Ett djärvt drag för sin tid.
Plötsligt dök en halvnaken man upp på scenen i det svenska Eurovision-bidraget.
Här är bakgrunden till Lasse Holms och Monica Törnells framträdande.
Melodifestivalens långa historia är full av spänning, vändningar och dramatik.
Under årens lopp har SVT flera gånger försökt förnya och modernisera festivalen som en gång i tiden i folkmun var mer känt som ”schlager-SM”.
1986 års version av Mellon präglades framför allt av två stora förändringar.
Dels skrotades orkestern.
Dessutom framfördes bidragen i form av musikvideor – och inte som scenframträdanden.
Dirigenten Anders Berglund, som senare också blev känd i SVT:s ”Så ska det låta”, blev därmed petad från sitt uppdrag som orkesterledare i den svenska uttagningen till Eurovision.
I vår är han aktuell med föreställningen ”Alla älskar Eurovision” tillsammans med bland andra Måns Zelmerlöw och Malmö symfoniorkester på Malmö Live.
Artikeln fortsätter under bilden.
– 1986 hände något ganska lustigt, då bestämdes det plötsligt att det inte skulle vara några orkestrar i Melodifestivalen. Då surnade jag till, och skickade in en låt själv som kom med. Det var ren tur, säger Anders Berglund till Nöjeslivet.
Bidraget ”Du förför mig”, som framfördes av Git Persson, kom på sjätte plats – men har framför allt blivit ihågkommen på grund av att en viss, känd författare medverkade i videoklippet …
– Det var lite roligt i och med att de inte blev av med mig i alla fall, trots orkestern. Det var speciellt eftersom alla bidrag skulle representeras av en video. Just den här videon var lite speciell men av någon anledning lyckades man få med Jan Guillou som någon slags vampyr i en säng som Kim Persson svärmade runt. Haha. Hur han ställde upp på det vet jag fortfarande inte, säger Berglund.
Har du inte försökt ta reda på det då?
– Nej, men om jag träffar honom någon gång ska jag fråga!
Artikeln fortsätter under videoklippet.
Vann Mellon det året gjorde Lasse Holm och Monica Törnell med ”E de det här du kallar kärlek”.
Väl i Eurovision Song Contest var det dock inga musikvideo-framträdanden som gällde.
Därför tvingades SVT ta tillbaka Berglund som orkesterledare.
– Sen fick jag min revansch ändå, när finalen gick i Bergen i Norge var det levande orkester. Så där fick jag åka med ändå och tävla, säger Berglund.
Sanningen bakom halvnakna inslaget i Holms och Törnells bidrag
Lasse Holm och kompani valde att göra ett för tiden djärvt drag på scenen i Eurovision-finalen. Plötsligt, mitt under låten, kom en man i bar överkropp in på scenen och spelade gitarr.
Artikeln fortsätter under bilden.
– Det var helt galet, för det var ett helt galet gäng som körade. Lasse Holm ville ha med producenten för den svenska finalen, en SVT-kille som hette Sten Carlberg. Han var jazzgitarrist i botten, sen jobbade han också som producent och projektledare på Sveriges Television. Han hade bland annat skrivit låten ”Sommar, sommar”, vinjetten till sommarprogrammet. En skön kille. Han var med och fejkspelade gitarr då, med bar överkropp. Han såg inte klok ut! Haha.
Det måste ha varit fräckt på den tiden?
– Ja, det var lite annorlunda.
För Berglunds del var Eurovision-äventyret dessutom en kamp mot klockan.
Artikeln fortsätter under videoklippet.
– Under repetitionsveckan i Bergen då man repade tisdag, onsdag, torsdag, fredag innan sändning på lördag. Jag var med och repade på tisdagen, sen flög jag tillbaka till Sverige för jag skulle spela på kungens 40-årsdag på Drottningholm. Sen flög jag tillbaka på torsdagen igen till Bergen.
Fick du någon lycka till-hälsning då från kungafamiljen?
– Nja, haha. Ja, det fick jag kanske antagligen. Det var mer av privat kalas på Drottningholm. Vi spelade med ett band som hette Little Mike and the Sweet Soul Music Band och spelade på hans kalas efter hans önskemål, säger Berglund och fortsätter:
– Det var ett band som vi startade på 80-talet med ett ganska kul gäng. Nisse Landgren, Mike Watson, Lasse Welander, Clabbe (af Geijerstam) och ett helt gäng musiker. Det började som ett hobbyprojekt men vi höll på i flera år, det blev så populärt. Vi spelade soulmusik.
Vad minns du bäst från Eurovision 1986 och ”E de det här du kallar kärlek”? Skriv gärna en kommentar!