Tone Sekelius: Kön, ålder, läggning, och Melodifestivalen

Delfinalerna i Melodifestivalen 2022 har sannerligen blandat erfarna schlagerveteraner med okända doldisar som sjungit sig raka vägen in i svenska folkets hjärtan. 

En av årets nykomlingar i Mello-sammanhang är transpersonen Tone Sekelius, som i semifinalen knep en av de sista finalplatserna i Friends Arena den 12 mars. Men även om Tone debuterar i Melodifestivalen så är det många som känner igen henne och är nyfikna på vad hon gjort innan. Här är allt du behöver veta om den unga influencern. 

Vem är Tone Sekelius? 

Tone Sekelius, född Thomas Peter Sekelius, är en svensk videobloggare som har över 300 000 prenumeranter på YouTube. Hennes videos blandar sminktips, reflektioner kring att vara trans, matlagning och krimhistorier. 

Bakgrund

Det var Tones (då Thomas) färdigheter som sminkös som gjorde att hon vann Årets style-video på Guldtuben 2017. Detta fick hennes YouTube-kanal att växa. Samma år vann hon kategorin Årets HBTQ-youtuber på QX Gaygalan. 

2017 var ett händelserikt år för Tone då hon också släppte två singlar: Awakening och One More In The Crowd, som även blev officiell låt i Stockholm Pride det året.

Tone Sekelius namnbyte

Vad hette Tone Sekelius som man?

Tone hette tidigare Thomas Peter Sekelius, men gjorde ett namnbyte till Tone i februari 2021, när hon valde att komma ut som transperson

Hur gammal är Tone Sekelius? 

Tone Sekelius, föddes som Thomas Sekelius i Växjö den 16 juli 1997. När hon debuterade i melodifestivalen 2022 var hon 24 år gammal. Tone Sekelius har en mamma, en pappa och en syster. 

Tone (tidigare Thomas) Sekelius
Tone (då Thomas) Sekelius i en intervju i Nyhetsmorgon 2017. Foto: TV4

Vilket kön är Tone Sekelius? 

Tone föddes som man, men kom ut som transperson den 21 februari 2021. Det var i en YouTube-video med namnet JAG ÄR TRANS  som Tone bekräftade sin transsexualitet. I samband med det släpptes en dokumentär om Tone och hennes identitietsresa på Discovery plus.

Tone är i år med på Expressen lista över 100 svenska kvinnor 2022.

Tone Sekelius kommer ut som trans.
Tone kommer ut som trans. Foto: YouTube/Tone Sekelius

Har Tone Sekelius gjort ett könsbyte? 

Både i YouTube-videos och i intervjuer har Tone Sekelius berättat att hon gjort en könsutredning och påbörjat en hormonbehandling, och att hon valt att ta en sak i taget. 

– Till en början ville jag göra allt direkt. Men man behöver inte genomgå könskorrigering, fixa brösten, operera näsan och ja… se ut som Barbie efter två år. När jag träffade skådespelaren och transkvinnan Saga Becker tänkte jag om. Hon berättade om sina erfarenheter och tankar. Nu vill jag ta en sak i taget. Först var det könsutredning och hormonbehandling, sedan får vi se vad som händer vidare, och när, säger Tone i en intervju med Allas

Frusit ner spermier

I en YouTube-video från 2021 berättar Tone att hon frusit ner spermier för att öka chanserna för att få biologiska barn i framtiden. 

Tone Sekelius i Melodifestivalen 2022.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tone Sekelius trans och läggning

Vem dejtar Tone Sekelius?

Efter att ha fått många frågor gällande sin sexuella läggning och dejting så valde Tone stilla en del funderingar i en video på YouTube. 

Tone har tidigare kommit ut som gay och sedan som pansexuell. Hon har tidigare berättar hon tittat på en hel del män på Tinder, men att hon inte känt så mycket mer än att de ser bra ut. Det senaste uttalandet gällande hennes dejting var att hon inte vill träffa någon just nu. 

– Jag är inte intresserad av någon slags sexuell relation för tillfället heller för att jag har noll sexlust, säger Tone i en video på sin egen kanal.

Varför känner man igen Tone Sekelius? 

Tone prisades som YouTuber redan 2017, och har sedan dess varit en känd influencer som synts i flera mediala sammanhang.

En av årets hyllade kvinnor

På Instagram har Tone över 200 000 följare, och nyligen blev hon uppmärksammad på Expressens lista över årets 100 svenska kvinnor som är förebilder eller sticker ut. 

”Youtubern Tone Sekelius har sedan 2015 bjudit sina följare på sminktips, blandat med starka vittnesmål om att först komma ut som homosexuell och därefter som transperson. Har gett ut en bok om smink, varit med i en dokumentär om transidentitet på Discovery+, och i år gick hon till final i Melodifestivalen med sin låt ”My way””, lyder motiveringen som gav Tone en plats på listan.

Tone Sekelius tävlar i finalen av Melodifestivalen 2022, med egna låten ”My Way”.