Magnus Bäcklund lämnade rampljuset efter vinsten med Jessica Andersson – detta gör han idag

17 år har hunnit gått sedan duon Fame, med Jessica Andersson och Magnus Bäcklund tog hem hela vinsten i Melodifestivalen med ”Give me your love”.

Idag är han 54 år och mycket har hänt sedan dess.

Nu berättar han om nya kärlekslivet efter skilsmässan och drömmarna om en comeback i Melodifestivalen.

2003 vann Magnus Bäcklund hela musikprogrammet ”Fame factory” där han även träffade Jessica Andersson.

Ett år senare bildades superduon ”Fame” och succén var ett faktum när de tog hem hela vinsten i Melodifestivalen med ”Give me your love”.

– Det var omtumlande år. Jag lyckades först vinna ”Fame factory” mot alla odds och det var stort för mig att ha vunnit som 37-åring. Tre år senare står vi som vinnare i Melodifestivalen. Det kändes väldigt surrealistiskt, säger Magnus Bäcklund till Nöjeslivet.

Magnus Bäcklund, melodifestivalen
STOCKHOLM 030315 Fame med Jessica Andersson och Magnus Bäcklund, vann lördag 15 mars finalen i Melodifestivalen i Globen med låten ”Give me your love”, i Stockholm, och kommer därmed att reresentera Sverige i finalen i Eurovision Song Contest som avgörs i Riga, Lettland i maj. Foto: Henrik Montgomery Kod: 1066 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Väl i Eurovision song contest hamnade de på en femte plats, och 2006 splittrades duon.

– Vi höll på i tre år men vi kände att det inte fanns någon riktig plan hur vi skulle utvecklas som duo. Vi valde istället att testa våra solokarriärer. Men vi har sagt tidigare att vi stänger inga dörrar, men jag tror inte chansen är jättestor. Hon har mycket med sin karriär och jag har mitt, säger Magnus Bäcklund.

Magnus Bäcklund om relationen med Jessica Andersson idag

Magnus som dessutom hade tagit flygcertifikat drog sig tillbaka efter uppbrottet från duon med Jessica Andersson, och satsade på en karriär som pilot.

Även om Magnus och Jessica gått skilda vägar musikaliskt har de fortfarande en fin vänskap än idag.

– Det är inte så att vi ringer varandra varandra ett par gånger i veckan, men vi har en fin vänskapsrelation, säger han till Nöjeslivet.

Magnus Bäcklund
Även om det gått många år sedan vinsten, har Magnus Bäcklund fortfarande god relation med Jessica Andersson. Foto: Bengt Nyman

Idag är han 54 år gammal och under de 17 år som har gått sedan Mello-vinsten har det hänt en hel del.

Magnus Bäcklund om nya kärleken – efter skilsmässan

Numera bor han tillfälligt i Bergslagen ensam, sedan han och tidigare frun Sofie gick skilda vägar.

Dessutom har han två döttrar, tvillingarna Linn och Moa som idag är 21 år gamla.

– Jag kan titta ibland på mina barn och undra var åren tog över. När jag vann Mello var de tre och ett halvt år.

Dottern Moa är ute och reser men funderar på att arbeta som polis eller kriminologi. Linn däremot har arbetat bland annat på Flygvapenmuséet i Linköping.

Magnus Bäcklund
Magnus Bäcklund berättar att han numera har en ny kärlek efter skilsmässan från tidigare frun Sofie. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Men att de kommer ta upp musiken som sin pappa, finns det inga planer på.

– Båda har gått i musikklasser men de har inte det intresset. Båda är duktiga på att sjunga men det är ingenting som de vill syssla med. Jag var ju själv en ”late bloomer”, runt 30 år när jag slog igenom. Så jag brukar säga till dem att allting behöver ju inte hända just nu i deras liv, säger Magnus Bäcklund.

Sedan skilsmässan avslöjar Magnus att han numera är i ett nytt förhållande.

– Jag har sällskapat med en tjej i något år nu. Jag har ett utgångsläge om att jag inte ska leva ensam resten av mitt liv, men vi trivs bra ihop, säger han.

Saknar Melodifestivalen

Än idag arbetar han dessutom som pilot, men på deltid för att kunna kombinera arbetet med musiken.

– Många frågar om jag slutat med musiken, men jag har aldrig tagit någon paus. Jag arbetar mer i det tysta kanske med företags jobb och så vidare. I radio och tv har jag inte synts på ett bra tag, nu blir det inte mer än en tidningsartikel i någon lokal tidning, säger Magnus Bäcklund till Nöjeslivet.

Magnus Bäcklund
Magnus Bäcklund avslöjar att han vid flera tillfällen skickat in bidrag till Mello men att han fått nobben. Foto: Pressbild

Magnus berättar vidare att han kan sakna uppmärksamheten ibland, speciellt när det kommer till att vara med i större sammanhang som Melodifestivalen.

– Jag saknar det inte generellt men det är som Thorsten Flinck sa i en intervju, hur det än är med Mello så är det ett fantastiskt pr möjlighet. Har man en bra låt kan det ge nytt liv åt sin karriär.

Senast Magnus Bäcklund var med i Melodifestivalen var 2006 som soloartist med ”The name of love”.

Idag skulle han kunna tänka sig att återvända till tävlingen.

– Det är inte så att jag måste göra Mello men jag håller inte den dörren stängd. Jag vill ju hitta en låt som jag gillar som jag kan stå 100 procent bakom.

Skickat in flera bidrag genom åren men har fått nobben

Han avslöjar samtidigt att han skickat in bidrag till Melodifestivalen genom åren men att inget bidrag har lyckats ta sig vidare.

– Det har blivit svårt att komma med i tävlingen, även fastän man har varit med tre gånger. Mello har ju förändrats så mycket. Det är tuffare att komma tillbaka idag. Jag tänker på veteraner som Jan Johansen och Sonja Aldén som åker ut fastän de gör ett fantastiskt jobb. Sen är det självklart att man måste förnya sig också, säger Magnus och tillägger:

– Jag följer programmet fortfarande men jag brukar se det efteråt så att jag kan spola fram direkt till framträdanden. Mellansnacket orkar jag inte med. Jag saknar livemusiken med orkestrar och det är jag inte ensam om.

Helt otroligt att tänka att det har gått så många år sedan vinsten, men vi är glada att du fortsätter med musiken Magnus! Sprid gärna artikeln vidare till alla mello-fantaster du känner!