Mikael Wiehes ödesbesked – artistens nya beslut efter alla år i rampljuset

En sista sväng på vägarna.
Mikael Wiehe tar farväl av sin publik.
Här är artistens nya beslut om karriären.

”En dröm vi bar på livets hav / Om någonting stort / Om någonting djupt / Om någonting gränslöst och utan slut”.

Textraden kommer från Mikael Wiehes nya sång ”På livets hav” – och kanske kan den sammanfatta artistens karriär under över 50 år i rampljuset.

Nu ger sig den skånske progg- och rocksångaren ut på sin sista turné. Det bekräftar Wiehe själv i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Jag gör min sista stora turné medan jag fortfarande kan stå på benen, medan jag fortfarande kommer ihåg låtarna, medan jag fortfarande kan sjunga och medan jag fortfarande kan höra applåderna, säger Mikael Wiehe till TT Nyhetsbyrån, uppger Omni.

MALMÖ 2021-10-26 Mikael Wiehe fotograferad i sitt arbetsrum i Malmö i oktober 2021. Foto: Johan Nilsson / TT

Åren med Hoola Bandoola Band och Björn Afzelius

Han har hunnit fylla 75 år och släpper sitt nya album ”Den siste mohikanen” i slutet på november. Efter årsskiftet blir det turné med start i Bergen, Norge, 8 februari och final i Köpenhamn, Danmark, 11 april. I Sverige åker Wiehes turné från Skellefteå i norr till – så klart – Malmö i söder, staden där Wiehe växte upp, liksom i Köpenhamn. Wiehe föddes i Stockholm 1946 och inledde så småningom sin musikkarriär i orkestern Cooling’s Traditional Jazzmen 1963.

Därefter nådde Wiehe en stor publik som frontman och sångare i det legendariska proggbandet Hoola Bandoola Band på 1970-talet, där även mångårige vännen och kollegan Björn Afzelius (1947-1999) ingick. Sedan 1978 har han gett ut över 30 album som soloartist eller i olika konstellationer med andra artister.

Mikael Wiehes politiska engagemang

Han har under årens lopp också gjort sig känd för sitt politiska engagemang. För ett par år sedan beskrev han sin hållning i en intervju med Expressens kulturredaktion.

– Jag kallade mig, liksom Lars Ohly, för kommunist under många år. Men sedan, antagligen tidigare än Lars Ohly, började jag tycka att det kändes ohållbart. Nu kallar jag mig för antikapitalist. Jag tycker att det kapitalistiska systemet, alltså att man kan tjäna pengar på pengar, underminerar människans livsvillkor både i stort och smått, sade Wiehe då, 2015.

Mikael Wiehes avskedsturné 2022

Nu gör sig Wiehe redo för sin avskedsturné. Den nyheten presenterade skivbolaget Universal under rubriken ”Mikael Wiehe tar farväl” på onsdagen. Med stora ord målar de en bild över artisten:

”Två saker har under ett halvt sekel definierat Mikael Wiehes artistiska värv. Dels den eviga resan, turnén utan slut. Dels drömmen om en bättre värld. Det förstnämnda har nu snart nått sin slutstation. Det senare är en strävan som aldrig kommer upphöra”, skriver skivbolaget Universal i ett pressmeddelande.

Wiehe, som under årens lopp medverkat i en rad tv-program som Allsång på Skansen och Så mycket bättre, tycks se fram emot att möta sin publik igen. Hans kommande turné når såväl Sverige som Norge och Danmark.

Wiehe i ”Så mycket bättre” 2011. Foto: TV4/Youtube

”Med sitt nya album ”Den siste mohikanen” och den efterföljande turnén tar Mikael Wiehe farväl. Farväl av det intensiva turnerande som varit hans signum ända sedan han först mötte publiken som Hoola Bandoola Bands ledare på 70-talet. En kärleksrelation till publiken som fortsatt in i solokarriären med tusentals och åter tusentals konserter runt om i Norden. Fortfarande runt hundra per år. År efter år”, skriver Wiehes skivbolag.

2022 års turné går under namnet ”Den sista turnén”.

”Vilken 75-åring som helst kan unna sig att trappa ner lite. Inte minst en som släppt ett fyrtiotal album och som stadigt upprätthållit en stark position som viktig röst i samhällsdebatten. Alltid redo att stå upp för rättvisan och jämlikheten. Men det är också en roll som förpliktigar. Mikael Wiehe ämnar inte lämna oss vind för våg på öppet hav”, skriver skivbolaget.

Minns ni hur det såg ut när Mikael Wiehe bjöd på sin Woody Guthrie-cover ”Det här är ditt land” i duett med Laleh Pourkarim i ”Så mycket bättre” 2011?

Dela gärna vidare inlägget om du uppskattar Mikael Wiehes musik!