Foto: Annika Berglund/SVT

Anders Bagge gör debut i Melodifestivalen 2022 – efter svåra sorgen bakom kulisserna: ”Lyssnar däruppe”

Debut i Melodifestivalen vid 53 års ålder.
Då är nervositeten påtaglig för folkkäre musikprofilen Anders Bagge.
– Vad har jag gett mig in på? skriver han på Instagram.

I höstas blev Anders Bagge plötsligt klar för medverkan i Melodifestivalen 2022.

Den folkkäre tv-profilen, Idol-jurymedlemmen och framför allt framgångsrike musikproducenten, berättade då om valet att ställa upp i Sveriges största underhållningsprogram i SVT.

Vid 53 års ålder gör han schlagerdebut på lördagskvällen i den tredje deltävlingen i Avicii arena i Stockholm.

Anders Bagge med ”Bigger Than The Universe” i Melodifestivalen 2022, här blir han coachad på scen av SVT-produktionen. Foto: Annika Berglund/SVT

– Jag ska vara med i Mello 2022 och sjunga. Det är med skräckblandad förtjusning jag säger det. Och ännu mer läbbigt kommer det vara att gå upp på scen, sade Anders Bagge då i ett videoklipp på Melodifestivalens sociala medier.

Och fortsatte:

– Men å andra sidan har jag alltid suttit och tittat på en artist och inte varit på andra sidan, så jag vill lära mig.

Anders Bagge öppnar upp om artistdrömmarna

Förra våren gjorde Bagge en bejublad men också mycket oväntad insats i TV4:s nya underhållningsprogram ”Masked Singer Sverige” där han stod på scenen i en av de fantastiska scenkostymerna.

Anders Bagge med ”Bigger Than The Universe” i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

I en intervju med Nöjeslivet öppnade Anders Bagge upp om att han ibland tänkt att satsa på en sångkarriär, men att det funnits ett stort hinder.

 Jag ville bli artist när jag var ung. Jag uppträdde och fick en panikattack och kände att ”det här vill jag aldrig göra mer”. Då gick jag tillbaka och tänkte vad jag ville göra istället, då jag älskar musik, har Bagge tidigare sagt.

Intresse för honom som artist har funnits från skivbolagen.

 Under årens lopp har jag väl fått tio avtal i min hand, att de vill signa mig. Men jag har tackat nej, sade han då till Nöjeslivet.

Men nu är det alltså dags.

Anders Bagge gör debut i Melodifestivalen 2022 med ”Bigger Than The Universe”

På lördagskvällen tävlar han med bidraget ”Bigger Than The Universe” i Mello. Låten är skriven av Bagge själv i samarbete med schlagerveteranen Jimmy Jansson (som sjungit som soloartist i Melodifestivalen med ”Vi kan gunga” och ”Amanda”), samt ”Euphoria”-låtskrivarna Peter Boström och Thomas G:son.

Bagge har som musikproducent arbetat med världsstjärnor som Jennifer LopezMadonnaCeline DionJanet JacksonSantana och Enrique Iglesias.

Nu är det alltså han själv som står längst fram på scenen.

Anders Bagge fick kämpa med halsinfektion inför Melodifestivalen

Och förberedelserna har förstås varit noggranna. För två veckor sedan berättade Bagge att han drabbats av halsinfektion, och därför tvingats öva mycket.

– Övar och övar blir bättre och bättre efter min halsinfektion. Vilket läbbigt och spännande äventyr det ska bli! skrev Bagge på sin Instagram för två veckor sedan.

Och visst verkar det som om rösten håller! I veckan har Bagge imponerat med sin stämma på det repetitionsklipp i Stockholm som pressen fått ta del av.

Under fredagen är det skarpt läge. Då är det nämligen dags för publikt genrep i Avicii arena, även känt som Globen, och på lördagen är det direktsändning i SVT med avgörande omröstning som gäller.

Bagge har flera gånger berättat om sin nervositet inför Melodifestivalen.

– Har ett ”bra” team runt mig nu som supportar och tog bort en hel del av min nervositet, skriver han.

Den folkkäre musikprofilen har även laddat upp tillsammans med hustrun Johanna Lind Bagge och, förstås, parets fyrfotade familjemedlemmar.

– Vad vore man utan sina tjejer? Vilket underbart 6-pack, Iris, Sonja, Karin, Julia, Smilla och dig min galet häftiga hustru Johanna, skriver Bagge i ett inlägg på Instagram.

Och fortsätter:

Anders Bagge med ”Bigger Than The Universe” i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

– Nu börjar verkligen nedräkningen, på lördag står man där i Globen inte för att bara vinka till publiken…vad har jag gett mig in på? Helt ärligt så tycker jag det ska bli galet spännande, förvånad att jag känner så! Men det kan ju förändras ha ha, skriver Bagge.

Gör Mello-debut efter stora sorgen

Han kommer ha flera viktiga personer och husdjur i minnet när han kliver upp på Mello-scenen på lördagskvällen. Bagge skriver känslosamt om sin pappa, samt hundarna Ebba och Selma som lämnat jordelivet.

Pappan Sven-Olof Bagge var legendarisk musikförläggare, låtskrivare och producent på Metronome och skrev bland annat Sveriges Eurovision-bidrag ”Beatles” som framfördes av gruppen Forbes 1977. Han avled 69 år gammal 2003.

Anders Bagge har efter årsskiftet också berättat om sorgen efter sin älskade hund Selma som somnade in i januari efter att ha fått intensivvård.

– En sak jag dock hoppas på är att min käre mentor och far lyssnar däruppe med Ebba och Selma i sitt knä, då är allt fullbordat…, skriver Bagge inför sin Melodifestivaldebut.

Nu önskar vi Anders Bagge all lycka på Melodifestivalscenen!

Skriv gärna en kommentar!