Foto: TT

Kritik mot Lundvik – därför sågas han inför comebacken

John Lundvik gör comeback i Melodifestivalen – tre år efter vinsten.
Men inför tävlingen på lördag sågas stjärnans bidrag ”Änglavakt”.

Melodifestivalens andra deltävling avgörs på lördagen i SVT. Efter att Cornelia Jakobs och Robin Bengtsson gick vidare till final förra helgen, ska svenska folket nu utse ytterligare två finalister (och två semifinalister) i schlagerdeltävlingen som avgörs i Avicii arena, även känt som Globen i Stockholm.

Den här gången återvänder flera tidigare finalister från tävlingens nutida historia – såsom Liam ”Liamoo” Cacatian Thomassen, Alvaro Estrella, Lisa Ajax, i duett med Niello, och så den tidigare vinnaren John Lundvik.

KARLSTAD 20180201 Artisten John Lundvik under en pressträff i greenroom i Löfbergs Arena inför deltävling 1 i Melodifestivalen 2018. Foto: Fredrik Sandberg / TT
KARLSTAD 20180201 Artisten John Lundvik under en pressträff i greenroom i Löfbergs Arena inför deltävling 1 i Melodifestivalen 2018. Foto: Fredrik Sandberg / TT

John Lundvik gör comeback – tre år efter stora segern i Melodifestivalen

Han har tidigare haft stora succéer i tävlingen med tredjeplatsen 2018 (”My Turn”) och segern 2019 (”Too Late For Love”). Därefter nådde han en hedersam femteplats för Sverige i Eurovision Song Contest. I den spännande finalen stod det till slut mellan Lundvik och Nederländernas bidrag när de sista rösterna skulle avslöjas, och tv-bilderna är klassiska.

2019 blev Lundvik dessutom historisk i den stora Europafinalen, när han deltog med ytterligare ett bidrag. Han hade varit med som låtskrivare på Storbritanniens bidrag ”Bigger than us” och tävlade således mot sig själv.

När Lundvik nu återvänder till Melodifestivalen på lördag gör han en förändring. För första gången sjunger han en låt på svenska i SVT-tävlingen.

Under veckan drar de viktiga repetitionerna i gång på scenen i Stockholm, och på onsdagen fick recensenterna en exklusiv förhandslyssning av studioinspelningen av samtliga bidrag som tävlar på lördag.

STOCKHOLM 20200306 John Lundvik och Babben Larsson vid genrepet inför finalen i Melodifestivalen i Friends Arena 2020. Foto Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20200306 John Lundvik och Babben Larsson vid genrepet inför finalen i Melodifestivalen i Friends Arena 2020. Foto Christine Olsson / TT

Därför sågas Lundviks bidrag ”Änglavakt” i Mello 2022

Lundvik hyllas för sin röst. Men samtidigt möts bidraget ”Änglavakt” av kritik.

”Änglavakt känns som att den är skriven av någon som inte är van vid att skriva texter på svenska”, skriver Aftonbladets Melodifestivalexpert Tobbe Ek i Schlagerbloggen.

Han konstaterar emellertid att Lundviks sångröst fortsatt är briljant.

Samtidigt får låttexten sig alltså en släng av sleven. Bidraget är skrivet av Lundvik själv, i samarbete med Benjamin Rosenbohm, Fredrik Sonefors, Anderz Wrethov och Elin Wrethov.

”Men jag undrar om den som lyssnar på texten faktiskt kommer ta det här på allvar”, skriver Tobbe Ek i Schlagerbloggen.

Även magasinet QX:s initierade blogg Schlagerprofilerna, som följer Melodifestivalen på nära håll dag-för-dag, har recenserat samtliga bidrag efter den exklusiva förhandslyssningen. Där får sig Lundviks bidrag ”Änglavakt” också en släng av sleven, med orden: ”Full med klyschor som inte säger någonting” och ”mossig”.

I låten sjunger Lundvik bland annat:

”Det finns ingen vackrare än du
Varje gång du ser på mig som nu står tiden still
Stannar kvar här i natt
Våra hjärtan slår i takt
Jag kommer alltid va din änglavakt”

John Lundviks ord om nya Mello-låten

Nöjeslivet har sökt John Lundvik för en kommentar. För SVT:s informationssida om Melodifestivalen på nätet berättar han om låten – och vad den betyder för honom.

– Jag har ju en viss tendens att sjunga om kärlek i mina låtar, och det är vad som kommer att leda den här låten. Den heter ”Änglavakt” och handlar om relationer mellan människor. Det kan vara en familj, en partner eller en bästa vän. Det är egentligen ett soundtrack för alla människor som är där för varandra i vått och torrt.

Melodifestivalens andra deltävling avgörs på lördag 12 februari klockan 20.00 i SVT1.

Så här såg det ut senast Lundvik tävlade i Melodifestivalen:

Vad tycker du om årets Melodifestival? Skriv gärna en kommentar.