SVT:s vändning efter tittarnas raseri mot Mello – vägrar visa avgörande detaljen: ”Vår avsikt…”

Röstningen i Melodifestivalens tredje deltävling väckte stor dramatik, både under sändningen och efter att kamerorna stängts av.

Tittarna rasade mot hur röstningen gått till och efter kritiken svarade SVT med att all statistik kommer visas i slutet av säsongen – något som de nu backar från, enligt Aftonbladet.

Efter helgens tredje deltävling i Melodifestivalen väcktes en tittarstorm mot SVT och det nya röstningssystemet, något som Nöjeslivet tidigare rapporterat om.

Det var när Lisa Miskovsky som såg ut att säkra en finalplats, plötsligt snuvades på segern då hon i sista röstningsomgången endast fick 1 poäng av åldersgruppen 16 till 29-åringar.

Lisa Miskovsky hade i tidigare röstomgångar fått höga poäng och var på väg mot final. I stället fick tidigare bottenplacerade Tribe Friday 10-poängaren, vilket förändrade resultatet helt.

Lisa Miskovsky
Lisa Miskovsky i Melodifestivalen 2022- Foto: Fredrik Sandberg / TT

Lisa Miskovsky fick nöja sig med en semifinalplats, medan Faith Kakembo i stället gick till final ihop med Anders Bagge.

Efter tävlingen reagerade tittarna starkt mot resultatet och gick ut och riktade skarp kritik mot SVT. Det som väckt reaktioner är hur poängen kan skilja sig så markant i just en åldersgrupp, gentemot hur de andra åldersgrupperna röstat.

Folk har därför ställt sig frågan om resultatet verkligen stämmer.

Stor dramatik vid avgörandet

Rösterna från åldersgruppen 16 till 29-åringar presenterades dessutom sist, vilket skapade en stor dramatik. Enligt Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen, var det ett aktivt val, då de siffrorna avvek från resten.

– Vi tyckte att det skulle bli spännande eftersom den också var avgörande för tävlingen. Sen tycker jag att det är tråkigt att det väcker den här typen av spekulationer. Vår avsikt har ju tvärtom varit att vara väldigt transparenta med hur tittarna valt att lägga sina poäng. Men jag förstår att ju mer information man har ju fler frågor väcker det, säger hon till Aftonbladet.

Anette Brattström, projektledare Melodifestivalen
Foto: Janerik Henriksson/TT

Vägrar ge ut statistiken

Tittarna har efterfrågat en granskning av röstningen och att SVT bör presentera en särredovisning av hur många i åldersgruppen 16 till 29-åringar som röstade på respektive bidrag.

Enligt Aftonbladet har SVT tidigare sagt att de ska gå ut med samtlig statistik efter finalen, något som de nu backar från.

– Nej, det kommer vi inte göra. Vi kommer att redovisa samtliga röster som respektive artist har fått totalt. Så ”samtlig statistik” är en felsägning, vi kommer inte gå ut med all rådata. Vi kommer att gå ut med den informationen som vi tycker är mest beskrivande för hur tittarna har röstat, säger Anette Brattström till Aftonbladet.

Informationen är missvisande

Tittarna kommer alltså inte kunna se hur många som röstat på bidragen i respektive ålderskategori, inte heller efter finalen. Anette Brattström säger till Aftonbladet att den informationen är missvisande.

– Syftet med åldersindelningarna är att vi såg att vissa åldrar röstar mer i sin telefon än andra. Vi ser exempelvis tydliga skillnader och att man är mindre engagerad i att rösta i appen om man är över 75 än om man är mellan 10 och 15. Så mängden röster som kommer in blir därför missvisande.

Vad tycker du om det här? Kommentera gärna!