Jan Johansens avgörande livsbeslut – efter missbruket: ”Jag har varit nykter i 11 år”

Jan Johansen har varit nykter i elva år.

Inför Melodifestivalen 2020 berättar stjärnan om vägen tillbaka från missbruket – och stödet från kärleken.

– Det hjälper jättemycket att folk går ut och pratar om detta, säger Johansen till Nöjeslivet.

1995 slog han igenom med dunder och brak. Låten ”Se på mig” vann hela Melodifestivalen – och Sverige skickade en ung Jan Johansen till Dublin och Eurovision Song Contest. Där blev det en hedrande tredjeplats.

Men sen dess har livet gått upp och ner för artisten.

Nu är han tillbaka i Melodifestivalen igen – 17 år sedan senast. Dessutom halkar han in på ett bananskal – efter att SVT diskat Thorsten Flinck. När kanalen frågade Johansen om han kunde tänkas ställa upp och sjunga Flincks bidrag för att rädda tävlingen blev svaret till slut ja.

Jan Johansen tävlar i Melodifestivalen 2020 med ”Miraklernas tid”

Inför avgörandet med ”Miraklernas tid” på lördag berättar Johansen om sin väg tillbaka efter missbruket och stödet från kärleken. Hans fru Jenny kommer finnas på plats som stöd i arenan på lördag.

– Vi är väldigt tajta och nära. Vi gör allt tillsammans. Vi gifte oss den 16 maj i Uppsala. Det hade varit lite kallt under en tid innan det, och låg snö i luften dagarna före. Men just den dagen 25 grader varmt, det var fantastiskt, säger Johansen.

År 2013 släpptes boken ”Med nya ögon” som till stor del handlar om hans förhållande till alkohol, och vägen tillbaka.

– Alla är utsatta och kan trilla dit på det. Det är inte direkt ovanligt. Nu har jag varit nykter i 11 år, säger Johansen till Nöjeslivet.

Gratulerar!

– Tack. Innan så var det mycket turnéer. Då var det kul att sitta och prata, samtidigt som man dricker några öl eller glas vin. Det blir så ofta i det här yrket att man är ute mycket och turnerar. Då blir det för ofta, säger Johansen som tävlar med bidraget ”Miraklernas tid” på lördag.

Vad var det som blev vändpunkten?

– Nu börjar vi komma in på mitt bidrag på lördag, det finns en liten koppling där. Det är också nu som låten blir min. Jag får göra den till min, framföra det här bidraget. Jag känner igen mig i texten, säger Johansen.

Och fortsätter:

G÷TEBORG 20200207 Jan Johansen efter Melodifestivalens publika genrep p fredagen, infˆr delt‰vling 2 i Scandinavium. Foto Claudio Bresciani / TT kod 10090

– Man kommer till en punkt där man bara har ett val, man kan välja mellan att fortsätta ner och alldeles säkert bli av med allt i livet, eller så får man göra någonting och ta tag i det. Vända det till något positivt.

Nu har han varit nykter i elva års tid, och han hoppas att hans livshistoria kan inspirera andra.

– Jag gick ut 29 september 2008 och har inte tagit något återfall efter det. Efter det har jag varit nykter i alla år. För mig funkade det bra att sitta i en grupp, för det är många som sitter i samma båt, och prata om sina egna saker och lyssna på andra.

Jan Johansen hyllar Nanne Grönvall

Han tar upp flera alternativ för den som behöver ta sig ur missbruksproblematik.

– Till exempel AA, eller andra gemenskaper, eller att man går till någon behandling, sitter med en terapeut och pratar om det som varit i livet.

Mello-veteranen pekar också ut en annan bov i dramat – utanförskapet.

– Vi är alla människor, och alla har sina problem. Vissa sitter hemma och äter, kanske utvecklar ett sockerberoende. Det spelar ingen roll vad det är för typ av beroende. För många kanske det leder till utanförskap och ensamhet.

Artistkollegan Nanne Grönvall gick nyligen ut och pratade om mammans missbruksproblem under hennes barndom i podcasten ”Schlagervännerna”.

– Det hjälper jättemycket att folk går ut och pratar om detta, och jag tycker det är starkt av Nanne att prata om det, säger Johansen.

Så starkt av dig Jan att dela med dig. Dela gärna vidare hans historia för att sprida inspiration till andra!

TV: Länderna med flest segrar i Eurovision