SVT sätter in krisåtgärd i Mello-finalen – så ska artisterna och publiken skyddas

Coronavirusets spridning har lett till inställda evenemang runt om i Europa.
Trots det har SVT valt att fortsatt genomföra Melodifestivalen inför publik som planerat på Friends Arena.
Men inför finalen har SVT valt att införa en krisåtgärd och placerat ut handsprit runt om i arenan och även i artisternas greenroom, rapporterar Expressen.

Många oroar sig för coronavirusets spridning runt om Europa, och Sverige. Flera evenemang har ställts in, bland annat idrotts- och kulturevenemang.

Oro för Coronaviruset

Danmark valde nyligen att genomföra deras motsvarighet till Melodifestivalen utan publik. Det var länge osäkert huruvida den svenska Mello-finalen skulle genomföras inför publik.

Foto: Claudio Bresciani / TT

SVT satt i ett krismöte tillsammans med produktionsansvariga företaget Live Nation. Beslutet togs då att Mello-finalen på Friends kommer genomföras som planerad.

SVT:s krisdrag i Mello-finalen

Samtidigt uppmanar man människor som har biljetter till finalen, men som varit i ett riskområde för coronaviruset, att stanna hemma. Vid uppvisande av resedokument kan man därefter få pengarna tillbaka.

– Vi har verkligen vridit och vänt på det här och jag tycker det känns bra att vi gick ut med uppmaning från SVT om att man faktiskt ska hålla sig härifrån om man vet man sig att man kan vara en potentiell risk. Vi har tagit ett extra ansvar och jag hoppas att besökarna också gör det, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, till Expressen.

På grund av den stora oron kring coronavirusets spridning har Melodifestivalen-ledningen vidtagit åtgärder. Runt om i arenan står handsprit utplacerade, och även artisterna skyddas.

Så ska artisterna skyddas: ”Tar på många”

Även i greenroom, där artisterna sitter efter de uppträtt, har produktionen ställt ut handsprit.

Dotter framför sitt bidrag under torsdagens repetitioner inför finalen i Melodifestivalen i Friends Arena. Foto Jonas Ekströmer / TT

Artisterna är medvetna om riskerna och vet att det är viktigt med hygienen, särskilt en kväll som denna med många människor på samma pltas.

– Man går ju och ta på väldigt många barnhänder här ute. Det blir många bakterier. Det är bra att hålla sig så ren som möjligt, säger Johanna ”Dotter” Jansson till Expressen.

– Vi tar i extremt många händer. Det är bra att vara hygienisk, säger Felix Sandman.