Tess Merkels besked om maken Kenny – ärliga orden i Melodifestivalen 2021 efter tuffa tiden: ”Vill leva i kärlek”

Foto: Stina Stjernkvist/SVT/Instagram @kennysolomons

För första gången ensam längst fram på scen.
Nu berättar Tess Merkel om stödet från Alcazar-vännerna och familjen – efter den tunga tiden.
– Jag vill leva i kärlek, hitta lyckan och vara tacksam och se allt jag har, smått som stort, säger hon till Nöjeslivet.

Hon är tillbaka på Melodifestivalens scen. Men den här gången för första gången som soloartist.

Förra Alcazar-medlemmen och Mello-veteranen Tess Merkel, 50, berättar att låten ”Good life” kom till ”under en väldigt deppig och tung period i mitt liv”.

– Det är väldigt märkligt, men nu på något sätt efter att det har gått ett år med det här med corona har man vant sig lite grann. Ingenting är som det brukar längre, Melodifestivalen inkluderat och därför det är så himla mäktigt att de hittat ett sätt och grepp att Mello kan få fortsätta, speciellt när vi behöver ljuset, glädjen och festen som mest. Det känns speciellt för mig vara med under rådande omständigheter, säger Tess Merkel till Nöjeslivet.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

På lördag står hon för första gången som soloartist på Melodifestivalens scen – och hon har med sig ett hemligt vapen: sina höga, röda platåskor.

– Det där är mina skönaste skor. Sen tyckte jag det var roligt att ha dem, säger hon om de höga klackarna.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Hela fem gånger har hon tävlat tillsammans med Alcazar i Melodifestivalen. Gruppen gjorde sin sista (?) spelning tillsammans på nyårsafton 2018. Sedan dess har bland annat Lina Hedlund tävlat som soloartist i schlagern.

Bröt ihop efter orden från Alcazar-kollegorna

Tess Merkel berättar att hon nyligen blev överraskad när både Hedlund och Andreas Lundstedt nyligen överraskade henne i Nyhetsmorgon där hon själv intervjuades.

– Vi är som syskon, och har en enorm kärlek till varandra. Jag blev överrumplad i Nyhetsmorgon där de fanns med på länk. Efteråt blev jag alldeles överrumplad av känslorna. Det var inte efteråt när det slog mig att, ”wow jag gör det här själv nu”, säger hon.

Hon bröt ihop i taxin på väg från TV4-studion.

– Det var alla möjliga känslor. Sorg, saknad, kärlek… De är ju mina bandkompisar och vänner. Samtidigt som jag känner den här längtan efter att få stå på scen igen, som jag får ynnesten att göra på lördag. Alla känslor bara kom på samma gång i taxin och jag bröt ihop. Taxichuaffören måste ha undrat vad jag höll på med. Det var mycket känslor helt enkelt, säger Tess och skrattar.

Hon känner stödet från Alcazar-vännerna inför lördagens deltävling.

– Ja, och vi är väldigt bra i Alcazar på stötta varandra. Vi har varit med om så mycket tillsammans.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Kan det bli aktuellt med en återförening i framtiden?

– Jag vet inte men man vet ju aldrig, och vi har sagt det många gånger. Men just nu känner jag passion för den musik jag skapar här och nu och att kunna göra 100 procent jag. I alltifrån steg och uttryck, säger Tess.

– Jag lever för de tre minuter som jag får göra på lördag, och kanske aldrig mer får göra igen. Jag kommer suga ut varenda andetag som jag får i det här numret.

Tuffa utmaningen: ”Förfärligt coolt”

Tess Merkel förklarar att hela bidraget ”andas” henne. Låten har hon skrivit tillsammans med Palle Hammarlund, Tony Malm, och Mats Tärnfors.

– Vi har hittat den kreativa kraften under en pandemi och hur det kan vara i en pandemi när konstnärer inte får göra det man är bra på. Allt från låtskrivare till mixare till språket, allt finns i låten. Samtidigt har inte jag något stort skivbolag i ryggen som berättar för mig hur vi ska göra det här, utan gör det helt indepentent. Det är förförligt coolt, säger Tess.

Hon hoppas nu kunna skapa lite glädje för alla tv-tittare i tråkiga pandemitider.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

– Alla därute ska kunna vara en del av det här. Utan att låta pretentiös så vill jag att vi skapar det här tillsammans, hittar kraften i att ”nu har vi kämpat nog”. Nu vill vi lyfta huvudet framåt och uppåt, ljust och färgstarkt. Folk har förlorat jobb, inte umgåtts, inte gått på fest… Jag vill att vi ska hitta ett hopp och en kreativ framåtanda i min låt.

Under hösten var det rubriker att Tess Merkel och maken Kenny Solomons skulle gå skilda vägar. De pratade om att lämna in skilsmässoansökan men så blev det inte. De är i dag fortfarande ett par, berättar hon.

Du sjunger ”I feel love”, jag känner kärlek – stämmer det in på dig i dag?

– Ja, absolut. Låten kommer från en depression och kris i mitt liv. Jag bestämde mig att, så här vill jag leva mitt liv. Jag vill leva i kärlek, hitta lyckan och vara tacksam och se allt jag har, smått som stort, säger Tess till Nöjeslivet.

Stödet från maken Kenny Solomons

På lördag räknar hon med stöd från maken Kenny Solomons och sina barn – om än inte på plats i kulissen på Melodifestivalen på grund av SVT:s coronaregler.

– Mina barn är ju på sitt håll, och eftersom det är så otroligt strikta regler kommer vi inte kunna fira på samma sätt här, säger Tess och syftar på arenan Annexet intill Globen där Melodifestivalen i år avgörs.

– Men jag tror säkert att min man kommer hit efteråt och delar den här kvällen. Sen så har vi ju facetime också så klart, säger Merkel.

För några veckor sedan firade de sin bröllopsdag och Tess hyllades då av maken i ett känslosamt inlägg på Instagram. Artisten gifte sig med modellen i januari 2017.

Paret har även varit med i ”Hela kändis-Sverige bakar” på TV4.

Hur ser du på framtiden efter Melodifestivalen?

– Det märkliga i den här konstiga tiden som på något sätt frusit fast i en kollektiv depression är ju att ingen vet vad som väntar runt hörnet. Alla är ovetande om vad som kommer ske. Jag vet bara att i min framtid är det här bara starten på någonting mer. Jag har mer låtar på gång, mer musik, mer kreativitet, mer nummer att göra än någonsin. Det är en kickstart för good life, ett bra liv. Jag kommer fortsätta sprida party- och festmusik.

Melodifestivalens fjärde deltävling 2021 avgörs lördag 27 februari klockan 20.00 i SVT1.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vad tycker du om Melodifestivalen? Skriv gärna en kommentar och berätta vem du hejar på och dela inlägget vidare på Facebook!

Exit mobile version