Melodifestivalen 2022: Tenoris tunga bakslag – därför stoppas duon från projektet med Marianne Mörck

Efter Jussi Björling-hyllningarna och föreställningarna med Marianne Mörck.
Nu är operaduon Tenori redo för debut i Melodifestivalen 2022.

Operapopen gör comeback i Melodifestivalen.

2009 vann Malena Ernman hela tävlingen med bidraget ”La Voix”. Nu gör tenorerna Alexander Grove och Kalle Leander i duon Tenori debut i Melodifestivalen.

– Det har väl knappt varit någon sen Malena och det gick ju väldigt bra för henne. Sen gillar vi ju också skarpt ”Grande amore” från 2015, säger Kalle Leander till Nöjeslivet.

Han syftar på det italienska bidraget som slutade tvåa i Eurovision bakom Måns Zelmerlöws ”Heroes”.

– Hade det inte varit för Måns kunde ”Grande amore” ha vunnit. Eurovision har en jättebra tradition av opera i tävlingen. Vi hoppas att vad vi har kan ta oss till Eurovision också, säger Alexander Grove.

Tenori med ”La Stella” i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

Tenoris bidrag ”La Stella” sjungs delvis på italienska i Melodifestivalens fjärde deltävling, som avgörs på lördagen i SVT.

– I år är det ju Eurovision i Italien, samtidigt som halva vår låt är skriven på italienska. Så det är en extra morot för oss att ta oss dit, säger Kalle Leander.

Var det till och med tanken att flirta med värdlandet när låten skrevs?

– Nej, då visste vi inte vad det var för värdland. Så det är en lycklig omständighet bara, säger Leander.

Tenori gör debut i Melodifestivalen 2022 med ”La Stella”

Duon förklarar att de mår bra inför debuten på Mello-scenen. Samtidigt har Alexander Grove kämpat med covid-19 i omgångar.

– Nu är det bra. Pandemin var inte så bra, vi hade covid hemma flera gånger under pandemin. Så vi var lite oroliga för tre veckor sen. Men nu är det bra, säger Alexander Grove samtidigt som Kalle Leander poängterar att han inte drabbats av coronaviruset.

Kalle i Tenori med ”La Stella” i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

– Jag är absolut trött på det. Jag tappade jag min röst i fyra veckor, sen kom tredje gången nu under omikron som vi fick in i familjen, säger Grove.

Tenori om Marianne Mörck: ”Hon är så fantastisk”

Tenori berättar att covid-19-pandemin också stoppat dem från att genomföra flera föreställningar tillsammans med operasångerskan och skådespelaren Marianne Mörck.

– Hon så fantastisk. Vi hade fantastisk roligt på Maximteatern. Hon är så rolig jobba med. Så bra på scenen, så snabb med allt. Vi var med i Bingolotto och hade turen att få göra det med Marianne.

Duon förklarar att de hade en två timmar lång föreställning inplanerad, som dock stoppades på grund av restriktionerna under pandemin.

– Vi har jobbat tillsammans flera gånger i Skåne också. Det var så synd med pandemin som ställde in mitt i allt. Vi hann bara göra tre-fyra föreställningar, säger Leander.

Kommer ni att försöka göra fler föreställningar med Marianne Mörck i framtiden?

– Vi hoppas absolut på det i framtiden. Problemet med Marianne är att hon är så populär, säger Alexander Grove och skrattar.

STOCKHOLM 20210812 Operasångerskan och skådespelaren Marianne Mörck Foto Stefan Jerrevång / TT

Har ni pratat med henne nu i samband med att ni är med i Melodifestivalen?

– Nej inte inför Mello. Marianne så upptagen med att filma tv. Vi pratar om framtiden men hon är fullbokad på två år. Nästa samtal vi ska ha måste vi planera framtiden. Hon är så rolig, en svensk institution.

Efter Mello-äventyret väntar turné för Tenori.

– Vi har andra populära gäster på vår turné i höst. Sen kommer vi även att gigga i vår. Från september till november blir det fullskalig turné, säger Kalle Leander.

Tenori-Kalle om jämförelserna med Jussi Björling

Jag läste i en recension att ni jämförts med Jussi Björling?

– Ja, jag har då i Sverige blivit jämfört i ett par artiklar med Jussi. Det är otroligt hedrande. Jussi var väldigt tidig en idol för mig, och jag minns när jag fick min första operaskiva av mamma. Det är oroligt hedrade att läsa sådana ord, säger Kalle Leander.

Vad har Jussi betytt för svenskt musikliv?

– Han rankas ju som en av världens topp fem tenorer genom alla tider. Vi har studerat så många talanger, och många tenorer tycker att Jussi Björling är en av de mest tekniskt rena talangerna någonsin. Jag som engelsk tenor har lyssnat på Jussi i så många år, hela repertoaren. Jussi är däruppe bland några av världens bästa och det kommer gå till historien. Det är bara synd att vi båda är lite för unga. Vi kunde inte ju inte träffa honom, han dog så ung, säger Alexander Grove.

Tenori-Alexander med ”La Stella” i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

Hur är det med nervositeten inför Melodifestivaldebuten? 

– Det är första gången i Melodifestivalen för oss, det är roligt. Vi är inte så vara vid att vara i en arena. Samtidigt som ett operahus inte är så annorlunda. Vi har lite mer tid på oss vanligtvis, runt tre timmar långa föreställningar, men annars är det ganska likt, säger Alexander Grove.

Vad tycker ni om de andra artisterna i år?

– Alla är bra självklart. Jag tyckte att Liamoo hade en cool sång, säger Alexander Grove.

Vad kommer ni att bjuda tittarna på? 

– Vi kommer bjuda på en klassisk Mello-schlager med extra allt och grädde på toppen. Jag hoppas det blir ett livfullt och energirikt nummer med fantastisk scenshow. Det är ganska lyxigt, elegant och rent, säger Kalle Leander.

Foto: Annika Berglund/SVT

Det blir det också pyrotekniskt regn i ert nummer, det ser lite farligt ut? 

– Det slickade nästan Alex i ryggen, 20 centimeter längre fram. Det ser nog kanske lite närmare ut än vad det är. Skämt å sido, det är tillräckligt säkerhetsavstånd, säger Kalle.

– Det ser värre ut än det är. Vi har varit med om farligare saker på operascenen. Så länge man håller koll på säkerhetsanvisningarna så går det bra. Det finns alltid en risk om man inte följer det.

Här kan man se hur det såg ut när Tenori och Marianne Mörck uppträdde i Bingolotto förra året:

Tenori går ut med startnummer fyra i Melodifestivalens fjärde och sista deltävling 2022. Mellon avgörs på lördag klockan 20.00 i SVT1.

Vad tycker du om årets Melodifestival? Skriv gärna en kommentar.