SVT i krismöte inför Andra chansen – artisten hotade hoppa av: ”Jag blev sur och ville…”

Mendez uppträdde i en tröja föreställande en svart hund, som använts under protester i Sydamerika vid flera tillfällen, i deltävlingen i Göteborg.
Då den enligt SVT kan ses som politisk stoppade man därför artisten från att använda den i andra chansen, något som gjorde Mendez rasande och hotade med att hoppa av.
– Jag tyckte det var löjligt, säger han till Aftonbladet.

Mendez tog sig via deltävlingen i Göteborg vidare till Andra chansen i Melodifestivalen.

SVT stoppar Mendez tröja

44-åringen sjunger låten ”Vamos Amigos” tillsammans med Alvaro Estrella, men en detalj i uppträdandet fick SVT att reagera.

GÖTEBORG 20200208 Mendez och Alvaro Estrella framför sitt bidrag Vamos Amigos under Melodifestivalens deltävling två i Scandinavium på lördagen. Foto Claudio Bresciani / TT

Mendez bar en röd tröja föreställande en svart hund. Det visade sig att hunden som går under namnet ”Negro Matapacos” (Den svarta polismördaren på svenska” använts vid demonstrationer i Santiago under 2010-talet samt vid demonstrationerna i Chile i fjol, rapporterar Aftonbladet.

Det gjorde att SVT strax efter deltävlingen tog beslutet att stoppa Mendez från att bära tröjan i Andra chansen, då den enligt Melodifestivalens projektledare Anette Helenius har ett ”regimkritiskt symbolvärde i Chile”.

Hotade hoppa av: ”Blev sur”

I en intervju med Aftonbladet berättar han att hunden dog under en demonstration, men att han inte vill göra ett politiskt budskap av det.

Mendez blev rasande över SVT:s beslut och hotade med att hoppa av tävlingen innan Andra chansen.

– Jag blev sur och ville dra, säger han.

SVT valde att kalla till ett krismöte för att diskutera situationen med Mendez.

Uppträder för fansens skull

Till slut valde artisten att trots ilskan genomföra sin medverkan i Melodifestivalen för sina fans skull.

– Jag måste tänka på dem som älskar mig, som tror på mig. Därför stannar jag kvar, annars hade jag dragit den dag de förbjöd mig att ha den t-shirten, säger Mendez till Aftonbladet.