SVT:s krisdrag – kan ändra reglerna i Melodifestivalen: ”Har inte en chans…”

Flera bidrag i Melodifestivalen har blivit läckta.

Nu ser SVT över en regeländring.

– Givetvis så utvärderar vi situationen hela tiden, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen, till Aftonbladet.

Melodifestivalen är mitt inne i sin sex veckor långa bubbla. Två deltävlingar har städats av, två är kvar innan det hela ska avgöras med semifinal och final.

I finalen ska så småningom en lycklig vinnare skickas vidare som Sveriges bidrag till Eurovision song contest, som i år hålls i italienska Turin.

Hittills har fyra bidrag avancerat till den stora finalen av Melodifestivalen, som äger rum den 12 mars i Friends Arena i Stockholm.

Det rör sig om Cornelia Jakobs, Robin Bengtsson, Liamoo och John Lundvik. I finalen kommer de att få sällskap av ytterligare åtta bidrag.

cornelia jakobs, melodifestivalen, svt
STOCKHOLM 20220205 Cornelia Jakobs, uppträdde med låten Hold Me Closer, går vidare direkt till final från Melodifestivalen deltävling ett i Stockholm på Avicii Arena. Får blommor av programledare Farah Abadi. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Finallåtarna i Melodifestivalen har läckt

Men de redan klara finalisterna har redan fått lite av ett försprång gentemot övriga tävlande. Bidragen har nämligen, efter sändning, spridits i stor skala på sociala medier. Detta trots att de inte får släppas förrän efter den sista deltävlingen.

Problemet har funnits ända sedan den första deltävlingen, då Aftonbladet kunde rapportera att klipp från de klara finalbidragen hamnat på TikTok.

Trots att det är ett brott mot upphovsrätten konstaterade SVT då att de inte hade en chans att hinna plocka ner alla klipp.

Nu har de finalklara artisternas framträdanden också läckt ut på Youtube – och fått hundratusentals visningar.

STOCKHOLM 20220205 Programledare Oscar Zia i Melodifestivalen deltävling ett i Stockholm på Avicii Arena Foto: Jonas Ekströmer/TT
STOCKHOLM 20220205 Programledare Oscar Zia i Melodifestivalen deltävling ett i Stockholm på Avicii Arena Foto: Jonas Ekströmer/TT

SVT kan ändra reglerna

I en kommentar till Aftonbladet förklarar Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen, att SVT inte har gett upp kampen om att få bort alla läckta bidrag.

Samtidigt öppnar hon för att SVT kan komma att ändra regelverket redan till nästa års upplaga av showen.

I sådana fall kan det alltså bli aktuellt med andra regler kring när låtarna får släppas.

– Självklart har vi inte gett upp, men vi hinner inte med alla klipp som ligger ute. Givetvis så utvärderar vi situationen hela tiden och inför nästa år kan det eventuellt bli anledning till att ändra reglerna, säger Anette Brattström till tidningen.

Anette Brattström, projektledare Melodifestivalen
Anette Brattström. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad tycker du om årets upplaga av Melodifestivalen? Och tycker du att reglerna borde ändras? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare för att säga din åsikt!