Tone Sekelius om hatet – starka orden: ”Det är sjukt”

Tone Sekelius har på bara några år vuxit sig allt större inom den svenska musikbranschen.

Nu har det blivit dags för henne att inta scenen i Friends Arena för finalen i Melodifestivalen 2023.

Men att leva som offentlig transperson är inte alltid lätt, och i en intervju med Nöjeslivet berättar artisten om det hat hon tvingas utstå.

– Jag tycker det är sjukt, säger hon.

Tone Sekelius, 25, imponerade stort med sin Melodifestivalendebut förra året.

Många tyckte att hon gjorde väldigt bra ifrån sig och tillsist slutade hon på en femteplats i tävlingen med låten ”My Way.”

Monica Zetterlund: Hur gick det till när hennes lägenhet plötsligt fattade eld? Och vad blev hennes absolut sista ord i livet? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:

En tid hon ser tillbaka på med stor glädje.

– Det är ett av de absolut bästa minnena från mitt liv. Jag utvecklades så himla mycket, både som artist och som privatperson. Det var så mycket som hände, det var så fett, det var som att uppleva en dröm, har hon berättat för Nöjeslivet.

Här kan du se hennes låt från i fjol:

Därefter har vi fått se henne i mängder av olika sammanhang.

Hon har ställt upp i tv-program, radio, stått på stora scener och agerat programledare för ”Paradise.”

Tone Sekelius med ”Rhythm Of My Show”

Nu är artisten återigen aktuell i Mello och även den här gången har det hittills gått väldigt bra för henne.

Tone Sekelius
Foto: Janne Danielsson/SVT Pressbild.

Hon var först ut i första deltävlingen med låten ”Rhythm Of My Show” som hon skrivit tillsammans med Anderz Wrethov, Dino Medanhodzic och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt.

Här kan du se hennes bidrag:

Svenska folket skickade henne då direkt till final och lyckan var väldigt stor.

”Är så så så tacksam för alla röster och support. Är helt tagen fortfarande,” skrev Tone på sin Instagram efter deltävlingen.

Men även om det är väldigt många som uppskattar Tone och älskar att följa henne så finns det dessvärre också en annan sida av myntet.

Tvingas utstå hat

Hon har flera gånger om berättat om det hat som hon tvingas utstå, främst kopplat till faktumet att hon är en transkvinna.

– Innan kunde det vara så här, någon tycker jag är ful, ja sure. Men nu är det att folk ska liksom förminska mig, folk förminskar transpersoner, berättade hon i  Morgonpasset i P3 i somras.

. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Inför Melodifestivalen berättade hon för Nöjeslivet att det finns olika typer av hat, och att vissa är värre än andra.

– Det är skillnad på när någon skriver mitt gamla namn och pronomen endast för att provocera och när någon som är över 45 år gammal på Facebook skriver ett långt inlägg om varför jag är en hemsk människa och inte borde få mer tv-tid. Det är två helt olika typer av hat, säger hon.

Det hon först och främst fått nog av är de vuxna personer som lägger ner mycket tid och energi på att skriva elaka saker.

– Jag tar inte åt mig så mycket när ungdomar försöker provocera, men jag tycker det är sjukt när vuxna människor tar sig tid och skriver en lång utläggning om varför man inte är värdefull. Det tycker jag är helt stört.

Tone Sekelius
Foto: Youtube/SVT

Vissa dagar är värre än andra

Tone förklarar att hon är medveten om att många bara vill väcka reaktioner, och att det hatet är sådant som hon har enklare att tänka bort.

– Någonstans så får man bara tänka bort det mesta av hatet. För väldigt mycket av det är baserat på att man vill att jag ska bli provocerad och reagera på det. 

Tone Sekelius
Foto: Daniela Spiroska, Emperial AB

I hur stor utsträckning det påverkar henne har mycket att göra med hennes eget mående för stunden.

– Vissa dagar påverkar det mig mer, andra dagar rör det mig inte i ryggen. Så det är väldigt olika beroende på hur man mår skulle jag säga, säger Tone.

Var nervös inför Melodifestivalen

Inför hennes medverkan i Melodifestivalen 2022 fanns en viss nervositet gällande den breda publik som programmet har.

Men det vändes snabbt och den stora mängden kärlek var helt klart det som fastnade hos artisten.

– Jag var väldigt nervös för det, eftersom Mello är ett väldigt stort program och man exponeras för många människor. Men jag kände mig väldigt omhändertagen och fick väldigt mycket kärlek. Det var en väldigt fin upplevelse, berättar hon.

Tone på genrep. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Vi tycker du är fantastisk och önskar dig stort lycka till, Tone!