Efter stora schlagerkaoset i Norge.
Nu avslöjar SVT krisplanen som ska rädda Melodifestivalen 2022.
– Det är klart att vi är oroliga för att tävlingen inte ska gå att genomföra, säger projektledaren Anette Brattström till nyhetsbyrån TT.
Melodifestivalen 2022 drar i gång på lördagen. Då inleds jakten på Sveriges nästa tävlande bidrag i Eurovision Song Contest, som avgörs senare i vår i italienska Turin, efter att Måneskin vann tävlingen 2021 med låten ”Zitti e buoni”.
Först ut i helgens deltävling är etablerade artister som tidigare vinnaren Robin Bengtsson och Shirley Clamp, men även nya stjärnskott som 18-åriga Malou Prytz och ”Young Royals”-stjärnan Omar Rudberg gör comeback i Mello. Som avgörs i Avicii Arena i Stockholm på lördagskvällen.
Tidigare i vinter kom nämligen SVT med beskedet att årets tilltänkta turné från norr till söder ställs in. Precis som förra året är det coronapandemin som sätter stopp för schlagertävlingen att ge sig ut på vägarna.
– Åh vad jag önskar att människor runt om i landet hade kunnat komma och titta på Melodifestivalen. Alla som hade sett fram emot sändningarna från Malmö, Göteborg, Lidköping, Linköping och Örnsköldsvik. Men läget är som det är och nu gör vi det bästa av situationen. Melodifestivalen är ju hela Sveriges fest och vi ska göra vårt yttersta för att skapa ett spännande tv-program som sprider värme och glädje när det behövs som mest, sade SVT:s vd Hanna Stjärne då i ett pressmeddelande.
Oron för Melodifestivalen 2022 – kaos i Norge
I stället kommer tävlingen i år sändas från Stockholm – i Avicii Arena, tidigare känt som Globen, respektive Friends Arena.
Till Mello-sändningarna välkomnas publik – och från och med den andra deltävlingen finns möjligheten för arrangören att öppna upp för fler publikplatser, eftersom coronarestiktionerna i Sverige hävs den 9 februari.
I Norge har motsvarigheten till Melodifestivalen den senaste tiden brottats med coronakaos, när en grupp insjuknade och kort inpå sändning tvingades byta plats med en annan artist.
– Det är klart att vi är oroliga för att tävlingen inte ska gå att genomföra, men där har vi också erfarenhet från tidigare år med back up-planer, säger Anette Brattström i en intervju med nyhetsbyrån TT.
För att undvika en liknande situation som i norska schlagertävlingen, satsar SVT stenhårt på beprövade smittskyddsåtgärder som handsprit, munskydd och att hålla avstånd.
– Det finns en risk och det vore hemskt att behöva tänka om i programmet, även vad gäller tävlingsdelen. Men det är också ett personligt ansvar som alla har, att inte utsätta sig för trånga miljöer och smitta. Vi kan inte göra mer än vi gör.
SVT:s krisplan – om programledaren Oscar Zia blir sjuk
Årets programledare Oscar Zia gjorde stor succé redan i fjol när han ledde en av deltävlingarna tillsammans med artistkollegan Anis don Demina.
– Helvete. Jag njöt hela kvällen igår. Tack för allt fint ni har skrivit. Tack SVT. Tack alla bakom scen, ni vet vilka ni är. Tack Anis du är otrolig, skrev han då på Instagram.
Duon hyllades stort av tittarna efteråt – och Zia belönades alltså med att få leda hela showen i år.
Men vad händer om den skånske stjärnan skulle insjukna i covid-19 och tvingas kasta in handduken under den sex veckor långa Melodifestivalperioden?
Enligt SVT har Melodifestivalen en krisplan – som kan aktiveras om olyckan skulle vara framme under den rekordhöga corona-smittspridning som just nu finns i samhället med den nya omikron-varianten.
– Det finns en plan B, men det är ingenting jag vill gå ut och berätta om. Vi kommer att kunna lösa det på ett bra sätt.
De flesta åtgärder mot covid-19 upphör i Sverige onsdagen den 9 februari, och då upphör den även att klassas som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten.
Melodifestivalens första deltävling avgörs lördag 5 februari 20.00 i SVT1. Ska du titta? Ser du fram emot Mello? Skriv gärna en kommentar!