driv och budskap. Jag tycker numret blev väldigt väldigt fint, efter mina koreografer Zain Odelståls och Dennis Bröchners jobb. Kanske att det finns lite Eurovision-vibbar där, men beror helt på startfältet, tur och tajming och det är absolut för tidigt att säga nånting om det nu, sade Bergendahl till Nöjeslivet.

LÄS MER: Anna Bergendahl om kollapsen – vill sprida kunskap

Efter deltävlingen har Bergendahl seglat upp i topp på oddslistorna att stå som slutsegrare i finalen.

Nöjeslivets expert Emil Löfström tror att Bergendahl har stora möjligheter att vinna Melodifestivalen – tio år efter hennes seger med ”This is my life”.

Schlagervännerna Emil Löfström expert Newsner
Emil Löfström är en av programledarna i podcasten ”Schlagervännerna” och expert på Melodifestivalen. Foto: Privat

Men han ser ett stort och viktigt hinder: Internationella jurygrupperna.

Efter att Bergendahl vann Mello 2010 – och senare floppade stort i Eurovision där bidraget inte nådde finalen, Sveriges sämsta resultat någonsin i tävlingen – gjordes systemet med internationella jurygrupper i den svenska uttagningen om. Den krisåtgärden tog Christer Björkman och SVT till först efter fiaskot i Oslo.

Sedan 2011 har Sverige haft fler internationella jurygrupper som har halva makten i finalen. Därefter har vi bland annat fått två segrar och två bronsplatser i Eurovision-finalen – och återtagit vår plats som stormakt i schlagervärlden.

Löfström menar att Bergendahl kan vinna allt – men också falla just på jurygrupperna. Förra året rankade juryn Bergendahls ”Ashes to Ashes” näst sist i finalen. Bergendahl slutade åtta sedan svenska folket ville ha hennes bidrag högre än så.

– Anna kan definitivt vinna allt. Det handlar bara om den internationella juryn kommer rösta på det här, säger Löfström efter lördagens deltävling i Göteborg.

Jan Johansens erkännande på efterfesten – efter uttåget! Allt om deltävlingen och efterfesten i Göteborg i programmet ”Schlagervännerna” här.

Anna Bergendahl nådde även final i schlagern förra året med låten ”Ashes to Ashes”:

Vad tror du, kan Anna Bergendahl vinna allt? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

TV: Länderna med flest vinster i Eurovision genom tiderna